HEAL DSpace

Μελέτη και αξιολόγηση της βιοδραστικότητας τοξικότητας φυτικών εκχυλισμάτων καλλιεργούμενων και αυτοφυών αρωματικών φαρμακευτικών φυτών

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Ταραντίλης, Πέτρος el
dc.contributor.author Σκώττη, Ευσταθία Π. el
dc.date.issued 2016-11-14
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/6496
dc.description.abstract Ο σκοπός της παρούσας διατριβής ήταν η μελέτη και αξιολόγηση της βιολογικής τους δράσης υδατικών εκχυλισμάτων από καλλιεργούμενα και αυτοφυή αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της Ελληνικής χλωρίδας προκειμένου αυτά να αξιοποιηθούν μελλοντικά από τη Βιομηχανία τροφίμων και τη βιολογική γεωργία. Μελετήθηκαν τα φυτά: δίκταμο (Origanum dictamnus L.), ρίγανη (Origanum vulgare L.), ύσσωπος (Hyssopus officinalis L.), φασκόμηλο (Salvia officinalis L.), μελισσόχορτο (Melissa officinalis L.) και κρόκος (Crocus sativus L.). Η εκτίμηση της τοξικότητας έγινε με τον αναλυτή Microtox® η λειτουργία του οποίου βασίζεται στο βακτήριο Vibrio fischeri, το οποίο εκπέμπει φωταύγεια. Τα αποτελέσματα των ελέγχων τοξικότητας υπέδειξαν ότι η μικρή ποσότητα συστατικών του αιθέριου ελαίου το οποίο περνά στην υδατική φάση κατά την παραλαβή των υδατικών εκχυλισμάτων με διάφορες τεχνικές εκχύλισης των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, διαφοροποιεί τη βιολογική δράση του εκχυλίσματος, και είτε προωθεί είτε μερικώς παρεμποδίζει τη βιολογική δράση των υδατοδιαλυτών συστατικών. Ακολούθως μελετήθηκε η βιολογική δράση των υδατικών εκχυλισμάτων όλων των προαναφερόμενων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, επί των φυτοπαθογόνων Alternaria alternata, Fusarium oxysporum, Aspergillus flavus και του εντομοπαθογόνου μύκητα Beauveria bassiana Ακολούθησε ποιοτική ανάλυση των εκχυλισμάτων με υγρή χρωματογραφία υψηλής απόδοσης (HPLC). Παρατηρήθηκε προώθηση της ανάπτυξης του μυκηλίου και της κονιδιογένεσης από συγκεκριμένα εκχυλίσματα, φθάνοντας σε κάποια από αυτά ποσοστό αύξησης έως και 300% σε σχέση με το μάρτυρα. Διαπιστώθηκε δε, ότι η επίδραση των υδατικών εκχυλισμάτων επί της κονιδιογένεσης έχει ισχυρή συσχέτιση (R2: 0.84) με τη συγκέντρωση του ροσμαρινικού οξέος στα εκχυλίσματα που δοκιμάσθηκαν. Με τη χρήση φασματοσκοπίας υπερύθρου FT-IR μελετήθηκαν οι αλλαγές στη δομική-βιοχημική σύσταση των κυττάρων των οργανισμών στόχων υπό την επίδραση των εκχυλισμάτων. Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι όλα τα εκχυλίσματα επηρέασαν σημαντικά τους πολυσακχαρίτες του κυτταρικού τοιχώματος, τα λιπαρά οξέα της κυτταρικής μεμβράνης καθώς και τις πρωτεΐνες. Επιπλέον διαπιστώθηκε και καταγράφηκε για πρώτη φορά πολύ ισχυρή συσχέτιση (R2: 0,88-0,98) της αύξησης του μυκηλίου με το λόγο του εμβαδού συγκεκριμένων κορυφών του φάσματος FT-IR των μυκήτων. Το γεγονός αυτό, ανοίγει νέους δρόμους στη χρήση της φασματοσκοπίας υπερύθρου και σε μικροβιολογικές εφαρμογές. Στη συνέχεια διερευνήθηκε η επίδραση των εκχυλισμάτων στη βιοσύνθεση αφλατοξίνης από τον Aspergillus flavus σε in vitro και in vivo βιοδοκιμές με ποιοτική ανίχνευση και ποσοτικής εκτίμηση των αφλατοξινών με χρωματογραφία λεπτής στοιβάδας και με τη μέθοδο ELISA. Επίσης, διερευνήθηκε ο μηχανισμός της επίδρασης των εκχυλισμάτων με μοριακές μεθόδους (real time PCR) όπου και διαπιστώθηκε η επίδραση των υδατικών εκχυλισμάτων στην έκφραση του μεταφραστικού παράγοντα AflR αλλά και του γονιδίου Nor-1 που ρυθμίζουν τη βιοσύνθεση αφλατοξίνης από τον A. flavus. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι στα εκχυλίσματα που εξετάσθηκαν περιέχονται βιοδραστικά μόρια ικανά να παρεμβαίνουν σε επίπεδο έκφρασης γονιδίων και ειδικότερα το υδατικό εκχύλισμα του μελισσόχορτου (Melissa officinalis) μπορεί να αποτελέσει ισχυρό αντιαφλατοξικογόνο παράγοντα ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τρόφιμα. el
dc.description.abstract The aim of this thesis was to study aqueous extracts of aromatic and medicinal native plants of the Greek flora. The main goal was the evaluation of their toxicity and biological activity in order to be further developed by the food industry and organic farming. The plants studied were dittany (Origanum dictamnus L.), oregano (Origanum vulgare L.), hyssop (Hyssopus officinalis L.), sage (Salvia officinalis L.), lemon balm (Melissa officinalis L.) and saffron (Crocus sativus L.). Aqueous extracts for the toxicity assessment were prepared in beverage form (1g/100mL water at 85 oC) for all the Lamiaceae species and at the same temperature but at 0.01g/100mL for saffron. Toxicity was evaluated using the MICROTOX analyzer