HEAL DSpace

Οικονομική ανάλυση του κλάδου της αλευριβιομηχανίας στην Ελλάδα

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Κασιμάτης, Κωνσταντίνος el
dc.contributor.author Σαρρή, Κερασία el
dc.date.issued 2012-06-14
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/4339
dc.description.abstract Καθώς έχουμε περάσει από τη βιομηχανική εποχή στην εποχή της πληροφορίας, η έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση όχι μόνο σε επίπεδο επιχειρήσεων και οργανισμών, αλλά και σε επίπεδο κρατών, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση επιβίωσης και εξέλιξης. Οι επιχειρήσεις λειτουργώντας πλέον σ’ ένα παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον που αλλάζει και διαφοροποιείται με ταχύτατους ρυθμούς, αντιλήφθηκαν ότι, προκειμένου να είναι ανταγωνιστικές και βιώσιμες, πρέπει να μπορούν να αντλούν πλήθος πληροφοριών, να ομαδοποιούν, να αναλύουν, και να επεξεργάζονται πληροφορίες τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης. Αναπτύχθηκαν νέες τεχνολογίες και επιστήμες προκειμένου να καλύψουν και να υποστηρίξουν την προσπάθεια αυτή των επιχειρήσεων. Η χρηματοοικονομική επιστήμη είναι μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη επιστήμη που έρχεται να συνδράμει και να υποβοηθήσει στο έργο της διοίκησης των επιχειρήσεων. Στη παρούσα εργασία γίνεται μια προσπάθεια ανάλυσης της χρηματοοικονομικής κατάστασης τεσσάρων εταιριών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της αλευροβιομηχανίας, οι οποίες είναι οι εξής: • Μύλοι Σαραντόπουλος, • Μύλοι Κεπενού, • Μύλοι Λούλη, • Μύλοι Χατζηκρανιώτη. Αναλυτικότερα, στο πρώτο και δεύτερο κεφάλαιο, πραγματοποιείται μια αναδρομή για την ιστορία του αλευριού αλλά και την πορεία της αλευροβιομηχανίας στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα, γίνεται αναφορά στην πορεία των τεσσάρων εταιριών από την μέρα της γέννησης τους μέχρι και σήμερα. Στο τρίτο κεφάλαιο, επιχειρείται η παρουσίαση και η ανάλυση των χρηματοοικονομικών δεικτών που θα χρησιμοποιηθούν για την ορθή αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης των εταιριών που αναφέραμε παραπάνω. Στη συνέχεια, στο τέταρτο κεφάλαιο, γίνεται αναφορά στα μοντέλα που χρησιμοποιούνται για την πρόβλεψη ενδεχόμενης χρεοκοπίας μιας επιχείρησης και γίνεται εκτενή αναφορά στο μοντέλο του Altman. Τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο, επιχειρείται η συγκέντρωση, καταγραφή, ταξινόμηση και αξιολόγηση των οικονομικών γεγονότων με τη βοήθεια των αριθμοδεικτών αλλά και των χρηματοοικονομικών καταστάσεων (Ισολογισμός, Αποτελέσματα Χρήσης, πίνακα Διάθεσης Αποτελεσμάτων). Στη συνέχεια ακολουθούν τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση και των τεσσάρων εταιριών. el
dc.description.abstract Since we have already passed from the Industrial age to the age of Information, being informed reliably and in time not only as for individual firms and organizations but for countries as well, constitutes an indispensable condition of survival and development. Companies now opening in a global environment which is rapidly changing and differentiating have realized that in order to remain competitive and viable, they have to be able to draw information, to categorize, to analyze and to process information inside and outside their company. New technologies and sciences have developed to support and meet with this particular effort of the businesses. Financial science is a rapidly developing science which comes to help and assist in the work of business management. In this paper an effort to analyze the financial situation of four companies which specialize in the field of flour industry is made. These companies are: • Sarantopoulos Mills, • Kepenou Mills, • Louli Mills, • Xatzichranioti Mills. More specifically in the first and the second chapter a tracing back to the history and the course of the flour industry in Greece is made. At the same time the course of these four companies from their birth until today is mentioned. In the third chapter the presentation and the analysis of the financial indicators which will be used for the proper evaluation of the financial situation of these companies is undertaken. Whatismore, in the fourth chapter the models which are used to predict a probable bankruptcy of a company are mentioned and there is extensive reference to the Altman model. Finally, in the fifth chapter the gathering, the recording, the classification and the evaluation of the economic facts is attempted with the use of ratios and financial statements (Balance Sheets, Income, Statements, Table of financial statements). Then follow the conclusions of the analysis of the four companies. en
dc.language.iso el el
dc.subject Αλευροβιομηχανία el
dc.subject Ελλάδα el
dc.subject Οικονομική ανάλυση el
dc.subject Χρηματοοικονομικοί δείκτες el
dc.subject.lcsh Flour industry -- Research -- Greece en
dc.subject.lcsh Flour industry -- Economic aspects -- Greece en
dc.title Οικονομική ανάλυση του κλάδου της αλευριβιομηχανίας στην Ελλάδα el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης el
dc.description.degree Οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων τροφίμων και γεωργίας el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account