HEAL DSpace

Διαιτητική εκτίμηση γλυκερόλης στη διατροφή ορνιθίων κρεοπαραγωγής.

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Φεγγερός, Κωνσταντίνος el
dc.contributor.author Αρβανίτη, Αικατερίνη el
dc.date.issued 2011-04-01T10:57:01Z
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/220
dc.description.abstract Η γλυκερόλη ή γλυκερίνη παράγεται κατά τη διαδικασία παραγωγής βιοντίζελ, αποτελώντας ένα από τα πιο σημαντικά παραπροϊόντα της βιομηχανίας αυτής. Η γλυκερόλη, η οποία παράγεται κατά τη διαδικασία υδρόλυσης των λιπαρών οξέων, τόσο των ζωικών λιπών, όσο και των φυτικών ελαίων, θεωρείται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική πηγή ενέργειας στα σιτηρέσια των παραγωγικών ζώων, σε χαμηλές συγκεντρώσεις. Στην παρούσα εργασία διερευνήθηκε η επίδραση της ακατέργαστης (τύπου 80%) γλυκερόλης στη διατροφή των ορνιθίων κρεοπαραγωγής, μέσω κυρίως της αντικατάστασης του καρπού αραβοσίτου. Για το σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκε εκτροφή 400 ορνιθίων κρεοπαραγωγής, (υβρίδιο Cobb), τα οποία κατανεμήθηκαν σε τέσσερις πειραματικές ομάδες και διατράφηκαν με τέσσερα ισοενεργά και ισοαζωτούχα σιτηρέσια, χωρίς γλυκερόλη (μάρτυρας Μ) ή με γλυκερόλη σε ποσοστά 7% (G7), 14% (G14) και 21% (G21) αντίστοιχα, σε αντικατάσταση κυρίως του αραβοσίτου. Κατά τη διάρκεια της πειραματικής διαδικασίας, η οποία διήρκησε έξι συνολικά εβδομάδες, μελετήθηκαν η ανάπτυξη των ορνιθίων, η κατανάλωση της τροφής, η κατανάλωση νερού, ο συντελεστής εκμετάλλευσης της τροφής καθώς και η θνησιμότητα τους. Ακόμη, προσδιορίστηκε η υγρασία των περιττωμάτων και πραγματοποιήθηκε η αξιολόγηση της κατάστασης της στρωμνής σε εβδομαδιαία βάση. Στο τέλος της πειραματικής διαδικασίας, πραγματοποιήθηκε σφαγή κατά την οποία παραλήφθηκε το ήπαρ των ορνιθίων, το οποίο εμβαπτίστηκε άμεσα σε υγρό άζωτο και στη συνέχεια αποθηκεύτηκε στους -80οC, για τον προσδιορισμό της γονιδιακής έκφρασης της γλυκερινικής κινάσης. Μετά από ψύξη του σφάγιου για 24 ώρες στους 4οC, αφαιρέθηκε το στήθος για τον προσδιορισμό της συγκέντρωσης των λιπαρών οξέων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η προσθήκη γλυκερόλης στα σιτηρέσια είχε μία τετραγωνική επίδραση στα παραγωγικά χαρακτηριστικά των ορνιθίων (Ρ<0.001) καθώς και στην κατανάλωση της τροφής (Ρ<0.001), με την επέμβαση G7 να υπερέχει των υπολοίπων. Ο συντελεστής εκμετάλλευσης της τροφής δεν παρουσίασε στατιστικώς σημαντικές διαφορές, ενώ αριθμητικά, την υψηλότερη απόδοση σε σφάγιο είχε η επέμβαση του μάρτυρα. Όσον αφορά την κατανάλωση νερού από τα ορνίθια καθώς και την εκτίμηση της υδαρότητας της στρωμνής παρατηρήθηκε γραμμική αύξηση (Ρ<0.001), ενώ η προσθήκη γλυκερόλης έδωσε τετραγωνική επίδραση (Ρ=0.044) στην υγρασία των περιττωμάτων της στρωμνής, με την επέμβαση G7 να παρουσιάζει τη χαμηλότερη τιμή σε όλες τις παραπάνω παραμέτρους. Η θνησιμότητα των ορνιθίων ακολούθησε γραμμική άνοδο (Ρ<0.001) καθώς αυξανόταν η συγκέντρωση της γλυκερόλης στο σιτηρέσιο των ορνιθίων, με την επέμβαση G21 να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη. Η γονιδιακή έκφραση της γλυκερινικής κινάσης στο ομογενοποιημένο ήπαρ των ορνιθίων παρουσίασε μια καμπυλωτή πορεία (Pcublic =0.007). Στην επέμβαση G21, παρατηρήθηκε πτώση της έκφρασης του ενζύμου. Το γεγονός αυτό πιθανώς να οφείλεται στην ανεπάρκεια σύνθεσης του ενζύμου από τον οργανισμό των ορνιθίων, καθώς αυξάνεται η πρόσληψη της γλυκερόλης πάνω από κάποιο ποσοστό, αλλά και η ίδια η ποσότητα της γλυκερόλης ως πιθανώς περιοριστικός παράγοντας στον μεταβολισμό της ίδιας της γλυκερόλης, κάτι το οποίο αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρω. Τέλος, όσον αφορά τη συγκέντρωση των ολικών λιπαρών οξέων στο στήθος των ορνιθίων, παρουσίασε γραμμική μείωση (Ρ<0.001), καθώς αυξανόταν το ποσοστό της γλυκερόλης στο σιτηρέσιο, όπως και η συγκέντρωση των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Αντιθέτως, ο λόγος των ΠΛΟ προς ΚΛΟ ακολούθησε γραμμική άνοδο (Ρ<0,001). Συνοψίζοντας, η παρούσα μελέτη έδειξε ότι η προσθήκη γλυκερόλης στο σιτηρέσιο των ορνιθίων κρεοπαραγωγής κατά 7%, δίνει θετικά αποτελέσματα και θα μπορούσε να αντικαταστήσει την επέμβαση του μάρτυρα και σε εμπορική κλίμακα, χωρίς να υπάρχει κάποια αρνητική επίπτωση στην ποιότητα του κρέατος, σε σχέση με τη σύσταση των ολικών λιπαρών οξέων στο ενδομυϊκό λίπος του στήθους. el
