Η παρούσα μελέτη εξετάζει την προσφορά και την ζήτηση προϊόντων κρέατος από κοτόπουλο καθώς και αβγών, αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στις αναπτυξιακές προοπτικές των δύο αυτών κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Η εξέταση πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη το διεθνές οικονομικό περιβάλλον με δημογραφικές προβολές και τις ανάγκες διατροφής του παγκόσμιου πληθυσμού. Η μακροοικονομική ανάλυση της ζήτησης για τα προϊόντα αυτά συνδέεται με την μικροοικονομική ανάλυση της προσφοράς με ιδιαίτερη έμφαση στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους παραπάνω κλάδους. Πιο συγκεκριμένα: Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, ο πληθυσμός του πλανήτη θα εκτιναχθεί από 7 δισεκ. άτομα στο τέλος του 2011 σε 9 δισεκ. το 2045. Αυτές οι προβλέψεις περιγράφουν μια σημαντική αύξηση της ζήτησης ζωικών πρωτεϊνών, αναγκαίες για την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών του συνεχώς αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού. Αρχικά, εξετάζεται η Διεθνής και Ευρωπαϊκή αγορά των ζωοτροφών, του κρέατος πουλερικών και του αβγού. Τα εξεταζόμενα θέματα είναι η παραγωγή, η εξέλιξη των εξαγωγών-εισαγωγών όπως και η κατά κεφαλή κατανάλωση των πτηνοτροφικών προϊόντων κρέας πουλερικών και αβγού. Η διεθνής παραγωγή προϊόντων ζωικής παραγωγής χαρακτηρίζεται από την ταχεία ανάπτυξη του κλάδου της ορνιθοτροφίας. Το μερίδιο του κλάδου την τελευταία 40ετία παρουσιάζει σημαντική αύξηση. Το στατιστικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε προήλθε από επεξεργασία στοιχείων του FAO, (FOASTAT -Food Agriculture Organization) και E.E.P.A (European Egg Processors Association). Στην συνέχεια εξετάζονται τα μεγέθη στην ελληνική αγορά (παραγωγή, παραγωγικότητα, εισαγωγές / εξαγωγές) με έμφαση στην περιφερειακή διάρθρωση. Στατιστικά στοιχεία αντλήθηκαν: α) από στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Υπ.A.A.T) και β) από επεξεργασμένα στοιχεία δειγματοληπτικών ερευνών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Επίσης, εξετάζεται ο κλάδος των ελληνικών πτηνοτροφικών επιχειρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τον κύκλο εργασιών και το μέγεθος του απασχολούμενου προσωπικού και υπολογίζονται χρηματοοικονομικοί δείκτες (ρευστότητα, αποδοτικότητα, διάρθρωση κεφαλαίων κ.ά). Σύμφωνα με την ανάλυση, υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στην χρηματοοικονομική εικόνα των επιχειρήσεων του κλάδου της ελληνικής πτηνοτροφίας. Το στατιστικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε προήλθε από τους δημοσιευμένους ισολογισμούς των επιχειρήσεων. Στη συνέχεια παρουσιάζεται η εξέλιξη των τιμών των παραπάνω προϊόντων και συγκρίνονται με τον Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, διακρίνοντας την περίοδο σε πριν και μετά την είσοδο της ελληνικής οικονομίας στην ΟΝΕ. Το στατιστικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε προήλθε από στοιχεία τόσο του Υπ.A.A.T) όσο και της (ΕΛΣΤΑΤ). Τέλος, αποτυπώνεται η διαχρονική εξέλιξη των μηνιαίων αγορών κρέατος πουλερικών και αβγού των ελληνικών νοικοκυριών κατά την τελευταία 30ετία. Τα στατιστικά στοιχεία προέρχονται από επεξεργασμένα στοιχεία των δειγματοληπτικών ερευνών των οικογενειακών προϋπολογισμών (ΕΟΠ) της ΕΛΣΤΑΤ.
This study examines the offer and the demand of poultry products, poultry meat and egg, gives especially emphasis on the development prospects of the two branches of the Hellenic economic. The examination recognizes the international economical environmental with the demographic appearance and the nutritional demands of the international population. The macroeconomic analysis for the demand of the poultry products connects with the microeconomic analysis of the offering with especially emphasis in the biggest poultry companies. Particularly: According to the evaluation of data U.N the world population is going to catapult from 7 billion at the end of the 2011 to 9 billion in 2045. These expect describe a significant increase in the demand of animal proteins, necessaries for the cover of the daily demand of the continuous increasing of the world population. At the beginning we are going to examine the International and European market of the animal feed, for poultry meat and egg. The examiner’s subjects are the production, the progress of exports-imports as the per capital consumption of the poultry products, poultry meat and egg. The International poultry production is characterized from the quickly development of the poultry branch. The share of the branch, under 40 years old, presents a significant increase. The statistical materials which were used derived by the processing of data of F.A.O (FOASTAT -Food Agriculture Organization) και E.E.P.A (European Egg Processors Association).
Continuity, we examine the size of Hellenic market (production, productivity, imports-exports) with emphasis in the regional structural. The statistical materials which were used derived by the data of a) Hellenic Ministry of the rural development and food and b) Statistical Authority (EL.STAT) (by processing data of supplying researches of EL.STAT). Also, we examine the branch of the Hellenic poultry companies, according to the sales, the number of their staff, and account the financials indexes (liquidity, efficiency, funds structural).According to the analysis there are significant differences in the financial situation of the Hellenic poultry companies. The statistical materials which were used derived by publish company’s balances sheets. Continually, we represent the progress of the poultry productions prices (poultry meat, egg) and compare these with the inflation rate, distinguish the period before and after the entrance of the Hellenic economic in the E.M.U (Economic and Monetary Union). The statistical materials which were used derived by the data of a) Hellenic Ministry of the rural development and food and b) Statistical Authority (EL.STAT). Finally, we impress the progress of the monthly buys of the poultry productions (poultry meat, egg) from the Hellenic households (under 30 years old). The statistical materials which were used derived from the processing data of supplying researches of family budget (EL.STAT).