Ο αγροτουρισμός αποτελεί μια μορφή εναλλακτικού και ήπιου
τουρισμού. Αναπτύχθηκε αφενός λόγω της ανάγκης των κατοίκων των
μεγάλων αστικών και βιομηχανικών κέντρων να βρεθούν κοντά στη φύση και
σε ένα ήσυχο περιβάλλον και αφετέρου λόγω της ανάγκης των κατοίκων της
υπαίθρου για ανα ήτηση συμπληρωματικού εισοδήματος.
Η παρούσα μεταπτυχιακή μελέτη έχει ως στόχο τη διερεύνηση της
ανάπτυξης του αγροτουρισμού στο Δήμο Σητείας, έναν ήπιας τουριστικής
ανάπτυξης προορισμό αλλά με δυνατότητες βελτίωσης λόγω της ύπαρξης
πολλών και σημαντικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Η έρευνα βασίστηκε
στην κατασκευή δύο ερωτηματολογίων και πραγματοποιήθηκε με
προσωπικές συνεντεύξεις: το ένα ερωτηματολόγιο απευθύνθηκε στους φορείς
της περιοχής (12 άτομα) και το δεύτερο στους επιχειρηματίες (15 άτομα
μεταξύ των οποίων ήταν ξενοδόχοι, εστιάτορες και επιχειρηματίες τοπικών
προϊόντων).
Μέσω της έρευνας και της ανάλυσης SWOT καταγράφηκαν τα
πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα της περιοχής, η “στάση” των συμμετεχόντων
ως προς το θέμα του αγροτουρισμού, το ενδεχόμενο συμμετοχής τους σε ένα
Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας και, τέλος, οι δυνατότητες εφαρμογής του
αγροτουρισμού στο Δήμο Σητείας. Έγιναν, επίσης, συγκεκριμένες προτάσεις
και καταγράφηκε αναλυτικά η σημασία του ΤΣΠ για την περιοχή μελέτης.
Συμπερασματικά, κρίνεται ως αναγκαία η λειτουργία ενός
διεπιστημονικού-διεπαγγελματικού οργάνου το οποίο σε συνεργασία με τον
τοπικό πληθυσμό θα προβεί σε ενέργειες όπως η έρευνα του αγροτουρισμού,
η ενημέρωση-κατάρτιση του πληθυσμού και η καθιέρωση ΤΣΠ ώστε να
οδηγηθούμε σε μια ολοκληρωμένη αγροτουριστική ανάπτυξη στο Δήμο
Σητείας.
Agrotourism is a form of alternative and mild tourism. It developed partly
because of the need of residents of large urban and industrial centers to get
closer to nature in a tranquile environment, and partly the need of rural
dwellers to seek additional income.
This postgraduate study aims to examine the development of rural
tourism in the Municipality of Sitia, which so far has experienced a minor
tourist development. However, Sitia has great potential for improvements due
to the existence of numerous and significant comparative advantages. The
survey is based on two questionnaires and on personal interviews conducted
using: a first set of questions addressed to the institutions of the region (12
persons) and a second one to entrepreneurs (15 people among whom
hoteliers, restaurateurs and entrepreneurs of local products).
Extensive research and a SWOT analysis showed the advantages/
disadvantages of the region, the "attitude" of the participants on the issue of
rural tourism, the possibility of participating in a Local Quality Agreement, and
finally, the suitability of agrotourism to the Municipality of Sitia. There were
also specific recommendations, which recorded in detail the importance of the
LQA for the study area.
To conclude, this study will show the need to create an interdisciplinaryinterprofessional
body, which in cooperation with the local population will
examine the awareness training of the population and monitor the
establishment of the LQA. Thus, leading to an integrated agrotourist
development in the Municipality of Sitia.