Σε πειραματικό αγρό του Εργαστηρίου Γεωργίας που εγκαταστάθηκε στο αγρόκτημα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στη περιοχή του Βοτανικού μελετήθηκε η επίδραση τεσσάρων επιπέδων συμπίεσης με τη χρήση ανυψωτικού χειροκίνητου μηχανήματος τύπου πρέσας στο φύτρωμα αραβοσίτου ποικιλία Pioneer, σιταριού ποικιλία Siette serros, κριθαριού, ποικιλία Αλέξανδρος, κτηνοτροφικού μπιζελιού, φακής μακρόκαρπης ποικιλίας και φασολιού ποικιλίας Contenter.
Τα χαρακτηριστικά που μελετήθηκαν ήταν ο αριθμός των φυτών και ο χρόνος φυτρώματος. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν ήταν για τον αραβόσιτο ότι πρώτα φύτρωσαν οι σπόροι του επιπέδου του μάρτυρα Ο, ενώ μεγαλύτερο αριθμό τελικών φυτών στον αραβόσιτο έδωσε το επίπεδο συμπίεσης CEa. Στο σιτάρι σε όλα τα επίπεδα συμπίεσης οι σπόροι ξεκίνησαν να φυτρώνουν ταυτόχρονα και ο μεγαλύτερος αριθμός τελικών φυτών σιταριού προέκυψε στο επίπεδο συμπίεσης CEd. Στο κριθάρι φύτρωσαν πρώτα σπόροι στο επίπεδο συμπίεσης CEc ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός τελικών φυτών στο κριθάρι προέκυψε στο επίπεδο συμπίεσης CEd. Στο μπιζέλι σε όλα τα επίπεδα συμπίεσης οι σπόροι καθυστέρησαν να φυτρώσουν, ξεκίνησαν να φυτρώνουν μετά τις 10 ΗΑΣ. Ο μεγαλύτερος αριθμός τελικών φυτών μπιζελιού προέκυψε στο επίπεδο του μάρτυρα O. Στη φακή ξεκίνησαν πρώτα να φυτρώνουν οι σπόροι του επιπέδου συμπίεσης CEc. Ο μεγαλύτερος αριθμός τελικών φυτών φακής προέκυψε στα επίπεδα συμπίεσης CEc και CEd. Τέλος στο φασόλι πιο γρήγορα φύτρωσαν οι σπόροι στο επίπεδο του μάρτυρα Ο, όπως και ο μεγαλύτερος αριθμός τελικών φυτών φασολιού προέκυψε στο επίπεδο του μάρτυρα Ο.
Συμπερασματικά γίνεται φανερό ότι η συμπίεση επέδρασε ως ένα βαθμό θετικά σε μικρούς σπόρους όπως το σιτάρι και αρνητικά σε μεγάλους όπως το φασόλι.
In the experimental field of the Laboratory of Agriculture settled the farm of the Agricultural University of Athens, in the area of the Botanical studied the effect of four levels of compression using a lifting machine hand press type germination in maize variety Pioneer, wheat variety Siette serros, barley, variety Alexander husbandry pea, lentil and bean variety Cranberries variety Contenter.
The characteristics studied were the number of plants and germination time. The results were found for corn that first germinated the seeds of the control level, while a larger number of finished plants in maize gave the compression level CEa. In wheat all levels of compression began to germinate at the same time and the largest number of final wheat plants resulted in compression level CEd. In barley germinated seed in the first level of compression Cec, while the largest number of finished plants in barley resulted in compression level CEd. In the pea all levels of compression seeds to germinate late, began to grow after 10 DAS. The largest number of end pea plants showed the level of control O. In lentil first began to germinate the seed level compression CEc. The largest number of end lentil plants resulted in levels of compression and CEc CEd. Finally, the bean quickly germinated the seeds at the level of control O, and also the largest number of final bean plants resulted at the level of control O. In conclusion it is clear that the suppression influenced to some extent positively to small seeds like wheat and negative at large as the bean.