Στην εργασία μελετήθηκε η ανατομία και η μορφολογία των οργάνων της ρίζας και του βλαστού στις ποικιλίες vinifera Σουλτανίνα, Chardonnay, Cabernet Sauvignon και Ροδίτη και τα υποκείμενα 110R και 1103P αμπέλου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ρίζες των υποκειμένων φαίνεται να έχουν μικρότερη εντεριώνη από αυτές των ποικιλιών στην πρωτογενή αλλά και τη δευτερογενή δομή. Επίσης, η εντεριώνη των ποικιλιών και υποκειμένων φαίνεται να καλύπτει σημαντικά μικρότερο μέρος του κεντρικού κυλίνδρου στη δευτερογενή δομή απ’ ότι στην πρωτογενή. Τέλος, μικρές διαφοροποιήσεις παρατηρούνται στη διαμόρφωση του σχήματος και της μορφής των ηθμαγγειωδών δεσμίδων αλλά και των εντεριώνιων ακτίνων ανάμεσα στις ποικιλίες και τα υποκείμενα που μελετήθηκαν.
Η συγκριτική ανατομική και μορφολογική μελέτη του βλαστού δεν παρουσιάζει διαφορές ως προς την πρωτογενή και δευτερογενή δομή στις ποικιλίες vinifera Σαββατιανό, Ροδίτη και Cabernet Sauvignon και τα υποκείμενα 110R και 1103P.
Ο προσδιορισμός της πυκνότητας των στομάτων στη διάρκεια της ανάπτυξης των φύλλων έγινε στις ποικιλίες vinifera Σουλτανίνα, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Αγιωργίτικο, Ραζακί, Ροδίτη και Σαββατιανό και τα υποκείμενα 1103P και 41B. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα στόματα δημιουργούνται στα νεαρά φύλλα (ανώριμα στόματα) και επηρεάζεται από την παρουσία χνοασμού. Κατά την ανάπτυξη των φύλλων αναπτύσσονται τα στόματα, με αποτέλεσμα τα ανώριμα στόματα σταδιακά να εξελίσσονται σε ώριμα. Έτσι, στα ενήλικα φύλλα απαντώνται κυρίως ώριμα στόματα. Παράλληλα, μελετήθηκε η επίδραση της υδατικής καταπόνησης στην πυκνότητα των στομάτων στην ποικιλία vinifera Σουλτανίνα. Η υδατική καταπόνηση επηρεάζει αρχικά την ανάπτυξη των φυτών και περιορίζεται σημαντικά η βλάστηση. Η πυκνότητα και το μέγεθος όμως των στομάτων όπως και το μέγεθος του φύλλου δεν επηρεάζεται.
An anatomical and morphological comparison of the roots was carried out on the V. vinifera Soultanina, Chardonnay, Cabernet Sauvignon and Roditis varieties and on the 110R and 1103P rootstocks. The anatomy of the roots presented a few differences concerning the pith in the primary and secondary structure. The rootstocks showed smaller pith than the V. vinifera varieties both in the primary and secondary structures. Additionally, the pith of the secondary structure of both the rootstocks and the varieties was smaller than the pith of the primary structure respectively. Finally, small differences concerning the shape and the form of vascular tissues and the medullary rays of the varieties and the rootstocks were observed.
The same comparison was carried out on the stems of the V. vinifera Savvatiano, Roditis and Cabernet Sauvignon varieties and the 110R and 1103P rootstocks. No differences were observed on their primary and secondary structures.
The stomatal density was determined during the development of the leaves on the V. vinifera Soultanina, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Agiorgitiko, Razaki, Roditis and Savvatiano varieties and the 1103P and 41B rootstocks. During the development of the leaves the stomata develop as well. On the leaves of the stem apex we encounter mostly immature stomata and as we move to the base we observe the evolution of immature to mature stomata. The influence of the water deficit on the stomatal density of V. vinifera Soultanina variety was also studied. The water deficit seems to affect the development of the plants and restrict the vegetation, but the density and the size of the stomata as well as the size of the leaf was not influenced.