Η ελληνική προβατοτροφία αποτελεί έναν δυναμικό κλάδο, τόσο ως προς το υφιστάμενο ζωικό κεφάλαιο όσο και ως προς την ποσότητα αλλά και την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων. Με την παρούσα διατριβή παρουσιάζεται μια μελέτη ίδρυσης προ-βατοτροφικής επιχείρησης δυναμικότητας 500 προβατινών.
Αρχικά, περιγράφονται και αναλύονται όλα εκείνα τα απαραίτητα και χρήσιμα στο-ιχεία που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την ίδρυση (σχεδιασμό) μιας οποιασδή-ποτε προβατοτροφικής επιχείρησης. Τα στοιχεία αυτά αφορούν: α) ζωοτεχνικά στοιχεία προβάτων (φυλές, αναπαραγωγή, γαλακτοπαραγωγή, μηχανική άμελξη), β) στοιχεία διατροφής προβάτων (αρνιών, προβατινών, κριαριών, βόσκησης), γ) στοιχεία υγιεινής προβατοτροφικής επιχείρησης (προβάτων, προσωπικού, μηχανημάτων), δ) στοιχεία σταβλισμού προβάτων (αρχές σχεδίασης, περιβαλλοντικές συνθήκες).
Ακολούθως, με βάση τα ανωτέρω στοιχεία παρουσιάζεται μελέτη ίδρυσης συγκεκ-ριμένης προβατοτροφικής επιχείρησης δυναμικότητας 500 προβατινών. Ειδικότερα α-ναλύονται: α) τα γενικά και ειδικά στοιχεία που αφορούν τον σχεδιασμό της επιχείρησης, π.χ. επιλογή τόπου εγκατάστασης, εφαρμοζόμενο σύστημα εκτροφής, β) τα στοιχεία ζωοτεχνικής οργάνωσης και λειτουργίας της επιχείρησης, π.χ. σύστημα σταβλισμού, αναπαραγωγική διαδικασία, γ) τα ειδικά στοιχεία που αφορούν στην μελέτη για την έκ-δοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας της επιχείρησης, π.χ. τεχνική περιγραφή του έργου, διαχείριση και διάθεση υγρών αποβλήτων της εκμετάλλευσης, εκτίμηση περιβαλλον-τικών επιπτώσεων.
Στα πλαίσια της μελέτης για την έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας της επιχεί-ρησης, παρουσιάζεται και περιγράφεται το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την διαδικασία έκδοσης άδειας ίδρυσης & λειτουργίας ποιμνιοστασίων.
Greek sheep breeding constitutes a dynamic sector regarding both the existing animal capital and the quantity and quality of the products which are produced. This the-sis/paper presents a study with regard to setting up a sheep breeding business with the capacity of housing 500 ewes.
First, we describe and analyze all that necessary and useful data which needs to be taken into account during the planning stages of any sheep breeding business. This data regards: a) data pertaining to animal husbandry (breeds, reproduction, production of milk, mechanical milking), b) data pertaining to feeding the animals (sheep, ewes, rams, grazing), c) data pertaining to the hygiene of the sheep breeding business (sheep, per-sonnel, machinery),d) data pertaining to the housing of the sheep (planning principles, environmental conditions).
Next, using the data mentioned above as a basis, we present a study with regard to setting up a specific sheep breeding business with the capacity to produce 500 ewes. Specifically we analyze the following: a) the general and particular data which has to do with planning the business, e.g. choice of location, the rearing system which will be im-plemented, b) the data which has to do with the organization and function of the busi-ness, e.g. housing system, reproductive procedure, c) the specific data which pertains to the study which is necessary so that the permit to set up and operate the business may be issued e.g. technical description of the project, liquid waste management and disposal, assessment of the impact on the environment.
We present and describe the legislation that governs the procedure of issuing a per-mit to set up and operate sheep folds in Greece, within the framework of the study which regards issuing permits to set up and operate businesses.