HEAL DSpace

Αμπελογραφική Περιγραφή Ορισμένων Ελληνικών Ποικιλιών της Αμπέλου (Vitis vinifera L.) με τον Κώδικα Αμπελογραφικής Περιγραφής του O.I.V.

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor Σταυρακάκης , Εμμανουήλ el
dc.contributor.author Νεοφύτου, Σταυρούλα el
dc.contributor.editor Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Αμπελολογίας el
dc.date.issued 2012-11-27
dc.date.submitted 2006
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/5643
dc.description Μεταπτυχιακή διατριβή που εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Αμπελολογίας στα πλαίσια του ΔΠΜΣ Αμπελουργία-Οινολογία el
dc.description.abstract Στην παρούσα μελέτη, επιχειρήθηκε η αμπελογραφική μελέτη 26 ελληνικών ποικιλιών της αμπέλου. Οι ποικιλίες που επιλέχθηκαν για το σκοπό αυτό και παρουσιάζονται εδώ, είναι όλες ελληνικές ποικιλίες οινοποιίας, λευκές και έγχρωμες. Οι περιγραφές έχουν πραγματοποιηθεί με τον τρόπο που προτείνεται από τον κώδικα αμπελογραφικής περιγραφής του OIV. Οι χαρακτήρες που μελετούνται μπορούν να διακριθούν σε τέσσερις κατηγορίες, τους φαινολογικούς, τους αμπελογραφικούς, τους αμπελομετρικούς χαρακτήρες του φύλλου και τους τεχνολογικούς χαρακτήρες του γλεύκους. Φαινολογικοί χαρακτήρες είναι αυτοί που αναφέρονται στα φαινολογικά στάδια βλάστησης της αμπέλου. Οι φαινολογικοί χαρακτήρες που μελετήθηκαν σε αυτή την εργασία είναι η έναρξη βλάστησης, η έναρξη άνθησης και η πλήρης άνθηση, η έναρξη ωρίμανσης και η πλήρης ωρίμανση. Οι αμπλογραφικοί χαρακτήρες αφορούν στην περιγραφή των οργάνων των πρέμνων. Πρόκειται δηλαδή για χαρακτήρες της αυξανόμενης κορυφής, του νεαρού βλαστού, του αναπτυγμένου φύλλου, της σταφυλής, της ράγας, των γιγάρτων, και της κληματίδας. Οι αμπελομετρικοί χαρακτήρες του φύλλου αφορούν στο σχήμα και στο λοβώδες του αναπτυγμένου φύλλου. Πιο συγκεκριμένα, με τη μέθοδο της αμπελομετρίας, και μέσα από μια σειρά μετρήσεων, επιτυγχάνεται η εύρεση του σχήματος και του λοβώδους ενός φύλλου, και η απόδοσή του με κωδικοποιημένη μορφή. Τέλος, οι τεχνολογικοί χαρακτήρες του γλεύκους, που μετρούνται σε αυτή την εργασία είναι το ποσοστό των σακχάρων, η ολική οξύτητα και η ενεργός οξύτητα. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται περιγραφικά, ενώ έγινε και μεταγραφή τους σε αριθμητικά δεδομένα, με τον τρόπο που ορίζει ο κώδικας αμπελογραφικής περιγραφής του OIV. Η μεταγραφή σε αριθμητικά δεδομένα έγινε προκειμένου να πραγματοποιηθεί η στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων και η εξαγωγή των συμπερασμάτων. Έτσι, με τη βοήθεια του προγράμματος Numerical Taxonomy System (N.T.SYS) βρέθηκαν οι συντελεστές ανομοιότητας για τις ποικιλίες που μελετήθηκαν, και με τη μέθοδο UPGMA (Unweighted Pair-Groupe Methode with Arithmathic Averaging - μέθοδος μη σταθμισμένων ομάδων ανά δύο χρησιμοποιώντας αριθμητικό μέσο) δημιουργήθηκε και το αντίστοιχο δενδρόγραμμα, για το διαχωρισμό των ποικιλιών σε ομάδες el
dc.language.iso el el
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/
dc.subject Αμπέλια el
dc.subject Ποικιλίες el
dc.subject Vitis vinifera L. el
dc.title Αμπελογραφική Περιγραφή Ορισμένων Ελληνικών Ποικιλιών της Αμπέλου (Vitis vinifera L.) με τον Κώδικα Αμπελογραφικής Περιγραφής του O.I.V. el
dc.type Thesis el
dc.contributor.department Department of Crop Science/Viticulture lab en


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account