HEAL DSpace

Αμπελογραφική Περιγραφή Μερικών Ποικιλιών (Vitis vinifera L.) που Καλλιεργούνται στη Νήσο Θήρα

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor Σταυρακάκης , Εμμανουήλ
dc.contributor.author Δρόσου, Μαρία
dc.contributor.editor Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Αμπελολογίας el
dc.date.accessioned 2012-11-27T08:32:07Z
dc.date.available 2012-11-27T08:32:07Z
dc.date.copyright 2010
dc.date.issued 2012-11-27T08:32:07Z
dc.date.submitted 2010
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/5635
dc.description Πτυχιακή μελέτη που εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Αμπελολογίας el
dc.description.abstract Στην πτυχιακή αυτή εργασία μελετήθηκαν 15 ελληνικές ποικιλίες οινοποιίας του είδους Vitis vinifera L. , (10 λευκές και 5 ερυθρές) από τις πλέον σημαντικές του κυκλαδίτικου αμπελώνα. Οι ποικιλίες αυτές είναι εγκατεστημένες στην Αμπελογραφική Συλλογή του Εργαστηρίου Αμπελολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλες συγκριτικές αμπελογραφικές περιγραφές έγιναν και στη νήσο Θήρα για τις ποικιλίες, που καλλιεργούνται παραγωγικά εδώ και αιώνες και συμμετέχουν στην παραγωγή των οίνων της Σαντορίνης. Η πτυχιακή εργασία ολοκληρώθηκε σε δύο καλλιεργητικές περιόδους (2008- 2009) κατά τη διάρκεια των οποίων μελετήθηκαν οι αμπελογραφικοί χαρακτήρες της νεαρής βλάστησης, του πλήρως ανεπτυγμένου φύλλου και του σταφυλιού, τα φαινολογικά στοιχεία της εκβλάστησης των λανθανόντων οφθαλμών, της άνθησης και της ωρίμανσης του φορτίου καθώς και μερικοί χαρακτήρες του γλεύκους (περιεκτικότητα σε σάκχαρα και οξέα). Από τα αποτελέσματα της αμπελογραφικής περιγραφής, των φαινολογικών στοιχείων και των χαρακτήρων του γλεύκους προέκυψαν: • Μεγαλύτερη φαινοτυπική ομοιότητα για τα εξεταζόμενα χαρακτηριστικά παρουσιάζουν οι ποικιλίες Πλατάνι και Μαυροτράγανο. Ακολουθούν η Γαϊδουριά με το Φλασκασύρτικο και η Μανδηλαριά άσπρη με το Ποταμίσι. Αντίθετα, από το σύνολο των ποικιλιών διαφέρουν σημαντικά το Αθήρι λευκό και το Βουδόματο και ακόμη περισσότερο το Αηδάνι λευκό και το Μαλουκάτο. • Με κριτήριο την εκβλάστηση των λανθανόντων οφθαλμών πρωιμότερες είναι οι ποικιλίες Ασπρούδα Σαντορίνης, Αθήρι λευκό, Αηδάνι λευκό, Μανδηλαριά και Ασύρτικο, ενώ οψιμότερες οι ποικιλίες Αηδάνι μαύρο και Μαλουκάτο. • Με κριτήριο την άνθηση πρωιμότερες παρουσιάζονται οι ποικιλίες Μανδηλαριά άσπρη, Αηδάνι λευκό και Ασπρούδα Σαντορίνης. Τελευταίες ανθίζουν οι ποικιλίες Μαλουκάτο, Αηδάνι μαύρο και Ποταμίσι. • Η εποχή ωρίμανσης του φορτίου για τις περισσότερες ποικιλίες τοποθετείται στο 3ο δεκαήμερο του Αυγούστου. Οι πιο πρώιμες ποικιλίες φαίνεται ότι είναι η Ασπρούδα Σαντορίνης και η Μανδηλαριά, ενώ οι πιο όψιμες οι ποικιλίες Ασύρτικο, Μαλουκάτο, Ποταμίσι, Φλασκασύρτικο και Μαυροτράγανο. • Η περιεκτικότητα σε σάκχαρα είναι υψηλή στις περισσότερες ποικιλίες. Μέτρια περιεκτικότητα παρουσιάζουν οι ποικιλίες Αηδάνι λευκό, Ασύρτικο, Μαλουκάτο, Ποταμίσι και Αηδάνι μαύρο. Ξεχωρίζουν οι ποικιλίες Πλατάνι και Μανδηλαριά για την πολύ υψηλή και χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα αντίστοιχα. • Η περιεκτικότητα σε οξέα ( τρυγικό οξύ) φαίνεται να είναι χαμηλή για το σύνολο των ποικιλιών. Πολύ χαμηλή περιεκτικότητα παρουσιάζει το Αηδάνι λευκό και η Μανδηλαριά. el
dc.language.iso el el
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/
dc.subject Αμπέλια el
dc.subject Ποικιλίες el
dc.subject Vitis vinifera L. el
dc.subject Φύλλα el
dc.title Αμπελογραφική Περιγραφή Μερικών Ποικιλιών (Vitis vinifera L.) που Καλλιεργούνται στη Νήσο Θήρα el
dc.type Thesis el
dc.contributor.department Department of Crop Science/Viticulture lab el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account