Στην παρούσα εργασία εξετάζεται η επίδραση του ξεφυλλίσματος στην σύνθεση και
στην περιεκτικότητα των ανθοκυανών, στους φλοιούς ραγών τριών ποικιλιών V.
vinifera (Merlot, Cabernet Sauvignon and Sangiovese), στα έτη 2007 και 2008. Πιο
συγκεκριμένα, σε πρέμνα με τρία επίπεδα ξεφυλλίσματος (έντονο, μέτριο και
καθόλου), -στο στάδιο της καρπόδεσης-, προσδιορίστηκαν ποιοτικά και ποσοτικά οι
ολικές και επιμέρους ανθοκυάνες (δελφινιδίνη, κυανιδίνη, πετουνιδίνη, παιονιδίνη,
μαλβιδίνη, οξικός και κουμαρικός εστέρας της μαλβιδίνης). Με την
φασματοφωτομετρική μέθοδο των Iland et al (2004) προσδιορίστηκαν ποσοτικά οι
ολικές ανθοκυάνες και με τη μέθοδο HPLC, προσδιορίστηκαν ποιοτικά και ποσοτικά
οι επιμέρους και ολικές ανθοκυάνες.
Στις ποικιλίες Merlot και Cabernet Sauvignon και τις δύο χρονιές παρατηρήθηκε θετική
επίδραση του ξεφυλλίσματος στην συγκέντρωση όλων των ανθοκυανών με
στατιστικώς σημαντική αύξηση στο έντονο ξεφύλλισμα σε σχέση με το μάρτυρα
(καθόλου ξεφύλλισμα). Μόνο στην περίπτωση της Cabernet Sauvignon το 2007 με το
μέτριο ξεφύλλισμα δεν παρατηρήθηκε καμία επίδραση στην περιεκτικότητα των
ανθοκυανών σε σύγκριση με το μάρτυρα. Όσον αφορά την ποικιλία Sangiovese, το
έτος 2007 παρουσιάζεται με το έντονο ξεφύλλισμα μια μείωση στις περισσότερες
ανθοκυάνες (όχι σημαντική), ενώ η συγκέντρωσή τους στο μέτριο ξεφύλλισμα ήταν
παρόμοια με αυτή του μάρτυρα. Το 2008 παρατηρήθηκε μικρή αύξηση στα πρέμνα με
το μέτριο και το έντονο ξεφύλλισμα αλλά όχι σημαντική.
Συμπερασματικά, απ΄αυτήν την ερευνητική μελέτη φαίνεται ότι η επίδραση του
ξεφυλλίσματος σχετίζεται με πολλούς παράγοντες όπως την αυστηρότητά του, τις
εδαφοκλιματικές συνθήκες της χρονιάς που εφαρμόζεται και από την ποικιλία της
αμπέλου.
The present paper examines the effect of leaf removal to the composition and
concentration of anthocyanins, in the grape skins of three different varieties V. vinifera
(Merlot, Cabernet Sauvignon and Sangiovese), of the years 2007 and 2008. In
particular, in vines with three levels of defoliation (severe, partial και control), - on the
fruit set-, the total and each of anthocyanins (delphinidin-3-monoglucoside, cyanidin-3-
monoglucoside, petunidin-3-monoglucoside, peonidin-3-monoglucoside, malvidin-3-
monoglucoside, malvidin-3-monoglucoside-acetate, malvidin-3-monoglucoside–pcoumarate)
were defined qualitatively and quantitatively. By the method of Iland et al
(2004) the total anthocyanins were defined quantitatively and by the HPLC method, the
total and each of anthocyanins were defined qualitatively and quantitatively.
For the Merlot and Cabernet Sauvignon varieties in both years, there was a positive
correlation of the leaf removal in the concentration of all anthocyanins with a
statistically significant increase in the severe leaf removal compared to the control (no
defoliation). Only in the case of Cabernet Sauvignon in 2007 with partial defoliation
there was no effect observed in the concentration of the anthocyanins again compared
to the control. As the Sangiovese variety is concerned, 2007 is presented with the
severe a limited decrease in most anthocyanins, while their concentration in partial leaf
removal showed a resemblance with that of the control. In 2008 there was a minor
increase in the vines with partial and severe defoliation.
In conclusion, from the current research, it is indicated that the effect of the leaf
removal relates to numerous parameters such as its severity, the environmental
conditions of the year carried out and the variety of the grapevine.