HEAL DSpace

Μελέτη των φαινολικών συστατικών σε γίγαρτα σταφυλής των ποικιλιών Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese. Επίδραση του ξεφυλλίσματος στην σύνθεση και την περιεκτικότητα αυτών

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Κοτσερίδης, Γεώργιος el
dc.contributor.author Τίκος, Παναγιώτης el
dc.date.issued 2011-02-15
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/203
dc.description Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
dc.description.abstract Μελετήθηκε η επίδραση του ξεφυλλίσματος στην συγκέντρωση των ολικών φαινολικών σε ράγες σταφυλής και στα μονομερή - διμερή φαινολικά σε γίγαρτα σταφυλής των ποικιλιών Cabernet Sauvignon, Merlot και Sangiovese. Η διαδικασία του ξεφυλλίσματος έγινε στο στάδιο της καρπόδεσης και αφορούσε τρία διαφορετικά επίπεδα ξεφυλλίσματος. Στο πρώτο (έντονο) εξαιρέθηκαν τα φύλλα και οι μεσοκάρδιοι βλαστοί από την βάση έως τον τελευταίο βόστρυχα, στο δεύτερο (μέτριο επίπεδο) εξαιρέθηκαν τα φύλλα και οι μεσοκάρδιοι μέχρι τον πρώτο βόστρυχα και στο τρίτο (μάρτυρας) δεν έγινε καμία επέμβαση. Έγινε μέτρηση της απορρόφησης στα 280nm στο φασματοφωτόμετρο για τα ολικά φαινολικά και προσδιορίστηκαν με HPLC τα μονομερή και διμερή φαινολικά. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων έδειξαν διαφορετική συμπεριφορά για την κάθε ποικιλία. Επίσης ότι αυξάνεται η συγκέντρωση των φαινολικών με το ξεφύλλισμα στις ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Merlot και επιτυγχάνεται εκτενέστερος πολυμερισμός των φαινολικών των γιγάρτων, συμβάλλοντας στην πολυφαινολική ωρίμανση των ραγών των σταφυλιών. Η Sangiovese φαίνεται να μην επηρεάζεται από το ξεφύλλισμα. el
dc.description.abstract The effect of leaf removal on the concentration of total phenolics in grape berries was investigated, as well as on the concentration of monomer and dimmer phenolics in grape seeds of Cabernet Sauvignon, Merlot and Sangiovese cultivars. The leaf removal took place at fruit set and concerned three levels of severity. In the most severe level, leaves and laterals from the base of the shoot to the upper grape were removed. In the intermediate level, leaves and laterals from the base of the shoot to the first grape were removed. In the third level, no leaf removal took place. The concentration of total phenolics was determined by measuring the absorbance at 280nm in a spectrophotometer. Monomer and dimmer phenolics were determined by HPLC. The results presented different behavior for each cultivars. Leaf removal increased the concentration of phenolics in cultivars Cabernet Sauvignon and Merlot. In these cultivars, the polymerization of the seeds phenolics was greater, contributing on better ripening of the grape berries. Cultivar Sangiovese was not affected by leaf removal. en
dc.language.iso el el
dc.subject Σταφύλια el
dc.subject Ποικιλίες σταφυλιών el
dc.subject Φαινόλες el
dc.subject Φαινολικά συστατικά el
dc.subject.lcsh Grapes -- Analysis en
dc.subject.lcsh Grapes -- Varieties en
dc.subject.lcsh Phenols en
dc.title Μελέτη των φαινολικών συστατικών σε γίγαρτα σταφυλής των ποικιλιών Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese. Επίδραση του ξεφυλλίσματος στην σύνθεση και την περιεκτικότητα αυτών el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων el
dc.description.degree Αμπελουργία – Οινολογία el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account