Η «Μεταρρύθμιση» της κοινής αγροτικής πολιτικής του 2003 και ο «Έλεγχος
Υγείας» του 2009 στοχεύουν στην απεξάρτηση του γεωργικού εισοδήματος από τις
στρεμματικές ενισχύσεις προωθώντας εναλλακτικές μεθόδους παραγωγής και νέα
προϊόντα δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους γεωργούς να παράγουν προϊόντα που
ζητά η αγορά. Με την παρούσα εργασία επιχειρείται να διερευνηθούν οι οικονομικές
επιπτώσεις της εφαρμογής των μέτρων της νέας ΚΑΠ στο γεωργικό οικογενειακό
εισόδημα εκμεταλλεύσεων φυτικής ή ζωικής παραγωγής και να προταθούν όπου
κρίνεται απαραίτητο, σχέδια παραγωγής συμβατά με τις κατευθύνσεις της κοινής
αγροτικής πολιτικής τα οποία θα βελτιώσουν την οικονομικότητα των
εκμεταλλεύσεων.
Αρχικά παρουσιάζεται η ΚΑΠ από την αρχική εφαρμογή της έως την αναθεώρηση
και τον «Έλεγχο Υγείας» και στη συνέχεια περιγράφεται η περιοχή μελέτης και
γίνεται μια αναλυτική αναφορά στους κύριους κλάδους παραγωγής. Στη μεθοδολογία
εκπόνησης της εργασίας που παρατίθενται περιλαμβάνεται ο τρόπος με τον οποίο
υπολογίστηκε το γεωργικό εισόδημα των 11 αντιπροσωπευτικών εκμεταλλεύσεων
που επιλέχθηκαν και οι προσωπικές συνεντεύξεις με τους παραγωγούς οι οποίες
κατευθύνουν προς τη σύνταξη ενός μελλοντικού σχεδίου παραγωγής που λαμβάνει
υπόψη τις επιταγές της αγροτικής πολιτικής και στοχεύει στην εξασφάλιση βιώσιμων
εκμεταλλεύσεων. Στο τέλος, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της παρούσας
μελέτης που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι παραγωγοί συνεχίζουν να παράγουν
συμβατικά προϊόντα με χαμηλή ζήτηση ή μεγάλο κόστος παραγωγής παρά την
μεγάλη απώλεια εισοδήματος που υφίστανται και παρουσιάζονται διστακτικοί να
πειραματιστούν με νέες μεθόδους παραγωγής ή εναλλακτικές καλλιέργειες.
Both CAP "Reform" in 2003 and "Health Check" in 2009 aimed at the agricultural
income being independent from the size of the cultivated area or the volume of
production, suggesting alternative production methods and new products and giving
the opportunity for farmers to produce products that the market wants. This paper
attempts to exam the economic impact of the measures of the new CAP on the
agricultural family income concerning holdings with plant or animal production.
Furthermore, new production plans are proposed according to the guidelines of the
common agricultural policy in order to improve the economics of the holdings.
Initially in the paper, CAP is described from its original implementation up to the
"Health Check" and next, the study area is presented and a comprehensive reference
for the current plant and animal products is taking place. In the methodology chapter,
there are descriptions for the calculation method of the agricultural income
representative farms’ and for the method of the interview that took place between the
writer and the farmers, in order to use information that would help planning the
restructuring of the holdings considering the requirements of agricultural policy. At
the end, the results of this study suggest that farmers are still producing conventional
products with low demand in the markets and high production costs despite the great
loss of income and they are also hesitant to experiment with new production methods
or alternative crops.