dc.contributor.advisor |
Δροσινός, Ελευθέριος |
|
dc.contributor.author |
Καραμπέρη, Βασιλική Κ. |
|
dc.date.issued |
2010-06-21 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/112 |
|
dc.description.abstract |
Ο κιμάς είναι ένα ιδιαίτερα ευαλλοίωτο και δυνητικά επισφαλές προϊόν κρέατος.
Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν πρώτον η καταμέτρηση του πληθυσμού
αλλοιογόνων μικροοργανισμών και δεικτών υγιεινής καθώς και η αξιολόγηση των
μικροβιακών συσχετίσεων μεταξύ τους και δεύτερον ο προσδιορισμός του
επιπολασμού (p) και της συγκέντρωσης (c) του παθογόνου μικροοργανισμού Listeria
monocytogenes σε δείγματα χοιρινού κιμά.
Αναφορικά με το πρώτο μέρος της μελέτης, λήφθησαν δείγματα χοιρινού κιμά,
στα οποία διενεργήθηκε σειρά μικροβιακών αναλύσεων. Έτσι παρουσιάστηκαν οι
κατανομές για την αλλοιογόνο μικροχλωρίδα καθώς και για τους δείκτες υγιεινής και
έγιναν οι μικροβιακές συσχετίσεις μεταξύ των δυο αυτών ομάδων μικροοργανισμών.
Σχετικά τώρα με το δεύτερο μέρος της μελέτης, έγινε προσδιορισμός του
επιπολασμού (p) και της συγκέντρωσης (c) του παθογόνου μικροοργανισμού Listeria
monocytogenes σε δείγματα χοιρινού κιμά. Παράλληλα, εκτιμήθηκε η ευαισθησία
(Se) και η ικανότητα εξειδίκευσης (Sp) τριών στερεών επιλεκτικών υποστρωμάτων
(PALCAM, ALOA, RAPID’L.mono) που χρησιμοποιούνται σε συνήθεις αναλύσεις
για τον έλεγχο της παρουσίας του παθογόνου στα τρόφιμα. Επίσης,
χρησιμοποιήθηκαν προχωρημένες στατιστικές μέθοδοι ανάλυσης (Bayesian
inference) και αναπτύχθηκε ένα μοντέλο (Bayesian model) πρόβλεψης/εκτίμησης των
πραγματικών τιμών των εξεταζόμενων παραμέτρων (p, c, Se, Sp). |
el |
dc.description.abstract |
Mince is a potentially hazardous meat product with a short self life. The aim of the
present study was first the enumeration of spoilage flora and some typical
microbiological hygiene indicators, as well as the evaluation of microbial association
between the above and second the determination of the prevalence (p) and
concentration (c) of the foodborne pathogen Listeria monocytogenes in minced pork
samples.
Regarding the first part of the study, samples of minced pork meat were taken and
subjected to microbiological analysis. The distributions for spoilage flora are
presented, as well as the hygiene indicators and were made the microbial assotiation
between them.
The second part of the study, the determination of the prevalence (p) and concentration
(c) of the Listeria monocytogenes was conducted, as well as the sensitivity (Se) and
specificity (Sp) of the three different culture media (PALCAM, ALOA,
RAPID’L.mono) by the application of Bayesian inference. |
el |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject.other |
Ποιότητα |
el |
dc.subject.other |
Κιμάς |
el |
dc.subject.other |
Μικροβιολογική ανάλυση |
el |
dc.title |
Έλεγχος της μικροβιολογικής ποιότητας, δείκτες υγιεινής & επιπολασμός του μικροοργανισμού Listeria monocytogenes σε δείγματα χοίρειου κιμά |
el |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων |
el |
dc.description.degree |
Επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων και διατροφή του ανθρώπου |
el |
dc.subject.agrovoc |
Listeria monocytogenes |
en |
dc.subject.agrovoc |
Quality |
en |
dc.subject.agrovoc |
Minced meat |
en |
dc.subject.agrovoc |
Microbiological analysis |
en |