Στην πεδιάδα της Αμαλιάδας, στο Νομό Ηλείας, εκτρέφεται αξιόλογος αριθμός γαλακτοπαραγωγών αγελάδων που αξιοποιούν την υψηλής παραγωγικότητας γεωργική γη της περιοχής. Οι εκμεταλλεύσεις με αγελάδες καλλιεργούν ιδιόκτητες ή ενοικιαζόμενες εκτάσεις για παραγωγή ενσιρώματος αραβοσίτου και σανού βρώμης κατά κύριο λόγο και δευτερευόντως για παραγωγή σανού μηδικής και καρπού αραβοσίτου. Επιπλέον οι εκμεταλλεύσεις προμηθεύονται ζωοτροφές από την αγορά για την συμπλήρωση του σιτηρεσίου. Οι πρόσφατες αναδιατάξεις στην αγορά του αγελαδινού γάλακτος, που είχαν σαν αποτέλεσμα την μείωση των τιμών στο επίπεδο του παραγωγού και την εφαρμογή υψηλότερων ποιοτικών προδιαγραφών στο προϊόν, επιβάλουν τον επανασχεδιασμό του συστήματος διατροφής που εφαρμόζουν οι εκμεταλλεύσεις ώστε να παραμείνουν βιώσιμες. Επιπλέον, οι νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις για την εν λόγω παραγωγική δραστηριότητα, που ορίζονται με τους κανονισμούς της Ε.Ε., δημιουργούν την ανάγκη επανασχεδιασμού των εφαρμοζόμενων διαχειριστικών πρακτικών.
Για τον σκοπό της παρούσας εργασίας συγκεντρώθηκαν στοιχεία από τις υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για την γεωργική δραστηριότητα στο Νομό και ειδικότερα για την αγελαδοτροφία. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε δεκαεπτά συστηματικούς παραγωγούς και συλλέχθηκαν στοιχεία με την μέθοδο της συνέντευξης (ημιανοικτή συνέντευξη με ερωτηματολόγιο), σχετικά με τις εφαρμοζόμενες πρακτικές για την παραγωγή ζωοτροφών, την λειτουργία των εκμεταλλεύσεων, το σύστημα διατροφής, το κόστος παραγωγής και τα προβλήματα που επικρατούν. Παράλληλα εξετάστηκαν δειγματοληπτικά οι χρησιμοποιούμενες ζωοτροφές και το βασικό προϊόν (γάλα) για τον προσδιορισμό των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών. Υπολογίσθηκαν οι ανάγκες των ζώων σε επίπεδο εκμετάλλευσης, σε ξηρά ουσία, ενέργεια και ολικές αζωτούχες καθώς και ο εφοδιασμός τους μέσω των χορηγούμενων ζωοτροφών στα συστατικά αυτά.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως η διατροφή που εφαρμόζεται είναι εν γένει πλεονασματική αφού σε πολλές εκμεταλλεύσεις τα ζώα υπερκαλύπτουν τις ανάγκες τους σε θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, ενώ τα δείγματα ενσιρώματος έδειξαν ικανοποιητική ποιότητα, τα δείγματα του «πλήρους σιτηρεσίου» απέκλιναν από το συνιστώμενο. Τα δείγματα γάλακτος που εξετάσθηκαν δεν απέκλιναν σημαντικά από τις μέσες τιμές του επισήμου ελέγχου (ΕΛΟΓΑΚ) στην περιοχή. Η παραγωγή του γάλακτος ως μέσος όρος ανα εκμετάλλευση ήταν σχετικά χαμηλή, ιδιαίτερα αν ληφθούν υπόψη οι σημαντικές εισροές στις εκμεταλλεύσεις. Παρόμοια χαμηλές ήταν και οι επιδόσεις αξιοποίησης των μόσχων για παραγωγή κρέατος. Το σημαντικότερο πρόβλημα που διατύπωσαν οι αγελαδοτρόφοι, σχεδόν στο σύνολό τους, ήταν ότι οι εκμεταλλεύσεις δεν αποδίδουν οικονομικά.
Συμπερασματικά, οι περισσότερες από τις εκμεταλλεύσεις παρουσιάζουν αδυναμίες στην διαχείριση, με ιδιαίτερη βαρύτητα στη διατροφή, καθόσον οι παραγωγοί δεν διαθέτουν επαρκείς γνώσεις και δεν συμπεριφέρονται επιχειρηματικά ορθά. Επειδή το αγελαδινό γάλα είναι παγκοσμιοποιημένο προϊόν οι παραγωγοί θα πρέπει να ακολουθήσουν τις ευρωπαϊκές εξελίξεις στον τομέα της αγελαδοτροφίας για να μπορέσουν να γίνουν ανταγωνιστικοί.
In the valley of Amaliada, in the prefecture of Ilia, a considerable number of dairy cows are bred, which utilize highly productive agricultural land of the area. Farms with cows use owned or rented land for production of primarily maize silage and oat hay and secondarily for alfalfa hay and grain maize. Recent restructuring in cow's milk market, which resulted in lower prices at the farm gate and stricter product quality standards, require the redesign of feeding systems and management practices applied by farms, to remain viable.
For the purposes of this study, statistical data were collected through the competent authorities of the Ilia Prefecture, as well as farmers were interviewed, on practices they use for feeds production, animal feeding, operation of farms, system maintenance, production costs and problems they encounter. Total mix ration and silage samples were collected and analyzed as well as the main product (milk) to determine their characteristics. The results showed that erroneous feeding practises were used since most of the farms supplied animals with excees feeds over their needs in nutrients. The main complain of farmers was that farms economy was not performing satisfactorily.
In conclusion most of the farms need to become more focused in efficiently utilizing resources. Since cow milk is a global commodity, farmers in the area should follow the European developments in the sector in order to become competitive.