ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών είναι ανάλογη με την πρόσληψη τους από την διατροφή. Ο σίδηρος είναι ένα θρεπτικό συστατικό το οποίο παρουσιάζει ιδιομορφία στην απορρόφηση ...
Οι HSP90 αποτελούν υψηλά συντηρημένο, μεταξύ ευκαρυωτικών και
προκαρυωτικών οργανισμών, μοριακό τσαπερόνιο, το οποίο διευκολύνει την ωρίμανση
διαφόρων ασταθών πρωτεϊνικών υποστρωμάτων, που αποτελούν κεντρικούς ...
In recent years the world has witnessed instances of major economic instability, many times originating and formulating in the most resilient and prominent global economies. From this situation, one sovereign-economy ...
Lung cancer is one of the most frequently diagnosed malignancies with poor overall
prognosis and high mortality rates worldwide. About 85% of incidences exhibit non small cell lung cancer (NSCLC), mainly comprising the ...
Τα «λειτουργικά τρόφιμα» παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση τα τελευταία χρόνια. Φωτοσυνθετικοί μικροοργανισμοί, όπως τα μικροφύκη, προσελκύουν το ενδιαφέρον του κλάδου των τροφίμων καθώς πέρα από την υψηλή θρεπτική τους αξία, ...
Η αξιοποίηση των αποβλήτων τροφίμων αποτελεί έναν στόχο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να μειωθεί η περιβαλλοντική και η οικονομική επιβάρυνση και να μεταβεί σε κυκλική οικονομία. Η Ελλάδα ανήκει στις 10 πρώτες ...
Κάθε χρόνο αποσύρονται μεγάλες ποσότητες τροφίμων λόγω της προσβολής τους από τοξινογόνους μύκητες και την μόλυνσή τους με μυκοτοξίνες. Η Ωχρατοξίνη Α (ΩΤΑ) είναι μια μυκοτοξίνη, η οποία έχει ανιχνευθεί σε ένα ευρύ φάσμα ...
Οι εξελίξεις στη σημερινή φαρμακολογία και τεχνολογία των φαρμάκων έχουν βελτιώσει και σώσει πολλές ανθρώπινες ζωές. Ωστόσο, οι δυσμενείς αντιδράσεις των φαρμάκων αποτελούν μία μεγάλη πρόκληση για τους επαγγελματίες στον ...
Violacein, is a pigment that constitutes a product of the secondary metabolism of the bacteria. It is still unclear the reason of its production from the bacteria, but it is a common belief that the main suspect is the ...
Τα τελευταία χρόνια γίνεται εντονότερη η ανησυχία των καταναλωτών για θέματα που αφορούν τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων από τα οποία προέρχονται τα προϊόντα που καταναλώνουν.
Σκοπός της παρούσας μελέτης, ήταν ο προσδιορισμός ...
Η Portulaca oleracea ή κοινώς γλιστρίδα αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα
φυτά παγκοσμίως. Παρότι δεν έχει προσδιοριστεί ακριβώς η καταγωγή της (αναφέρεται ως
φυτό σε πάνω από 44 χώρες), το είδος είναι γνωστό από την ...
H παρούσα μελέτη, συνοδευόμενη από σχεδιαστική πρόταση, αφορά στην ανάπλαση του χώρου του «Ναυτικού Οχυρού» (Ο.Τ. 415) -ευρύτερα γνωστού ως «Ναυτική Βάση» και ως Πάρκο «Μαρία Κάλλας»- και του έναντι αυτού Δημοτικού χώρου ...
α προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα, αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη κατηγορία εξαγόμενων προϊόντων στην χώρα μας . Στα κύρια εξαγώγιμα προϊόντα εντάσσονται το ελαιόλαδο, οι βρώσιμες ελιές, τα τυριά, τα ψάρια, τα ...
Η μεγάλη ποικιλία, όσον αφορά τα φυσικοχημικά και μικροβιολογικά χαρακτηριστικά των τυριών, μπορεί να επηρεάσει με διαφορετικό τρόπο την απόκριση του Listeria monocytogenes κατά τη διάρκεια της συντήρησης και πέψης των ...
Στη παρούσα μελέτη σκοπός ήτανη ανασκόπηση των τελευταίων ερευνών και της βιβλιογραφίας σχετικά με τους μικροοργανισμούς που φέρουν προβιοτικές ιδιότητες και τών υδατάνθρακων που χαρακτηρίζονται ως πρεβιοτικά, με στόχο τη ...
Foodborne pathogens cause millions of illnesses each year, therefore their early detection and quantification is an issue of major importance. The purpose of this thesis was the review of almost all rapid methods that could ...
Με στόχο την αύξηση της ελκυστικότητας ενός τόπου και τη διεθνή του προβολή, κινούνται διαδικασίες κατά τις οποίες οι περιοχές επιδίδονται στο marketing και το branding για να βελτιώσουν την εικόνα και τη θέση τους στη ...
Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνηθεί η βιοφυσιολογική συμπεριφορά του ελαιογόνου μύκητα Mortierella isabellina (ATHUM 2935) καθώς και η ικανότητα του να συσσωρεύει λίπος πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFAs) ...
In this study, the waste from the brewing industry was utilized in order to produce biobased and biodegradable food packaging materials through an innovative biorefinery process. Structural carbohydrates (cellulose 16.6%, ...
In this study was conducted the valorization of sugar industry co-products through the development of a biorefinery for the production of biodegradable and bio-based coatings based on pectin, as well as the production of ...