Abstract:
Η υψηλή συγκέντρωση καλίου στις ράγες έχει αρνητική επίδραση στον παραγόμενο οίνο γιατί μειώνεται το ελεύθερο τρυγικό οξύ έχοντας σαν αποτέλεσμα την αύξηση του pH του γλεύκους και του οίνου. Η αύξηση αυτή του pH έχει αρνητικές επιπτώσεις στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του οίνου και στην τρυγική και μικροβιακή σταθεροποίησή του.
Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η επίδραση του υποκειμένου και του συστήματος υποστύλωσης των πρέμνων στην περιεκτικότητα του γλεύκους της ποικιλίας «Αγιωργήτικο» σε κάλιο. Για τον σκοπό αυτό επιλέχθηκαν εντός της ζώνης Ο.Π.Α.Π. «Νεμέα» δύο αμπελώνες με «Αγιωργήτικο» που τα πρέμνα τους είναι εμβολιασμένα στα αντιφυλλοξηρικά υποκείμενα R110 και 41Β και δύο αμπελώνες με «Αγιωργήτικο» που τα πρέμνα τους είναι διαμορφωμένα σε δύο κάθετα γραμμικά συστήματα υποστύλωσης, το ένα με τρία μονά σύρματα και το άλλο με μονό ταυ.
Για τον προσδιορισμό της περιεκτικότητας των εδαφών τους σε αφομοιώσιμες μορφές καλίου και την παρακολούθηση των μεταβολών τους κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και ωρίμανσης των ραγών, πραγματοποιήθηκαν αναλύσεις εδαφών από τους αμπελώνες αυτούς στην άνθιση, τον περκασμό και τον τρυγητό. Το υποκείμενο 41Β σε σύγκριση με το R110 και το σύστημα υποστύλωσης με μονό ταυ σε σύγκριση με αυτό με τα τρία μονά σύρματα, βρέθηκαν να αυξάνουν την απορρόφηση εδαφικού καλίου από τα πρέμνα της ποικιλίας «Αγιωργήτικο».
Για τον προσδιορισμό της συγκέντρωσης του καλίου στα φύλλα των πρέμνων και την παρακολούθηση των μεταβολών της κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και ωρίμανσης των ραγών, πραγματοποιήθηκαν αναλύσεις μίσχων στην άνθιση, τον περκασμό και τον τρυγητό. Το υποκείμενο 41Β βρέθηκε να αυξάνει την περιεκτικότητα των φύλλων του «Αγιωργήτικου» σε κάλιο συγκριτικά με το R110 σε όλα τα στάδια ενώ το σύστημα υποστύλωσης με μονό ταυ βρέθηκε να αυξάνει την περιεκτικότητα των φύλλων, σε σύγκριση με αυτό με τα τρία μονά σύρματα, κατά τον περκασμό.
Για τη μελέτη της πορείας ωρίμανσης των σταφυλιών πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες ραγών μετά τον περκασμό έως και την τεχνολογική τους ωρίμανση. Στα δείγματα που συλλέχθηκαν έγινε προσδιορισμός της συγκέντρωσης του καλίου, του μέσου βάρους ράγας, του pH και της ογκομετρούμενης οξύτητας του γλεύκους.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κατά την τεχνολογική ωρίμανση των ραγών, το σύστημα υποστύλωσης με τα τρία μονά σύρματα επέφερε αύξηση στην περιεκτικότητα του γλεύκους σε κάλιο ενώ δε βρέθηκαν διαφορές στην περιεκτικότητα του γλεύκους σε κάλιο για τα δύο υποκείμενα. Το 41Β βρέθηκε να αυξάνει το μέσο βάρος ράγας και το pH του γλεύκους ενώ δε βρέθηκε να διαφέρουν τα δύο υποκείμενα στην ογκομετρούμενη οξύτητα του γλεύκους. Το σύστημα υποστύλωσης με μονό ταυ βρέθηκε να αυξάνει το pH του γλεύκους ενώ δε βρέθηκε να διαφέρουν τα συστήματα υποστύλωσης στο μέσο βάρος ράγας και την ογκομετρούμενη οξύτητα του γλεύκους.