Στην παρούσα μελέτη έγινε προσπάθεια διερεύνησης της επίδρασης της άρδευσης στη συγκέντρωση των φαινολικών συστατικών στις σταφυλές και τους οίνους της ποικιλίας αμπέλου Vitis vinifera L. Αγιωργίτικο, για δύο συνεχείς χρονιές (2007, 2008). Εφαρμόστηκε ελλειμματική άρδευση σε τέσσερα επίπεδα: 0%, 30%, 50% και 70% της εξατμισοδιαπνοής (Etc) και πραγματοποιήθηκαν τέσσερις οινοποιήσεις σύμφωνα με την κλασική μέθοδο ερυθρής οινοποίησης.
Για τον προσδιορισμό των πολυφαινολών εφαρμόστηκαν διάφορες αναλυτικές μέθοδοι, από τις οποίες προέκυψε ότι η άρδευση επηρεάζει τη συγκέντρωση των ενώσεων αυτών στη ράγα και σε ένα βαθμό καθορίζει το χαρακτήρα και την ικανότητα του οίνου για παλαίωση.
Συγκεκριμένα, με την αύξηση της άρδευσης φαίνεται να μειώνεται η συγκέντρωση των ανθοκυανών και του μονογλυκοζίτη-3 της μαλβιδίνης καθώς και η συγκέντρωση των ταννινών των φλοιών, ενώ αυξάνεται η συγκέντρωση των ταννινών των γιγάρτων. Από τις αναλύσεις που έγιναν στους οίνους, προέκυψε ότι οι οίνοι που προέρχονται από τα πρέμνα που δέχτηκαν έντονο υδατικό στρες ίσως θα μπορούσαν να είναι ικανοί για παλαίωση.
In the present study an effort was made in order to investigate the effect of irrigation on the concentration of phenolic acid of grapes and wines of the grapevine variety Vitis vinifera L. Agiorgitiko for two consecutive years (2007, 2008). Deficit irrigation was applied in four levels: 0%, 30%, 50% and 70% of the εξατμισοδιαπνοής (Etc) and four wine makings were performed according to the classical method of red wine making.
For the determination of the polyphenols different analytical methods were applied, from which it was concluded that the irrigation affects the concentration of these compounds at the grapes and to an extent determines the kind and the ability of the wine to age.
More specifically, as the amount of irrigation is increased the concentration of anthocyanes, of the monoglucosite-3 of maldivine and of the skin tannins seems to reduce, while the concentration of seed tannins is increased. According to the analyses performed to the wines, it was concluded that those who come from vines submitted to high aquatic stress could be able to age.