dc.contributor |
Κοτσερίδης, Γεώργιος |
|
dc.contributor.author |
Δημοπούλου, Ειρήνη |
|
dc.contributor.editor |
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Αμπελολογίας |
el |
dc.date.accessioned |
2012-11-27T09:12:25Z |
|
dc.date.available |
2012-11-27T09:12:25Z |
|
dc.date.copyright |
2008 |
|
dc.date.issued |
2012-11-27T09:12:25Z |
|
dc.date.submitted |
2008 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/5638 |
|
dc.description |
Μεταπτυχιακή διατριβή που εκπονήθηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στα πλαίσια του ΔΠΜΣ Αμπελουργία-Οινολογία. |
el |
dc.description.abstract |
Στη μελέτη που παρουσιάζεται μελετήθηκε το φαινολικό δυναμικό των γιγάρτων της ποικιλίας Cabernet sauvignon. Συγκεκριμένα, το πως επηρεάζονται οι συγκεντρώσεις των συγκεκριμένων ουσιών από το υποκείμενο και την άρδευση που χρησιμοποιούνται. Στο πείραμα χρησιμοποιήθηκαν τα υποκείμενα SO4 και 1103 Paulsen. Ακόμη, εφαρμόστηκαν τρεις τρόποι άρδευσης, στο 1/3 των πρέμνων δεν εφαρμόστηκε άρδευση, στο δεύτερο 1/3 εφαρμόστηκε άρδευση ίση με το 50% της εξατμισοδιαπνοής του πρέμνου και στα υπόλοιπα πρέμνα πλήρης άρδευση.
Από τα παραπάνω πρέμνα ελήφθησαν ώριμες, τεχνολογικά, σταφυλές κατά τα έτη 2005 και 2006. Από τις σταφυλές αυτές απομονώθηκαν τα γίγαρτα, από τα οποία εκχυλίστηκαν τα φαινολικά συστατικά. Στη συνέχεια, με τη μέθοδο της HPLC έγινε ο προσδιορισμός της συγκέντρωσης των διαφόρων φλαβονοειδών, ενώ με τη μέθοδο Harbertson έγινε ο προσδιορισμός της συγκέντρωσης των τανινών. Επιπλέον, με τη μέθοδο Folin – Ciocalteu προσδιορίστηκε η συγκέντρωση των ολικών φαινολών σε mg γαλλικού οξέος.
Από τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής διαπιστώθηκε ότι η άρδευση αυξάνει τις συγκεντρώσεις των ουσιών που μελετήθηκαν για αμφότερα τα υποκείμενα. Βέβαια παρατηρήθηκαν κάποιες διαφορές μεταξύ των υποκειμένων οι οποίες οφείλονται στο βαθμό προσαρμοστικότητας τους στις εδαφικές συνθήκες του αμπελώνα στον οποίο πραγματοποιήθηκε το πείραμα. |
el |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.rights.uri |
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ |
|
dc.subject |
Αμπέλια |
el |
dc.subject |
Ποικιλίες |
el |
dc.subject |
Ταννίνες |
el |
dc.subject |
Υποκείμενα |
el |
dc.title |
Μελέτη ταννινών των γιγάρτων της ποικιλίας Cabernet Sauvignon. Εφαρμογή και ανάπτυξη μεθόδων ανάλυσης. Επίδραση του ποτίσματος και του υποκειμένου στην περιεκτικότητα αυτών. |
el |
dc.type |
Thesis |
el |
dc.contributor.department |
Department of Crop Science/Viticulture lab |
el |