Abstract:
Στην πτυχιακή αυτή εργασία μελετήθηκαν 15 ελληνικές ποικιλίες αμπέλου του είδους Vitis vinifera εκ των οποίων οι 8 ήταν λευκές και οι 7 ερυθρές. Οι ποικιλίες αυτές είναι εγκαταστημένες στον αμπελώνα του Εργαστηρίου Αμπελολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Η πτυχιακή εργασία ολοκληρώθηκε σε δύο καλλιεργητικές περιόδους (2004-2005). Τα χαρακτηριστικά που μελετήθηκαν σε κάθε ποικιλία ξεχωριστά είναι τα εξής:
- Αμπελογραφική περιγραφή των:
o Νεαρή κορυφή.
o Αναπτυγμένα φύλλα.
o Χαρακτηριστικά σταφυλιού.
o Χαρακτηριστικά ράγας.
o Χαρακτηριστικά γιγάρτου.
o Έλικες.
o Άνθη.
- Φαινολογικά στάδια της αμπέλου.
o Έναρξη βλάστησης
o Πορεία άνθησης.
o Πορεία ωρίμανσης.
- Χαρακτήρες του γλεύκους.
o Σάκχαρα.
o pH.
o Οξύτητα
o Αργινίνη.
Παρατηρήσεις:
Κατά το έτος 2005 παρατηρήθηκε ότι η πορεία ωρίμανσης των σταφυλιών πραγματοποιήθηκε με αργότερους ρυθμούς σε σχέση με το έτος 2004. Επίσης, στις περισσότερες ποικιλίες παρατηρήθηκε καθυστέρηση κατά δέκα ημέρες περίπου στην έναρξη βλάστησης.