Η γεωργία είναι στο επίκεντρο της κοινωνίας και της οικονοµίας. Εξασφαλίζει τη
διατροφική ασφάλεια και επάρκεια του πλανήτη, παρέχει ανανεώσιµες πρώτες ύλες,
προστατεύει το περιβάλλον, δηµιουργεί θέσεις εργασίας και διατηρεί ζωντανό και
υγιή τον κοινωνικό και οικονοµικό ιστό στην περιφέρεια. Είναι µια στρατηγική
δραστηριότητα που αποτελεί µέρος της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής της
Ευρώπης.
H
αύξηση των εµπορικών συναλλαγών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, έχει
συµβάλει στη ραγδαία αύξηση του ανταγωνισµού σε διεθνές επίπεδο,
διαµορφώνοντας ένα ιδιαίτερο ανταγωνιστικό περιβάλλον για τους κλάδους
παραγωγής, τις επιχειρήσεις και τις εθνικές οικονοµίες. Στην παρούσα εργασία
επιχειρείται η διερεύνηση του βαθµού της ανταγωνιστικότητας, των κυριότερων
ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην κατηγορία των φρούτων και λαχανικών,
χρησιµοποιώντας τους δείκτες του συγκριτικού πλεονεκτήµατος.
Agriculture is at the heart of society and the economy. Ensure food security and
sufficiency of the planet, providing renewable raw materials, protect the environment,
creates jobs and keeps alive and healthy social and economic fabric of the region. It is
a strategic activity that is part of the new development strategy for Europe.
The increased trade observed in recent years has contributed to the rapid growth of
competition at the international level, creating a highly competitive environment for
industries, businesses and national economies. This paper attempts to investigate the
degree of competitiveness, the main Greek agricultural products in the category of
fruits and vegetables, using the indicators of comparative advantage.