Η ενυδάτωση αντανακλά την ισορροπία μεταξύ της πρόσληψης και της απώλειας νερού. Η πρόσληψη νερού προέρχεται κατά περίπου 20% από τη συνεισφορά των στερεών τροφίμων και κατά 80% από τη συνεισφορά των ροφημάτων και του πόσιμου νερού. Οι απώλειες νερού αποτελούνται κυρίως από τις απώλειες μέσω της απέκκρισης του νερού στα ούρα, στην αναπνευστική οδό, τα κόπρανα και τον ιδρώτα. Οι στόχοι αυτής της μελέτης ήταν: 1. Η αξιολόγηση των επιπέδων ενυδάτωσης με τη μέτρηση ουρολογικών και αιματολογικών δεικτών και η εκτίμηση της πρόσληψης νερού σε δείγμα του υγιούς ενήλικου πληθυσμού της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Γερμανίας, 2. Η μελέτη των διακυμάνσεων των επιπέδων ενυδάτωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας σε δείγμα του ελληνικού πληθυσμού, 3. Η ερμηνεία των επιπέδων νατρίου και καλίου στα ούρα ως δείκτης ενυδάτωσης αλλά και ως δείκτης πρόσληψης νατρίου και καλίου σε δείγμα του ελληνικού πληθυσμού, 4. Η συνεισφορά των ροφημάτων (συμπεριλαμβανομένου του πόσιμου νερού) στην πρόσληψη νερού σε δείγμα του ελληνικού πληθυσμού.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα επταήμερο ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων και ποτών. Επίσης, συνέλεγαν και κατέγραφαν το βάρος της κάθε ούρησης, την ώρα της συλλογής και αποθήκευαν ένα δείγμα τους
Η παρούσα μελέτη παραδίδει ένα ερευνητικό πρωτόκολλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτίμηση των επιπέδων ενυδάτωσης, των διακυμάνσεων αυτής μέσα στην ημέρα αλλά και τη διερεύνηση των παραγόντων που την επηρεάζουν σε υγιή ενήλικο πληθυσμό. Στο δείγμα του υγιούς ενήλικου ελληνικού πληθυσμού βρέθηκε ότι το 60% των συμμετεχόντων ήταν ορθά ενυδατωμένο, ενώ το 22% ήταν υπερενυδατωμένο. Σε δείγμα του πληθυσμού της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Ισπανίας το 60% των συμμετεχόντων βρέθηκε ορθά ενυδατωμένο. Για πρώτη φορά παρουσιάζονται δεδομένα που αφορούν στη διακύμανση των επιπέδων ενυδάτωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μια συλλογή ούρων τις πρώτες έξι ώρες από την ώρα αφύπνισης, μπορεί να απεικονίσει ικανοποιητικά τα επίπεδα ενυδάτωσης συγκριτικά με την εικοσιτετράωρη συλλογή. Επίσης, διακυμάνσεις παρατηρούνται τόσο στην πρόσληψη όσο και στην απέκκριση νατρίου και καλίου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα ροφήματα συνεισφέρουν κατά 80% στη συνολική πρόσληψη νερού, με κύριο συνεισφορέα το πόσιμο νερό, όπως προκύπτει από επταήμερα ημερολόγια καταγραφής και το ερωτηματολόγιο ισοζυγίου νερού (WBQ).
Hydration reflects the balance between water intake and loss. Water intake includes, approximately, 20% contribution of water from solid foods and 80% contribution of water from beverages and drinking water. Water loss consists mainly from excretion of water in urine, respiratory water, feces and sweat. The objectives of this study were: 1. The assessment of hydration status by measuring urinary and hematological hydration indices and the estimation of water intake in a sample of healthy adult population of Greece, Spain and Germany, 2. Fluctuations of levels of hydration during the day in a sample of healthy Greek adults, 3. The interpretation of urinary sodium and potassium levels as a hydration index but also as indices of sodium and potassium intake in a sample of healthy Greek adults, 4. The contribution of beverages (including drinking water) to water intake in a sample healthy Greek adults.
Participants recorded their food and drink consumption for seven consecutive days. Moreover, they collected and recorded the weight of each urination and of time of collection and retained a sample in a numbered tube.
In conclusion, the present study delivers a research protocol that could be used to assess levels of hydration, fluctuations during the day, but also to discover factors that affect hydration in healthy adult population. In the sample of the healthy Greek adult population found that 60% of subjects were euhydrated, while approximately 22% were hyperhydrated. In the sample of the Greek, German and Spanish population found that 60% of the subjects were euhydrated. For the first time are presented data of fluctuations of hydration during the day. A six hours urine collection from wake-up time may adequately reflect levels of hydration compared with the 24h urine collection. Also, fluctuations are observed in the intake and excretion of sodium and potassium during the day. Beverages contribute 80% to total water intake, with main contributor the drinking water, using seven day-diary records and the Water Balance Questionnaire (WBQ).