dc.description.abstract Glycerol or glycerol produced during the production process biodiesel, becoming one of the most important offal of this industry. Glycerol, which produced during the process of hydrolysis fatty acids, both of animal fats and of vegetable oils, it is considered that may be used as an alternative energy source in rations of production animals, in low concentrations. In this work been investigated the impact of the raw glycerol in the feeding of chickens, notably through the productive replacement of the fruit maize. For this purpose, held rearing 400 chickens productive, (hybrid Cobb), which was allocated in four experimental groups and fed with four isocaloric and isoproteic diets, without glycerol (control (C) or with glycerol at rates 7% (G7), 14% (g14) and 21% (G21) respectively, to replace mainly of maize. During the experimental procedure, which lasted total six weeks, studied the development of chickens, the consumption of food, the water consumption, the operating ratio of the feedstuff and the mortality. Yet, determined the moisture content of excrement and was the assessment of the situation of litter on a weekly basis. At the end of the experimental procedure, conducted slaughter during which was received the liver of chickens, which immersed directly in liquid nitrogen and then stored at -80oC, for the determination of gene expression of glycerol kinase. In continue was cooled the carcass for 24 hours at 4oC, was deducted the breast for determining the concentration of fatty acids. The results showed that the addition glycerol in diets had a square impact on productive characteristics of chickens (P<0,001) and on the consumption of food (P<0,001), with the intervention G7 to predominates the others. The operating ratio of the feedstuff did not statistically significant differences, while figures, the highest yield in carcass had the intervention of the witness. As regards the consumption of water from the chickens and the litter score observed linear increase (P<0,001), while the addendum glycerol gave square impact (P=0.044) in the moisture content of excreta litter, with the intervention G7 to show the lowest price in all the above parameters. The mortality of chickens followed linear rise (P<0.001), while was increased the concentration of glycerol in the diets of the chickens, with intervention of G21 to present the biggest. The gene expression of glycerol kinase in the liver of chickens presented a curved course (Pcublic=0.007). In intervention G21, was observed fall of expression of ferment. This make it is probably owed in the insufficiency of composition of ferment from the organism of chickens, while are increased the engagement glycerol above some percentage, but also the amount of glycerol, as probably restrictive factor in the metabolism of glycerol, something which deserves it is investigated further. Finally, in regard to the stocking of total fatty acids in the breast of chickens, it presented linear reduction (P<0.001), while were increased the percentage of glycerol in the diet, as the stocking of monounsatured fatty acids. On the contrary, the reason of PUFA: SFA followed linear rise (P<0,001). Summarizing, the present study showed that the addition of glycerol in diet of the chickens at 7%, gives positive results and could replace the intervention of control in commercial scale, without exists certain negative repercussion in the quality of meat, in combination the constitution of total fatty acids in the intramuscular of breast. en
dc.language.iso el el
dc.subject Διατροφή ορνιθίων el
dc.subject Γλυκερόλη el
dc.subject Γλυκερίνη el
dc.subject Ακατέργαστη γλυκερόλη el
dc.subject Ορνίθια κρεοπαραγωγής el
dc.subject.lcsh Poultry -- Nutrition en
dc.subject.lcsh Broilers (Poultry) en
dc.subject.lcsh Glycerin en
dc.title Διαιτητική εκτίμηση γλυκερόλης στη διατροφή ορνιθίων κρεοπαραγωγής. el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών el
dc.description.degree Παραγωγικά συστήματα εκτροφής ζώων el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account