HEAL DSpace

Η πυκνότητα εκτροφής ως παράγων ποιότητας κρέατος ορνίθων

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Κομινάκης, Αντώνιος el
dc.contributor.author Καλογεράκη, Ειρήνη Χ. el
dc.date.issued 2012-04-19
dc.date.submitted 2011
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/4002
dc.description.abstract Σκοπός της εργασίας ήταν η μελέτη της επίδρασης της πυκνότητας στέγασης σε παραγωγικά χαρακτηριστικά, στην ποιότητα κρέατος και στη συμπεριφορά ορνιθίων κρεοπαραγωγής (broilers). Εκτράφηκαν συνολικά 208 αρσενικά ορνίθια κρεοπαραγωγής (Cobb 700) σε δύο διαφορετικές πυκνότητες στέγασης, 12,6 και 27,2 kg/m2 (5,8 και 13 ορνίθια/m2), που τοποθετήθηκαν εναλλάξ σε 8 όμοια κελιά, εμβαδού 2,77 m2, από την εκκόλαψη έως την ηλικία των 48 ημερών. Από τα παραγωγικά χαρακτηριστικά μετρήθηκαν το σωματικό βάρος, η κατανάλωση τροφής, ο συντελεστής μετατρεψιμότητας της τροφής, ανά εβδομάδα και το βάρος του ψυχρού σφάγιου και των εσωτερικών οργάνων την 48η ημέρα. Για την εκτίμηση της ποιότητας του κρέατος προσδιορίστηκαν: το pH 24 ώρες μετά τη σφαγή (pH24) και το ενδομυϊκό λίπος στον επιπολή θωρακικό μυ (Pectoralis major muscle), το χρώμα, η απώλεια οπού κατά το μαγείρεμα και η δύναμη διάτμησης στον επιπολής θωρακικό μυ (Pectoralis major muscle) και στο δικέφαλο μηριαίο μυ (Biceps femoris muscle). Για την εκτίμηση της συμπεριφοράς χρησιμοποιήθηκαν κάμερες 24ωρης καταγραφής, σε 4 από τα 8 κελιά, καθ’ όλη τη διάρκεια του πειράματος όπου καταγράφονταν η επισκεψιμότητα των ορνιθίων στην ταΐστρα, στην ποτίστρα και η κινητικότητά τους. Από τις μετρήσεις που διενεργήθηκαν, προέκυψε ότι τα ορνίθια που εκτρέφονταν σε χαμηλή πυκνότητα εμφάνισαν στατιστικά μεγαλύτερο σωματικό βάρος, στο τελευταίο στάδιο της ανάπτυξης (4η ,6η και 7η εβδομάδα), ολικό βάρος ψυχρού σφάγιου και βάρος εσωτερικών οργάνων (ήπαρ), σε σχέση με τα ορνίθια που εκτρέφονταν σε υψηλή πυκνότητα (P<0,05). Δε σημειώθηκαν διαφορές στην εβδομαδιαία κατανάλωση τροφής (P>0,05). Καθ’ όλη τη διάρκεια της πειραματικής φάσης, ο συντελεστής μετατρεψιμότητας της τροφής ήταν μεγαλύτερος στα ορνίθια που εκτρέφονταν σε χαμηλή πυκνότητα (P<0,05). Το pH24 δε παρουσίασε διαφορές και τα χαρακτηριστικά της ποιότητας του κρέατος δε διαφοροποιήθηκαν ούτε σε επίπεδο χρώματος αλλά ούτε σε επίπεδο τρυφερότητας μεταξύ των δύο πειραματικών ομάδων (P>0,05). Η εκτροφή των ορνιθίων στη χαμηλή πυκνότητα είχε ως συνέπεια την αύξηση της εναπόθεσης ενδομυϊκού λίπους στο μυ του στήθους. Όσον αφορά τη συμπεριφορά των ορνιθίων στα κελιά, η επισκεψιμότητα στο χώρο της ταΐστρας και της ποτίστρας και η κινητικότητα, ήταν μεγαλύτερη για τα ορνίθια που εκτρέφονταν σε χαμηλή πυκνότητα (P<0,05). el
dc.description.abstract The aim of the present study was to evaluate the effects of stocking density on growth performance, carcass traits and behavior of broiler chickens. Two hundred and eight male broiler chickens were reared on a floor system, from day old to 48 days of age, in two stocking densities and four repetitions of each treatment. Treatment A scored stocking density of 12,6 kg/m2 (5,77 birds/m2) and treatment B, 27,2 kg/m2 (13 birds/m2). For the evaluation of growth performance live weights, feed consumption and feed conversion rate were recorded weekly. At slaughter, cold carcass weight was recorded along with edible viscera weights. For the evaluation of meat quality pH24 and intramuscular fat were measured in Pectoralis major muscle and colour parameters (L, a*, b*), cook loss and shear values were measured in Pectoralis major and Biceps femoris muscles. For the evaluation of behavior (eating and drinking behavior, activity), 4 digital cameras were used, in 4 out of the 8 cells, for 24h per day throughout the experimental period. From the measurements performed, it was found that chickens that were bred in low stocking density had higher body weights, total cold carcass weights and internal organ weights (liver), when compared to the corresponding values of the chickens bred in high stocking density (P<0,05). There were no differences in weekly food consumption (P>0,05). Feed conversion rate (F.C.R), was higher in the chickens of the low stocking density group, throughout the experimental period (P<0,05). No differences were observed between the two groups with regard to meat characteristics i.e. pH24, colour and tenderness. In the low stocking density group higher levels of intramuscular fat in the breast muscle was observed (P<0,05). Finally, the chicken kept at the lower stocking density showed more walking activity and spent more time in the areas around the feeders and drinkers (P<0,05). en
dc.language.iso el el
dc.subject Πυκνότητα εκτροφής el
dc.subject Ορνιθοτροφία el
dc.subject Ορνίθια κρεοπαραγωγής el
dc.subject Ποιότητα κρέατος el
dc.subject.lcsh Poultry -- Breeding en
dc.subject.lcsh Broilers (Poultry) en
dc.subject.lcsh Meat -- Quality en
dc.title Η πυκνότητα εκτροφής ως παράγων ποιότητας κρέατος ορνίθων el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών el
dc.description.degree Παραγωγικά συστήματα εκτροφής ζώων el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account