Τα πειράματα που περιγράφονται στην παρούσα εργασία πραγματοποιήθηκαν με σκοπό
να μελετηθεί η πορεία της ανάπτυξης, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και η μετασυλλεκτική
συμπεριφορά των παρθενοκαρπικών
(
άσπερμων
)
καρπών της μελιτζάνας που προήλθαν
από την εφαρμογή ρυθμιστών ανάπτυξης σε σχέση με των ένσπερμων καρπών που
προέρχονται από φυσιολογική επικονίαση.
During the cool season within the Mediterranean region, vegetable growers frequently use
growth regulators to set eggplant fruit. Although this is a generally accepted technique to
permit eggplant production at a time when pollen formation and fertility is low, the effect
of growth regulator application on fruit quality and storage life has not been previously
documented. Therefore, between 2008 and 2011 four experiments were carried out with
the aim of defining in detail the effects of fruit-setting hormones not only on fruit set, but
also on the morphological and physiological characteristics of eggplant fruit during
growth, maturation and storage.