HEAL DSpace

Μελέτη της βλαστικότητας της γύρης ορισμένων ποικιλιών αμπέλου (Vitis vinifera L.)

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor Σταυρακάκης, Εμμανουήλ el
dc.contributor.author Γιαννόπουλος, Ανδρέας el
dc.contributor.editor Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Αμπελολογίας el
dc.date.issued 2012-11-28
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/5651
dc.description.abstract Σε αυτή την εργασία μελετήθηκαν οι μορφολογικοί χαρακτήρες και η βλαστικότητα της γύρης 12 ποικιλιών αμπέλου (Vitis vinifera L.). Η χρήση της γύρης σε προγράμματα βελτίωσης της αμπέλου, η πιθανή ύπαρξη σύνδεσης της βλαστικότητάς της με το φαινόμενο της παρθενοκαρπίας καθώς και η χρήση των μορφολογικών χαρακτήρων των γυρεόκοκκων στην αμπελογραφία, αποτελούν τους λόγους για τους οποίους κρίνεται απαραίτητη η μελέτη αυτή. Μετά την συλλογή της από ενσακωμένες ταξιανθίες των πρέμνων των υπό μελέτη ποικιλιών, η γύρη τέθηκε προς βλάστηση. Ώς θρεπτικό υπόστρωμα χρησιμοποιήθηκε το διάλυμα Brewbaker και Qwack σε ημιστερεή μορφή με τη χρήση άγαρ. Η θερμοκρασία επώασης ήταν 32 οC. Ο χρόνος επώασης ήταν 2, 4, 6 και 8 ώρες. Η περαιτέρω ανάπτυξη του γυρεοσωλήνα παρεμποδιζόταν με τη χρήση ακετοκαρμίνης 0,5%. Εν συνεχεία, τα τρυβλία παρατηρούνταν στο οπτικό μικροσκόπιο και φωτογραφίζονταν τυχαία οπτικά πεδία από τα οποία υπολογιζόταν το ποσοστό βλάστησης των γυρεοκόκκων και το μήκος των γυρεοσωλήνων. Επίσης, φωτογραφήθηκαν γυρεόκοκκοι στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης με σκοπό τον υπολογισμό των διαστάσεών τους. Από τα αποτελέσματα προκύπτουν διαφορές της γύρης των ποικιλιών που μελετήθηκαν που αφορούν τις διαστάσεις, τη βλαστικότητα των γυρεόκοκκων και την ανάπτυξη του γυρεοσωλήνα. Επίσης, από την ανάλυση των αποτελεσμάτων της βλάστησης της γύρης των αγίγαρτων ποικιλιών (τα οποία είναι σχετικά χαμηλά σε σχέση με αυτά των εγγίγαρτων ποικιλιών) φαίνεται ότι υπάρχει συσχέτιση των παρθενοκαρπικών φαινομένων με τη βλαστικότητα της γύρης. Από τις ποικιλίες που μελετήθηκαν προέκυψε ότι η γύρη των Μοσχοφίλερο, Ξανθοφίλερο και Ασπροφίλερο, παρουσίασε παρόμοιες τιμές βλαστικότητας, γεγονός το οποίο μπορεί να εξηγηθεί από την γενετική τους συγγένεια. Τέλος, η μορφολογία των γυρεοκόκκων (συρικνωμένοι κενοί κυτταροπλάσματος), της ποικιλίας Τσαούσι, όπως εμφανίζεται στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, μπορεί να συνδεθεί με τα μηδενικά ποσοστά βλαστικότητας. The object of this research was the study of the morphological characteristics and the germination of the pollen of 12 grapevine (Vitis vinifera L.) cultivars. The use of pollen in programmes of genetical improvement of the grapevine, the possibility of the connection between pollen germination and the phenomenon of parthenocarpy and the use of pollen morphological characters in ampelography dictate the necessity of this research. Pollen was collected by enclosing the inflorescences οf the studied cultivars in paper bags during bloom. Then it was set to germinate in an incubation chamber. The nutrient solution by Brewbaker and Qwack was used as a substrate in semi-solid form with the use of agar. The incubation temperature was 32οC and the incubation period was 2, 4, 6 and 8 hours. Further germination and pollen tube growth was inhibited with the use of Acetocarmine 0,5%. The dishes were then observed in the optical microscope and random fields of view were photographed. From these photographs, the percentage of the germinated grains and the length of the pollen tubes were calculated. Pollen grains were also photographed with Scanning Electron Microscope in order to calculate their dimensions. From the results, the differences between the behaviour of the pollen of each cultivar become visible and one can come to conclusions about the way the cultivars can be assorted considering their pollen grain dimensions, their pollen germinability and their pollen tube length. It also becomes obvious that the great number of factors that affect the germination of the pollen contribute to the complexity of the process. By studying the results of the germination of the pollen of the seedless cultivars (that are considered to be low compared to those from other cultivars), one can indeed hypothesize that seedlessness and low germination could be connected. The cultivars, Moschofilero, Asprofilero and Ksanthofilero showed similar germination values. This can be attributed to their genetical affinity. Finally, by studying the photographs of the pollen grains of the cultivar Tsaousi, one can explain the lack of pollen germination of this cultivar. el
dc.language.iso el el
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/
dc.subject Γύρη el
dc.subject Βλαστικότητα el
dc.subject Vitis vinifera L. en
dc.subject Ποικιλίες el
dc.title Μελέτη της βλαστικότητας της γύρης ορισμένων ποικιλιών αμπέλου (Vitis vinifera L.) el
dc.type Μεταπτυχιακή διατριβή el
dc.contributor.department Department of Crop Science/Viticulture lab el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account