HEAL DSpace

Επίδραση της προσθήκης λίπους στο σιτηρέσιο αιγοπροβάτων στο προφίλ των λιπαρών οξέων του λίπους του γάλακτος αυτών

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Ζέρβας, Γεώργιος Π. el
dc.contributor.author Τσιλιγκάκη, Αφροδίτη el
dc.date.issued 2012-10-30
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/5366
dc.description.abstract Ο σκοπός αυτής της μελέτης ήταν η διερεύνηση της επίδρασης της προσθήκης σογιέλαιου (5% ΞΟ) και ιχθυελαίου (1% ΞΟ) στο σιτηρέσιο προβάτων και αιγών στη γαλακτοπαραγωγή, την κατανάλωση ΞΟ και το σωματικό βάρος με ιδιαίτερη έμφαση στο προφίλ των ΛΟ του λίπους του γάλακτος. Στο πρώτο πείραμα, σε 12 προβατίνες και στο δεύτερο πείραμα, σε 12 αίγες χορηγήθηκαν 2 σιτηρέσια (μάρτυρα και επέμβασης - 6 ζώα σε κάθε ομάδα για κάθε σιτηρέσιο) για ένα διάστημα 43 ημερών. Προηγήθηκε μία προπειραματική περίοδος 10 ημερών. Η αναλογία ΧΖ:ΣΖ ήταν 53:47. Τόσο στις προβατίνες όσο και στις αίγες, η προσθήκη σογιέλαιου και ιχθυελαίου δεν προκάλεσε καμία στατιστικώς σημαντική μεταβολή στη γαλακτοπαραγωγή, την κατανάλωση ΞΟ, το σωματικό βάρος και τη χημική σύσταση του γάλακτος. Παρόλα αυτά, παρατηρήθηκε μια αύξηση στη γαλακτοπαραγωγή (πρόβατα:+29%, αίγες:+23%), στην ποσότητα λίπους (πρόβατα:+25%, αίγες:+30%), στην λιποπεριεκτικότητα (αίγες:+18%), στην περιεκτικότητα σε λακτόζη (πρόβατα: +3%) και στο στερεό υπόλειμμα (αίγες:+3%), ενώ μία μείωση στη λιποπεριεκτικότητα (πρόβατα:-14%), πρωτεϊνοπεριεκτικότητα (πρόβατα:- 7%, αίγες: -8%), στο ΣΥΑΛ (πρόβατα:-2%, αίγες:-3%) και στο στερεό υπόλειμμα (πρόβατα:-8%). Τα κορεσμένα ΛΟ παρουσίασαν στατιστικώς σημαντική μείωση (πρόβατα: P<0,01, P<0,001, αίγες: P<0,001). Τα ακόρεστα ΛΟ παρουσίασαν στατιστικώς σημαντική αύξηση (πρόβατα και αίγες: P<0,05, P<0,01, P<0,001). Σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε στη συγκέντρωση του βασενικού οξέος (VA- trans-11 C18:1, πενταπλάσια αύξηση) και του cis-9, trans-11 C18:2 (του κυριότερου ισομερούς του συζευγμένου λινελαϊκού οξέος) τόσο στα πρόβατα όσο και στις αίγες. Τέλος, η προσθήκη σογιέλαιου και ιχθυελαίου προκάλεσε στατιστικώς σημαντική μείωση στα μικρής (πρόβατα+αίγες), μεσαίας (πρόβατα+αίγες) και μακράς αλύσου (μόνο αίγες) ΛΟ, στην αναλογία Κ/Α, ω3:ω6 και τον αθηρωματικό δείκτη (πρόβατα+αίγες), ενώ προκάλεσε στατιστικώς σημαντική αύξηση στα ΠΑΚΛΟ και ΜΟΝΑ (πρόβατα+αίγες) – P<0,001. el
dc.description.abstract The aim of this study was to investigate the effects of feeding dairy sheep and goats with a supplemented diet with soybean oil (5% DM) and fish oil (1% DM) (rich in polyunsaturated oils, that can cause MFD) on milk yield and composition, dry matter intake and body weight, paying particular attention to the FA profile. In the first experiment, twelve sheep and in the second experiment, twelve goats were fed with 2 diets, control or supplemented with soybean oil and fish oil (1 lot of 6 animals per diet) for 43 days. There was a pre-experimental period of 10 days. The forage: concentrate ratio was 53:47. In dairy sheep and goats, the lipid supplementation didn’t cause any significant differences in milk yield, milk fat yield, DM intake, body weight and milk composition (% fat, protein, lactose, solids not fat, total solids). Although, there was an increase in milk yield (sheep:+29%, goats:+23%), milk fat yield (sheep:+25%, goats:+30%), lactose percentage (sheep:+3%), milk fat percentage (goats:+18%) and total solids (goats:+3%) and a decrease in milk fat percentage (sheep:-14%), protein percentage (sheep:-7%, goats:-8%), solids not fat (sheep:-2%, goats:-3%) and total solids (sheep:-8%). Saturated FA content was significantly reduced (sheep: P<0,01, P<0,001, goats: P<0,001) with lipid supplementation. Unsaturated FA content was significantly increased (sheep and goats: P<0,05, P<0,01, P<0,001). Lipid supplementation remarkably improved the milk content of VA (trans-11 C18:1- 5-fold increases with soybean oil and fish oil diet) and of cis-9, trans-11 C18:2 (the main conjugated linoleic acid isomer) for sheep and goats. Lipid supplementation also reduced the short-chain (sheep and goats), medium-chain (sheep and goats) and long-chain (only for goats) FA, the ratio S:U FA, AI (atherogenicity index) and n3:n6 FA (P<0,001). The polyunsaturated and monounsaturated FA were significantly increased for sheep and goats (P<0,001). en
dc.language.iso el el
dc.subject Σιτηρέσιο προβάτων el
dc.subject Στηρέσιο αιγών el
dc.subject Σογιέλαιο el
dc.subject Ιχθυέλαιο el
dc.subject Λίπος γάλακτος el
dc.subject Προφίλ λιπαρών οξέων el
dc.subject Συζευγμένο λινελαϊκό οξύ el
dc.subject.lcsh Milk -- Analysis en
dc.subject.lcsh Milk -- Composition en
dc.subject.lcsh Milkfat en
dc.subject.lcsh Sheep -- Feeding and feeds en
dc.subject.lcsh Goats -- Feeding and feeds en
dc.subject.lcsh Sheep milk en
dc.subject.lcsh Goat milk en
dc.title Επίδραση της προσθήκης λίπους στο σιτηρέσιο αιγοπροβάτων στο προφίλ των λιπαρών οξέων του λίπους του γάλακτος αυτών el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών el
dc.description.degree Παραγωγικά συστήματα εκτροφής ζώων el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account