Σε θερμοκήπιο του εργαστηρίου γεωργικών κατασκευών του Γ.Π.Α., εγκαταστάθηκε μια πειραματική διάταξη για να διερευνηθεί, σε υδροπονική καλλιέργεια τομάτας, η επίδραση της αλατότητας στην αξιοποίηση του νερού και των λιπαντικών στοιχείων.
Το πείραμα έλαβε μέρος από 15/02/2009 έως 16/05/2009 σε κλειστό σύστημα NFT. Η έρευνα έγινε με δύο επεμβάσεις (κάθε μία σε ξεχωριστό κανάλι) και τροφοδοτήθηκαν η μία (μάρτυρας) με θρεπτικό διάλυμα με τιμή EC 2,5 dS m-1, και την άλλη (αλατούχα επέμβαση) με θρεπτικό διάλυμα όμοιο με του μάρτυρα στο οποίο προστέθηκε τόσο NaCl ώστε να αποκτηθεί τελικά συγκέντρωση NaCl 80 mM.
Έγιναν μετρήσεις ανάπτυξης των φυτών, κατανάλωσης νερού και θρεπτικών στοιχείων, παραγωγής νωπού βάρους καρπών, παραγωγής ξηράς ουσίας καρπών και παραγωγής υπέργειας νωπής και ξηρής βιομάζας.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αύξηση της συγκέντρωσης του NaCl προκάλεσε μείωση του ύψους του στελέχους, μείωση της φυλλικής επιφάνειας κατά 56% περίπου, μείωση της παραγωγής του νωπού βάρους καρπών κατά 42% περίπου και μείωση της παραγόμενης υπέργειας νωπής (40%) και ξηρής (14%) βιομάζας (καρποί, φύλλα, βλαστός).
Όσον αφορά την αξιοποίηση νερού και θρεπτικών στοιχείων, το NaCl προκάλεσε αύξηση του απαιτούμενου νερού ανά μονάδα νωπού παραγόμενου προϊόντος κατά 15% περίπου (νωπός καρπός) (WUE 1), μείωση σχεδόν 32% ανά μονάδα ξηρού παραγόμενου προϊόντος (ξηρά ουσία καρπού) (WUE 2), αύξηση της απαίτησης σε λιπαντικά στοιχεία ανά μονάδα νωπού παραγόμενου προϊόντος (απαιτούνταν σχεδόν διπλάσια ποσότητα σε σχέση με την ποσότητα που απορρόφησε ο μάρτυρας), ενώ δεν υπήρξε διαφοροποίηση όσον αφορά την απαίτηση σε λιπαντικά στοιχεία ανά μονάδα ξηρού παραγόμενου προϊόντος. Τέλος, οι αναλύσεις που έγιναν στους ιστούς του φύλλου έδειξαν ότι το NaCl προκάλεσε αύξηση της συγκέντρωσης του Na+ (87%) και του Zn (12%), και μείωση του Κ+ (12%) στα φύλλα.
An experiment was carried out in a greenhouse of the Agricultural University of Athens from 15/02/2009 till 16/05/2009 to examine the effects of NaCl on water use efficiency, element efficiency, plant growth and yield. Tomato plants were cultivated in a closed soilless system using the Nutrient Film Technique and were supplied with a nutrient solution with 0 (treatment A) or 80 mM (treatment B) NaCl.
Water absorption, nutrient element absorption, plant growth, fresh and dry fruit production and fresh and dry biomass production (leaves, fruits, stem) were recorded.
It was found that NaCl caused a decrement in stem height, a 56% decrease in leaf area, 42% decrease in fresh fruit weight production as well as a reduction in biomass, fresh (40%) and dry (14%) weight.
Salinity also caused a rise in water use efficiency (15%) and nutrient element efficiency (almost doubled) per fruit fresh weight, and a reduction in water use efficiency per fruit dry weight (32%). Conversely, there was no difference in nutrient element efficiency per fruit dry weight. In conclusion, NaCl raised Na+ (87%), Zn (12%) and decreased K+ (12%) concentration in the leaf tissues.