HEAL DSpace

Ενσωμάτωση κερσετίνης στο σιτηρέσιο ορνιθίων κρεοπαραγωγής: επιδράσεις σε παραμέτρους του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Χάγερ-Θεοδωρίδου, Αριάδνη el
dc.contributor.author Δελής, Σωτήριος el
dc.date.issued 2012-09-18
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/4955
dc.description.abstract Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται μελέτες για τη δράση της διαιτητικής χορήγησης φλαβονοειδών. Τα φλαβονοειδή, ως φυσικά αντιοξειδωτικά, προτείνονται ως εναλλακτικά αντιοξειδωτικά πρόσθετα διατροφής στη ζωική παραγωγή. Ο σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να διερευνηθεί η επίδραση του φλαβονοειδούς κερσετίνη στο ανοσοποιητικό σύστημα ορνιθίων και σε ορισμένες ζωοτεχνικές παραμέτρους τους. Για τις ανάγκες του πειράματος χρησιμοποιήθηκαν 150 ορνίθια κρεοπαραγωγής (υβρίδιο Cobb 500). Η εκτροφή διήρκεσε 51 ημέρες και τα ορνίθια υποβλήθηκαν σε 3 επεμβάσεις από την πρώτη ημέρα εκτροφής. Η κερσετίνη ενσωματώθηκε σε δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις (0.5 g/kg στην επέμβαση Κ1 και 1 g/kg τροφής στην επέμβαση Κ2) ενώ στην επέμβαση του μάρτυρα (Μ) το σιτηρέσιο δεν περιείχε κερσετίνη. Στα πτηνά και των τριών επεμβάσεων ενεργοποιήθηκε κυτταρική ανοσία με τη δοκιμασία χορήγησης φυτοαιμαγλουτινίνης (PHA) και η χυμική ανοσία με ανοσοποιήση με ερυθρά αιμοσφαίρια προβάτου (Sheep Red Blood Cells, SRBC). Επιπρόσθετα μετρήθηκαν τα βάρη του θύλακα Fabricious, του θύμου, του σπλήνα και ο αριθμός κυττάρων του θύλακα Fabricious και του θύμου. Στη μελέτη εξετάστηκε και η επίδραση της κερσετίνης σε ζωοτεχνικές παραμέτρους (σωματικό βάρος των ορνιθίων, μέση ημερήσια κατανάλωση τροφής και μετατρεψιμότητα της τροφής). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δεν παρατηρήθηκαν στατιστικώς σημαντικές διαφορές στην επίδραση της κερσετίνης στη χυμική ανοσολογική απάντηση και στη δοκιμή της φυτοαιμαγλουτινίνης. Επίσης δεν παρουσιάστηκαν διαφορές στα βάρη του θύλακα Fabricious, του θύμου, του σπλήνα και στον αριθμό κυττάρων του θύλακα Fabricious και του θύμου. Όσον αφορά τη μέση ημερήσια κατανάλωση τροφής και το μέσο αθροιστικό συντελεστή μετατρεψιμότητας της τροφής οι διαφορές ήταν στατιστικώς μη σημαντικές. Τέλος παρατηρήθηκε ότι το φύλο επηρεάζει στατιστικώς σημαντικά την παραγωγή IgG αντισωμάτων (P<0.05) καθώς ο τίτλος των αντισωμάτων είναι υψηλότερος στα θηλυκά ορνίθια, σε όλες τις επεμβάσεις. Συμπερασματικά, η διαιτητική χορήγηση κερσετίνης υπό τις συγκεκριμένες πειραματικές συνθήκες δε βρέθηκε να έχει επίδραση (θετική ή αρνητική) στις παραμέτρους του ανοσοποιητικού συστήματος των ορνιθίων κρεοπαραγωγής που μελετήθηκαν. el
dc.description.abstract In recent years many studies have investigated for the effect of dietary administration of flavonoids. Flavonoids, as natural antioxidants, are suggested as natural substitutes of antioxidant additives in animal production. The purpose of this study is to investigate the effect of quercetin on the immune system of broilers and on broiler’s performance. One hundred and fifty day-old broilers, of mixed gender (Cobb 500), were used. The duration of the experiment was 51 days. There were 3 dietary treatments namely control (C), group K1 and group K2. In the diet of groups K1 and K2 quercetin was added at 0.5 g/kg and 1g/kg respectively, while the diet of group M didn’t contain quercetin. The animals of all three groups were subjected to the test of phytohemagglutinin (PHA) to induce cellular immune response Humoral immune response was induced by inoculation with sheep red blood cells (SRBC). Additionally, the weights of bursa, thymus, spleen and the number of cells in bursa and thymus, were measured Furthermore, we investigated the effect of quercetin on broiler’s performance i.e. on body weight, average daily food consumption and cumulative feed conversion. According to the results, quercetin did not have any statistically significant effects on the humoral or cellural immune response as tested by the SRBC and PHA tests correspondingly. Moreover, there were no differences on bursa, thymus, spleen weight nor on number of cells in bursa and thymus. The average daily feed consumption and the average cumulative rate of feed converation did not differ. Finally it was observed that gender affects statistically significantly the production of IgG antibodies (P<0.05) and female broiler had higher number of antibodies than males, in all treatment. In conclusion, dietary administration of quercetin was not found to have effect (positive or negative) on parameters of the immune system of broilers. en
dc.language.iso el el
dc.subject Διατροφή ορνιθίων el
dc.subject Κερσετίνη el
dc.subject Ανοσοποιητικό σύστημα ορνιθίων el
dc.subject Ορνίθια κρεοπαραγωγής el
dc.subject Φυτοαιμαγλουτινίνη el
dc.subject.lcsh Poultry -- Nutrition en
dc.subject.lcsh Broilers (Poultry) -- Immunology en
dc.subject.lcsh Quercetin en
dc.subject.lcsh Phytohemagglutinins en
dc.title Ενσωμάτωση κερσετίνης στο σιτηρέσιο ορνιθίων κρεοπαραγωγής: επιδράσεις σε παραμέτρους του ανοσοποιητικού τους συστήματος. el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών el
dc.description.degree Παραγωγικά συστήματα εκτροφής ζώων el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account