which based on the bioluminescence bacterium Vibrio fischeri. Additionally, toxicity was determined on extracts prepared with water in room temperature with or without ultrasound water bath assistance. Then all the above extracts were further extracted with petroleum ether in order to remove the volatile components and the toxicity tests were also conducted on the volatile free aqueous solutions. According to the results, the extraction procedure was found to influence toxicity of the extracts. Volatile components in the extracts found to act in synergism with water soluble substances. Interaction of water soluble and volatile organic compounds was evaluated through the estimation of synergism ratios (SR), where Origanum vulgare L., presented the maximum synergism in toxicity. Toxicity evaluation of the infusions prepared in concentrations contained in commercial portions showed that inhibition values of Origanum vulgare L. and Origanum dictamnus L. were greater than 20% and so further research for these species in this field is appropriate. Toxicity of plant extracts examined was not correlated to their total phenolic content and antioxidant activity, but it was found to be linked to the interaction of water soluble and volatile organic compounds. The biological activity of aqueous extracts prepared at concentration of 10g/100mL and hot water (85 oC) was further screened against the phytopathogenic fungal species Alternaria alternata, Fusarium oxysporum, Aspergillus flavus and the entomopathogenic species Beauveria bassiana. Biological activity was screened on crude aquatic extracts and their aqueous phase (-bpte) after further extraction with petroleum ether. All the Lamiaceae species examined were found to enhance significantly the mycelium growth. All –bpte extracts stimulated conidia production in high percentages more +300% in some cases compared to the control. The differences in biological activity between crude and –bpte extracts for each plant species were attributed through the calculation of correspondent synergism ratios (SR) to the interaction between volatile and water – soluble substances. Qualitative analysis of all plant extracts was conducted using High Performance Liquid Chromatography. Rosmarinic acid, detected as the most abundant phenolic compound in all extracts analyzed and found to correlate (R2: 0.84) with the stimulation effect on spore production of A. alternata. Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) was also employed in order to further investigate the bioactivity of plant extracts to A. alternata. Differences of original spectra were assigned mainly to amides of proteins. The second derivative transformation of spectra revealed changes in spectral regions corresponding to absorptions of the major cellular constituents such as cell membrane and proteins. Principal component analysis of the second derivative transformed spectra confirmed that fatty acids of the cell membranes, amides of proteins and polysaccharides of the cell wall had the major contribution to data variation. FTIR band area ratios were found to correlate with fungal mycelium growth. Furthermore, all extracts were examined on aflatoxin production of Aspergillus flavus in CCA (Coconut Cream Agar) medium. The toxin was extracted with TLC method and results showed notable reduction of aflatoxin production caused by some aromatic plants extracts. The effect of the different extracts at molecular level was further analyzed by Real-time PCR on expression of genes Nor-1 and AflR that are involved in aflatoxin biosynthesis pathway. Quantitave determination of aflatoxin reduction due to the treatment by plant extracts was conducted by ELISA method in in-vivo experiments of the same extracts on Pistachia vera. Results underline that aqueous extracts of Greek native medicinal and aromatic plants contain bioactive compounds which can affect gene expression, and Melissa officinalis extract can be used as a strong anti-aflatoxigenic factor by the food industry. en
dc.language.iso el el
dc.subject Βιοδραστικότητα el
dc.subject Τοξικότητα el
dc.subject Φαρμακευτικά φυτά el
dc.subject Φασματοσκοπία FT-IR el
dc.subject Αντιαφλατοξικογόνος δράση el
dc.subject Αρωματικά φυτά el
dc.title Μελέτη και αξιολόγηση της βιοδραστικότητας τοξικότητας φυτικών εκχυλισμάτων καλλιεργούμενων και αυτοφυών αρωματικών φαρμακευτικών φυτών el
dc.type Διδακτορική εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
dc.embargo.terms 2017-12-31


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account