HEAL DSpace

Ποιότητα γάλακτος μετά από την ενσωμάτωση εσπεριδίνης στην τροφή προβατίνων

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Μπιζέλης, Ιωσήφ el
dc.contributor.author Μόσχου, Αικατερίνη el
dc.date.issued 2010-06-24
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/150
dc.description.abstract Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να ερευνηθεί εάν επηρεάζονται τα χαρακτηριστικά και η ποιότητα του γάλακτος έπειτα από την ενσωμάτωση εσπεριδίνης στο σιτηρέσιο προβατίνων. Παράλληλα, ερευνήθηκε η παρουσία ή όχι της εσπεριδίνης στο γάλα. Για τις ανάγκες του πειράματος χρησιμοποιήθηκαν 15 αμελγόμενες προβατίνες Καραγκούνικης φυλής, στην 3η και 4η γαλακτική περίοδο. Οι προβατίνες χωρίστηκαν σε τρεις ίσες ομάδες, με κριτήρια το σωματικό βάρος, τη γαλακτοπαραγωγή τους και την ημέρα απογαλακτισμού τους. Το σύστημα διατροφής που εφαρμόστηκε ήταν ατομική διατροφή για το μίγμα συμπυκνωμένων ζωοτροφών (ΣΖ) καθώς και για τις χονδροειδείς. Κατά την κύρια πειραματική περίοδο οι προβατίνες διατράφηκαν με μίγμα ΣΖ αλευρώδους υφής, στο οποίο είχε ενσωματωθεί πρόμιγμα εσπεριδίνης με αλεύρι. Στα ζώα της ομάδας Α χορηγήθηκε ημερησίως 1 gr εσπεριδίνης/kg ΣΖ, ενώ στην ομάδα Β χορηγήθηκαν 3 gr εσπεριδίνης/kg ΣΖ. Η ομάδα Μ αποτέλεσε τον μάρτυρα του πειράματος. Η συνολική διάρκεια του πειράματος ήταν δύο μήνες· οι πρώτες 15 ημέρες αποτέλεσαν στάδιο προσαρμογής των ζώων στο χώρο και στην ατομική διατροφή τους, ενώ οι επόμενες 45 ημέρες την κύρια πειραματική περίοδο. Συνολικά πραγματοποιηθούν τέσσερις ατομικές δειγματοληψίες γάλακτος· μία πριν και τρεις μετά την ενσωμάτωση της εσπεριδίνης στο σιτηρέσιο, ανά 15 ημέρες. Σε κάθε δειγματοληψία γάλακτος εξεταστήκαν για κάθε προβατίνα ατομικά τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του γάλακτος (πρωτεΐνη, λακτόζη, λίπος, άνευ λίπους στερεά και ολικά στερεά) και μελετήθηκε η σύνθεση της λιπαρής φάσης του γάλακτος με τη χρησιμοποίηση Αέριου Χρωματογράφου (GC). Τέλος, με τη μέθοδο της Υγρής Χρωματογραφίας Υψηλής Απόδοσης (HPLC) εξετάστηκε η ύπαρξη της εσπεριδίνης και του μεταβολίτη της, εσπεριτίνη, στο γάλα. Η χορήγηση της εσπεριδίνης στο σιτηρέσιο προβατίνων δεν επέφερε στατιστικώς σημαντικές διαφορές στα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά και στη σύνθεση της λιπαρής φάσης του γάλακτος. Ενδέχεται οι ποσότητες που χορηγήθηκαν να ήταν μικρές ώστε να επιφέρουν οποιαδήποτε μεταβολή. Όμως, ανιχνεύθηκε η παρουσία της στα δείγματα γάλακτος. Αντίστοιχα πειράματα με εσπεριδίνη σε μηρυκαστικά δεν έχουν πραγματοποιηθεί ως τώρα ώστε να συγκριθούν και να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα. Παρόλα αυτά, η εσπεριδίνη αποτελεί γόνιμο έδαφος για μελλοντική έρευνα σε μηρυκαστικά και στα παραγόμενα προϊόντα τους χάρη στις ευεργετικές της ιδιότητες. el
dc.description.abstract Nowadays, much attention has been directed to the relationship between animals’ nutrition and dairy products. The present experiment aimed to evaluate the possible effects on sheep milk characteristics after hesperidin dietary supplementation. The 15 lactating Karagouniko breed ewes were divided into three groups; one was fed with a commercial concentrated diet supplemented with 1g hesperidin / kg, meanwhile the concentrated diet of the second group supplemented with 3 g hesperidin / kg and finally the third group was the control of the experiment. During the 15 days pre-experimental period ewes were adapted to their new environment and the experimental period lasted 45 days. Individual milk samples were taken every 15 days and were analyzed for protein, lactose, fat and total solids. The fatty acid composition of fat obtained from the milk was estimated by Gas Chromatography (GC). In order to examine the present of hespedin into milk samples was used the High Pressure Liquid Chromatography (HPLC) method. The results showed that the characteristics of ewe’s milk and the profile of fatty acids did not differ significantly between the three groups. Finally, the characteristic substance hesperidin was detected in the milk samples from both the experimental groups except of the control group. It is possible the dietary amount of hesperidin was little in order to effect milk characteristics. However, similar experiments with this substance have not been realised and as a result hesperidin offer a fertile sector for further research. en
dc.language.iso el el
dc.subject.other Πρόβατο el
dc.subject.other Φλαβονοειδή el
dc.subject.other Προβατίνες el
dc.subject.other Γάλα el
dc.title Ποιότητα γάλακτος μετά από την ενσωμάτωση εσπεριδίνης στην τροφή προβατίνων el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών el
dc.description.degree Παραγωγικά συστήματα εκτροφής ζώων el
dc.subject.agrovoc Sheep en
dc.subject.agrovoc Flavonoids en
dc.subject.agrovoc Ewes en
dc.subject.agrovoc Milk en


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account