dc.contributor.advisor |
Τσαντίλη, Ελένη |
el |
dc.contributor.author |
Μακαβέλου, Μαριάνα Π. |
el |
dc.date.issued |
2012-04-06T07:53:09Z |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/3940 |
|
dc.description.abstract |
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η µελέτη φυσιολογικών
χαρακτηριστικών, ποιοτικών που αντιλαµβάνεται ο καταναλωτής, αλλά και
διαιτητικών σε καρπούς τριών άγνωστων γενότυπων και ενός υβριδίου µουριάς
(Morus alba L.).
Τα µούρα συγκοµίστηκαν σε δύο στάδια, σε σχετικά ανώριµο και σε πλήρους
ωριµότητας. Μετρήθηκε η έκλυση αιθυλενίου και ο ρυθµός αναπνοής µε αέρια
χρωµατογραφία, το βάρος, το χρώµα της εξωτερικής επιφάνειας µε
χρωµατόµετρο Minolta, η συνεκτικότητα µε Chatillon χειρός, τα συνολικά
διαλυτά στερεά µε διαθλασίµετρο, το pH και η τιτλοδοτουµένη οξύτητα. Όσον
αφορά στη διαιτητική αξία, εκτιµήθηκε η ολική αντιοξειδωτική ικανότητα µε τις
µεθόδους FRAP και DPPH. Επειδή η ολική αντιοξειδωτική ικανότητα οφείλεται σε
φαινολικές ενώσεις, µετρήθηκε επίσης η συγκέντρωση των ολικών φαινολικών
και φλαβονοειδών σε όλους τους γενότυπους, καθώς και των ολικών
ανθοκυανινών στους έγχρωµους καρπούς.
Τα αποτελέσµατα έδειξαν µια σηµαντική διαφοροποίηση των παραπάνω
εκτιµώµενων παραµέτρων µεταξύ των γενότυπων και των σταδίων συγκοµιδής.
Για τα ολικά φαινολικά, τα φλαβονοειδή, τις ολικές ανθοκυανίνες και την
αντιοξειδωτική ικανότητα παρατηρήθηκε σηµαντική αύξηση των τιµών κατά την
ωρίµανση στους έγχρωµους γενότυπους, ενώ στους υπόλοιπους καρπούς,
παρατηρήθηκαν αυξοµειώσεις οι οποίες δεν ήταν πάντα σηµαντικές.
Σε όλους τους καρπούς, τα ολικά φαινολικά, τα φλαβονοειδή, οι ολικές
ανθοκυανίνες και η ολική αντιοξειδωτική ικανότητα καθ’ οιονδήποτε δυαδικό
συνδυασµό µεταξύ τους, καθώς και οι ολικές ανθοκυανίνες µε τον παράγοντα C*
του χρώµατος στους έγχρωµους γενότυπους, παρουσίασαν σηµαντική γραµµική
συσχέτιση µε υψηλό συντελεστή συσχέτισης. |
el |
dc.description.abstract |
The objective of this work was to study physiological and quality features of
mulberry fruit in a known hybrid, ‘Fengchisang’, and other three randomly
selected genotypes of mulberry tree (Morus alba L.). The quality included
features perceived by the consumers, but also some dietary ones.
The berries from the hybrid ‘Fengchisang’ were harvested only at fully mature
stage, whereas from the other genotypes at two maturity stages, less and fully
mature. Ethylene production and respiration rates showed a significant
depedence on genotype, were all at high levels, but their changes were not
consistent in relation with the matutarion. Genotype also affected all measured
quality features. Fruit weight, pH, total soluble solids, total antioxidant activity
measured both with FRAP and DPPH assays, as well as total anthocyanins in
colored berries increased with advanced maturity, whereas firmness and the
color parameters h
o
and C* decreased. The rest of measurements (color L*,
titratable acidity, total phenolic and total flavonoid concentration) did not show
a consistent change in relation with the maturation of all genotypes.
Significant linear correlations with high correlation coefficients were observed
among total phenolics, flavonoids, total anthocyanins and total antioxidant
capacity either with FRAP or DPPH assay, and between total anthocyanins and
the color parameter C* in colored berries. The present results indicated that the
high antioxidant activity of the colored berries could be attributed rather to
anthocyanins than to other components. |
en |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject |
Μουριά |
el |
dc.subject |
Ποιότητα |
el |
dc.subject |
Μετασυλλεκτική φυσιολογία |
el |
dc.subject |
Φλαβονοειδή |
el |
dc.subject |
Ολική αντιοξειδωτική ικανότητα |
el |
dc.subject |
Ολικές ανθοκυανίνες |
el |
dc.subject.lcsh |
Mulberry -- Quality |
en |
dc.subject.lcsh |
Mulberry -- Postharvest physiology |
en |
dc.title |
Αξιολόγηση ποιοτικών χαρακτηριστικών σε καρπούς μουριάς (Morus alba L.) |
el |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής |
el |
dc.description.degree |
Επιστήμη και σύγχρονα συστήματα φυτικής παραγωγής, φυτοπροστασίας και αρχιτεκτονικής τοπίου |
el |