Αποστάχθηκε φυτικό υλικό λεβάντας του είδους L.latifolia. Το έλαιο που παραλήφθηκε, αναλύθηκε χρωματογραφικά με GC-MS. Οι κυριότερες ενώσεις που ανιχνεύθηκαν είναι: η καμφορά, η λιναλοόλη και η ευκαλυπτόλη (1,8 κινεόλη).
Με σκοπό να ελεγθεί η ικανότητα εγκλεισμού τους, οι ενώσεις αυτές παραλήφθηκαν από το εμπόριο και διαμορφώθηκαν σε μίγματα και σύμπλοκα με β-κυκλοδεξτρίνη.
Τα μίγματα και σύμπλοκα με β-κυκλοδεξτρίνη αναλύθηκαν φασμασκοπικά με FT-IR με τη μέθοδο διάχυτης ανάκλασης (DRIFTS). Εντοπίστηκε ότι τα φάσματα των μιγμάτων διαφέρουν σημαντικά από τα φάσματα των συμπλόκων και συμπεραίνουμε ότι έλαβε χώρα η συμπλοκοποίηση, των κυριότερων συστατικών του αιθερίου ελαίου λεβάντας L.latifοlia, με αποτέλεσμα:
1) Την αύξηση της διαλυτότητάς τους, έτσι ώστε να παρασκευασθούν προϊόντα κατάλληλα για την βιομηχανία
2) Την προστασία τους από οξειδώσεις
3) Την ελάττωση της πτητικότητάς τους
4) Την αργή απελευθέρωσή τους
Ως επόμενο βήμα της παρούσας μελέτης προτείνεται η ανάμειξη αιθερίου ελαίου λεβάντας με β-κυκλοδεξτρίνη και η μελέτη των φυσικοχημικών ιδιοτήτων του προϊόντος αυτού με χρωματογραφικές, φασματοσκοπικές και άλλες τεχνικές.
Vegetable material of lavender L.latifοlia was distilled. The essential oil that is delivered, has been analysed chromatographically with GC-MS. The main components that have been verified is: camphor, linalool and 1,8 cineole.
These three chemical components were commercially pursued and were formatted into complexes and mixtures with β-cyclodextrin.
The complexes and mixtures with β-cyclodextrin, were spectroscopically analyzed with FT-IR by the method DRIFTS (Diffuse Reflectance Fourier Transformed Infrared Spectroscopy). The complexes spectras were far different from the mixtures spectras, so it is testified that the complexation of the three main components of lavender L.latifolia has taken place. This fact can have as result:
1) Their optimization of solubility
2) Their diminution of volatility
3) Their slow release
As next step of this study is suggested, mixing of essential oil of lavender with β-cyclodextrin and the study of physicochemical properties of the product, with chromatographical, spectroscospical or other techniques.