HEAL DSpace

Επίδραση των υδατικών σχέσεων στην ποσότητα και ποιότητα των αμπελουργικών προϊόντων της οινοποιήσιμης ποικιλίας Syrah (Vitis vinifera L.) σε συνθήκες αμπελώνα

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor Σταυρακάκης , Εμμανουήλ
dc.contributor.author Κανάκης, Ιωάννης
dc.contributor.editor Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Αμπελολογίας el
dc.date.accessioned 2012-11-28T14:41:44Z
dc.date.available 2012-11-28T14:41:44Z
dc.date.copyright 2007
dc.date.issued 2012-11-28T14:41:44Z
dc.date.submitted 2007
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/5654
dc.description Μεταπτυχιακή διατριβή που εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Αμπελολογίας στα πλαίσια του ΔΠΜΣ Αμπελουργία-Οινολογία el
dc.description.abstract Στην παρούσα εργασία επιχειρήθηκε, σε συνθήκες αμπελώνα (Syrah/140Ru.), η αξιολόγηση της επίδρασης του επιπέδου της υδατικής καταπόνησης στην ποσότητα και ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων. Εφαρμόσθηκαν τέσσερις επεμβάσεις, α (100% άρδευση), β (65%άρδευση), γ (0% άρδευση), δ (35% άρδευση), που αντιστοιχούν στα ποσοστά κάλυψης των αναγκών του αμπελώνα σε νερό όπως αυτές προκύπτουν από τον υπολογισμό της εξατμισοδιαπνοής του. Παράλληλα, εξετάστηκαν και οι τρεις μέθοδοι μέτρησης του υδατικού δυναμικού (Ψleaf, Ψstem, Ψ PD) ως προς την ευαισθησία τους να εκφράσουν το επίπεδο της υδατικής καταπόνησης των πρέμνων και την καταλληλότητα τους για χρήση τους στον προγραμματισμό άρδευσης. Από τα αποτελέσματα του χρόνου πειραματισμού (2005), προέκυψαν στατιστικά σημαντικές διαφορές ανάμεσα στην επέμβαση a και τις υπόλοιπες επεμβάσεις, κατά την επιθυμητή τεχνολογική ωρίμανση των σταφυλιών, όσον αφορά στο μέγεθος της ράγας, στην συνολική παραγωγή των πρέμνων, στο ρΗ, στην περιεκτικότητα σε σάκχαρα, και στην συγκέντρωση των ανθοκυανών. Από τα δεδομένα των αναλύσεων και της οργανοληπτικής αξιολόγησης των οίνων στις τέσσερις επεμβάσεις, φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι διαφορές που βρέθηκαν στα σταφύλια και οι οποίες αναφέρονται στην ένταση του χρώματος και το ρΗ. Όσον αφορά στις μεθόδους μέτρησης του υδατικού δυναμικού, τόσο το Ψleaf όσο και το Ψstem, φαίνεται να είναι εξίσου αποτελεσματικά για χρήση τους ως δείκτες, στον προγραμματισμό άρδευσης. Τα αποτελέσματα της εργασίας ενισχύουν τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η υδατική διαχείριση του αμπελώνα, ως μέσον ελέγχου της ποιότητας και ποσότητας των παραγόμενων αμπελουργικών προϊόντων. el
dc.language.iso el el
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ el
dc.subject Αμπελουργικά προϊόντα el
dc.subject Υδατικές σχέσεις el
dc.subject Ποικιλίες el
dc.subject Vitis vinifera L. el
dc.title Επίδραση των υδατικών σχέσεων στην ποσότητα και ποιότητα των αμπελουργικών προϊόντων της οινοποιήσιμης ποικιλίας Syrah (Vitis vinifera L.) σε συνθήκες αμπελώνα el
dc.type Thesis el
dc.contributor.department Department of Crop Science/Viticulture lab el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account