dc.contributor.advisor |
Καψοκεφάλου, Μαρία |
|
dc.contributor.author |
Δράκου, Μαρίνα |
|
dc.date.accessioned |
2012-04-26T09:11:19Z |
|
dc.date.available |
2012-04-26T09:11:19Z |
|
dc.date.issued |
2012-04-26T09:11:19Z |
|
dc.date.submitted |
2011 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/4051 |
|
dc.description |
|
|
dc.description.abstract |
Οι ελιές και τα όσπρια αποτελούν συστατικά της Μεσογειακής διατροφής. Στην παρούσα μελέτη ερευνήθηκε η αντιοξειδωτική ικανότητα (FRAP& ORAC) και η ύπαρξη συνολικών φαινολικών συστατικών (FOLIN) σε 8 Ελληνικούς εμπορικούς τύπους επιτραπέζιας ελιάς (καλαμών, κονσερβολιά μαύρη, Χαλκιδικής, κονσερβολιά πράσινη, μεγαρείτικη, γαϊδουρελιά, ελιά τεχνητά μαυρισμένη με οξείδωση και Θάσου) συμβατικής και βιολογικής καλλιέργειας. Επίσης, μελετήθηκε η αντιοξειδωτική ικανότητα (FRAP& ORAC), η ύπαρξη συνολικών φαινολικών συστατικών (FOLIN) και η προβλεπόμενη περιεκτικότητα σε σίδηρο και ψευδάργυρο σε 10 είδη ελληνικών βρασμένων οσπρίων (φακή ψιλή, φακή χονδρή, φάβα, μαυρομάτικο, φασόλι μέτριο, φασόλι χονδρό, γίγαντας, ελέφαντας, μπαρμπουνοφάσουλο και ρεβύθι) συμβατικής και βιολογικής καλλιέργειας. |
el |
dc.description.abstract |
Olives and beans are constituents of Mediterranean diet. In the present study, the antioxidant capacity (FRAP& ORAC) and the presence of total phenolic compounds (FOLIN) were determined in 8 Greek commercial types of table olives (Kalamata, black koncervolia, Chalkidikis, green koncervolia, megareitiki, gaidourelia, black ripe olive and thassos) of both conventional and organic cultivation. Also, the antioxidant capacity (FRAP& ORAC), the presence of total phenolic compounds (FOLIN) and the predictable ferrous and zinc bioavailability were determined in 10 types of Greek cooked legumes (small lentils, big lentils, yellow fava beans, black eyes beans, medium size white beans, large size white beans, giant beans, elephant beans, light red beans and chick peas ) of both conventional and organic cultivation. |
el |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject |
Όσπρια |
el |
dc.subject |
Ελιές |
el |
dc.subject |
Αντιοξειδωτική ικανότητα |
el |
dc.subject |
Φαινόλες |
el |
dc.subject |
Βιολογικά τρόφιμα |
el |
dc.subject |
Βιοδιαθεσιμότητα |
el |
dc.subject |
Σίδηρος |
el |
dc.subject |
Ψευδάργυρος |
el |
dc.subject.lcsh |
Legumes as food |
el |
dc.subject.lcsh |
Olive |
el |
dc.subject.lcsh |
Antioxidants -- Research |
el |
dc.subject.lcsh |
Phenols |
el |
dc.subject.lcsh |
Zinc -- Bioavailability |
el |
dc.subject.lcsh |
Iron -- Bioavailability |
el |
dc.title |
Μέτρηση αντιοξειδωτικής ικανότητας, περιεκτικότητας σε φαινολικά συστατικά και προβλεπόμενης βιοδιαθεσιμότητας σιδήρου και ψευδαργύρου ποικιλιών επιτραπέζιας ελιάς και οσπρίων συμβατικής και βιολογικής καλλιέργειας |
el |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων |
el |
dc.description.degree |
Επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων και διατροφή του ανθρώπου |
el |