HEAL DSpace

Ενσωμάτωση αιθερίου ελαίου κανέλας στο σιτηρέσιο αμνών. Επιδράσεις στο ρυθμό ανάπτυξης και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κρέατος.

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Δεληγεώργης, Στέλιος el
dc.contributor.author Μπρώνης, Μιχαήλ el
dc.date.issued 2012-09-21
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/4976
dc.description.abstract Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να ερευνηθεί εάν επηρεάζονται ο ρυθμός ανάπτυξης, τα χαρακτηριστικά του σφάγιου, η απόδοση σε κρέας, τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά και η ποιότητα του κρέατος έπειτα από την ενσωμάτωση αιθερίου ελαίου της κανέλας (Cinnamomum zeylanicum blum leaf oil) στο σιτηρέσιο αμνών. Παράλληλα, ερευνήθηκε η επίδραση του αιθερίου ελαίου της κανέλας στις αντιμικροβιακές ιδιότητες του παραγόμενου κρέατος απέναντι στους παθογόνους μικροοργανισμούς σαλμονέλα (Salmonella enteritidis) και λιστέρια (Listeria monocytogenes). Για τις ανάγκες του πειράματος χρησιμοποιήθηκαν 15 απογαλακτισμένοι αμνοί Καραγκούνικης και Χιώτικης φυλής. Οι αμνοί χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, με κριτήριο το σωματικό βάρος και την ημέρα απογαλακτισμού τους. Το σύστημα διατροφής που εφαρμόστηκε ήταν ατομική διατροφή με χορήγηση κατάλληλου μίγματος συμπυκνωμένων ζωοτροφών (ΣΖ) σε δύο γεύματα ημερησίως και κατά βούληση κατανάλωση αποξηραμένης μηδικής. Στα ζώα της ομάδας (Cin) χορηγήθηκε σιτηρέσιο, στο οποίο είχε ενσωματωθεί με ψεκασμό αιθέριο έλαιο κανέλας (1 ml /kg ΣΖ), ενώ στην ομάδα M (μάρτυρας) χορηγήθηκε το ίδιο σιτηρέσιο, στο οποίο όμως ενσωματώθηκε ίση ποσότητα ηλιελαίου (1 ml /kg ΣΖ). Η συνολική διάρκεια του πειράματος ήταν 35 ημέρες. Κάθε ημέρα καταγράφονταν η ατομική κατανάλωση τροφής του αμνού, μετά από ζύγιση. Μετά τη σφαγή μελετήθηκαν τα χαρακτηριστικά του σφάγιου, ενώ εκτιμήθηκαν η απόδοση σε κρέας και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κρέατος, όπως η οξύτητα (pH24), το χρώμα, η ικανότητα συγκράτησης νερού (ΙΣΝ), η περιεκτικότητα σε ενδομυϊκό λίπος, η τρυφερότητα (δύναμη διάτμησης) καθώς και η απώλεια οπού κατά το μαγείρεμα. Παράλληλα, μέσω της μέτρησης της συγκέντρωσης της μηλονικής δυαλδεΰδης (MDA) στο κρέας, εκτιμήθηκε η αντιοξειδωτική ικανότητα του κρέατος. Τέλος, μελετήθηκε η εξέλιξη της ανάπτυξης δύο παθογόνων μικροοργανισμών (Salmonella enteritidis και Listeria monocytogenes) στο παραγόμενο κρέας των δύο ομάδων κατά τη διάρκεια της συντήρησής του σε οικειακό ψυγείο (4 οC). Όπως παρατηρήθηκε, η χορήγηση του αιθερίου ελαίου της κανέλας στο σιτηρέσιο των αμνών δεν επηρέασε το σωματικό βάρος (Σ.Β), την κατανάλωση τροφής, την απόδοση σε σφάγιο, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κρέατος, ενώ δεν παρατηρήθηκε βελτίωση της αντιοξειδωτικής τους ικανότητας. Επίσης, οι μικροβιολογικές αναλύσεις έδειξαν ότι στο κρέας δεν υπήρξε σημαντική επίδραση της διαιτητικής χορήγησης αιθερίου ελαίου κανέλας επί της ανάπτυξης των δύο παθογόνων μικροοργανισμών (Salmonella enteritidis και Listeria monocytogenes) που εξετάστηκαν. Αν και δε βρέθηκαν σημαντικές επιδράσεις της διαιτητικής χορήγησης του αιθερίου ελαίου της κανέλας στις αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες του κρέατος των αμνών, το αντικείμενο αυτό αποτελεί γόνιμο έδαφος για μελλοντική έρευνα δεδομένων των γνωστών in vitro ιδιοτήτων του αιθερίου ελαίου της κανέλας. el
dc.description.abstract An experiment was conducted to examine the effects of supplementing feed with cinnamon (Cinnamomum zeylanicum blum leaf) essential oil on lambs’ growth performance, carcass and meat characteristics. Τhe effect of the essential oil on the growth rate of pathogenic microorganisms Listeria monocytogenes and Salmonella enteritidis in lamb meat was also determined. Fifteen male lambs (8 of Karagouniki and 7 of Chios breed) were randomly assigned to 2 groups. One of the groups served as control and was given a basal diet, consisted of concentrated pelleted feed and alfalfa hay, whereas the second group was given the same, with the only difference that concentrated feed was uniformly sprayed with cinnamon essential oil (1 ml/kg). Duration of the experimental period was 35 days At the end of the experiment, lambs were fasted, weighed and slaughtered. After overnight chilling, samples of longissimus thoracis muscle were taken and were used for meat quality evaluation. No significant differences were observed in final body weight (kg), feed intake (g) body weight gain (g/day), final body weight (kg), carcass yield (%) and organs’ weight (g) between the two groups. pH, colour (L*, a*, b*), water holding capacity (%), shear force values (Ν/cm), cooking loss (%) and intramuscular fat concentration of longissimus thoracis muscle were also not significantly influenced by the dietary treatments. Measurement of lipid oxidation values showed that cinnamon essential oil supplementation did not influence meat antioxidant properties during the refrigerated (4°C) storage. No significant effects of cinnamon essential oil dietary supplementation on the growth rates of Listeria monocytogenes and Salmonella enteritidis were also demonstrated. en
dc.language.iso el el
dc.subject Αρνιά el
dc.subject Σιτηρέσιο el
dc.subject Αιθέριο έλαιο κανέλας el
dc.subject Ποιότητα κρέατος el
dc.subject Διατροφή αμνών el
dc.subject Παθογόνοι μικροοργανισμοί el
dc.subject Σαλμονέλα el
dc.subject Λιστέρια el
dc.subject.lcsh Lambs -- Feeding and feeds en
dc.subject.lcsh Lambs -- Nutrition en
dc.subject.lcsh Lamb (Meat) -- Microbiology en
dc.subject.lcsh Lamb (Meat) -- Quality en
dc.subject.lcsh Cinnamon en
dc.subject.lcsh Essences and essential oils en
dc.title Ενσωμάτωση αιθερίου ελαίου κανέλας στο σιτηρέσιο αμνών. Επιδράσεις στο ρυθμό ανάπτυξης και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κρέατος. el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών el
dc.description.degree Παραγωγικά συστήματα εκτροφής ζώων el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account