Σκοπός του πειράματος ήταν η μελέτη της επίδρασης του επιπέδου προσθήκης ενός προβιοτικού σκευάσματος στη διατροφή ορνιθίων κρεοπαραγωγής επί των παραγωγικών χαρακτηριστικών, της σύστασης και της μεταβολικής δραστηριότητας της μικροχλωρίδας των τυφλών εντέρων. Σε 448 ορνίθια Cobb ηλικίας 1ας ημέρας αποτελούμενα από ίσο αριθμό αρσενικών (♂) και θηλυκών (♀) ορνιθίων χορηγήθηκε βασικό σιτηρέσιο (ΒΣ) με βάση τον αραβόσιτο και τη σόγια και ανάλογα με το είδος της προσθήκης κατανεμήθηκαν στις ακόλουθες 4 επεμβάσεις με 4 επαναλήψεις η καθεμιά (2 επαναλήψεις ♂ και 2 επαναλήψεις ♀ ανά επέμβαση): α) του μάρτυρα (C) χωρίς καμία επιπλέον προσθήκη στο ΒΣ, β) του προβιοτικού συγκέντρωσης 108 CFU/ kg τροφής (PL), γ) του προβιοτικού συγκέντρωσης 109 CFU/ kg τροφής (PH) και δ) του αντιβιοτικού με προσθήκη 2,5 mg αβιλαμυκίνης / kg τροφής (Α). Η χρονική διάρκεια του πειράματος ήταν 6 εβδομάδες. Προσδιορίστηκαν η αύξηση του ζώντος βάρους (ΣΑΖΒ), η κατανάλωση της τροφής (ΣΚΤ), και ο συντελεστής εκμετάλλευσης (ΣΕ) για όλη τη διάρκεια του πειράματος. Επίσης προσδιορίστηκε η σύσταση της μικροχλωρίδας των τυφλών εντέρων σε ορνίθια ηλικίας 42 ημερών με τη βοήθεια φθορίζουσας in situ υβριδοποίησης (FISH) και καλλιεργειών, καθώς και η συγκέντρωση των πτητικών λιπαρών οξέων (ΠΛΟ) στο εντερικό περιεχόμενο. H ΣΑΖΒ και ΣΚΤ αυξήθηκε σημαντικά (P=0,002 και P=0,005) με την προσθήκη του προβιοτικού στο σιτηρέσιο σε σχέση με το μάρτυρα. Ανεξάρτητα από την επέμβαση, τα αρσενικά ορνίθια είχαν υψηλότερη ΣΑΖΒ και ΣΚΤ (P<0,001 και P<0,001) και καλύτερο ΣΕ (P=0,003) από τα θηλυκά ορνίθια. Στο μεικτό πληθυσμό (♂ και ♀) καθώς και στα αρσενικά ορνίθια παρουσιάστηκε γραμμική αύξηση (P=0,001 και P=0,001, αντίστοιχα) στη συγκέντρωση του γένους Bifidobacterium με το επίπεδο προσθήκης του προβιοτικού. Η καλλιέργεια της εντερικής μικροχλωρίδας σε επιλεκτικά θρεπτικά υλικά έδειξε ότι το γένος Clostridium στα αρσενικά ορνίθια είχε υψηλότερη συγκέντρωση (P≤0,05) στην επέμβαση του μάρτυρα. Το επίπεδο προσθήκης του προβιοτικού στο σιτηρέσιο οδήγησε σε γραμμική αύξηση (P=0,036) της ολικής συγκέντρωσης Π.Λ.Ο. και γραμμική μείωση της μοριακής αναλογίας του προπιονικού (P=0,009). Τέλος, προέκυψε γραμμική και τετραγωνική επίδραση στη μοριακή αναλογία του βουτυρικού (P≤0,001 και P=0.011) και του οξικού οξέος (P=0,009 και P=0,037) με το επίπεδο προσθήκης του προβιοτικού στο σιτηρέσιο. Συμπερασματικά, τα παραγωγικά χαρακτηριστικά, η σύσταση και η μεταβολική δραστηριότητα της εντερικής μικροχλωρίδας των τυφλών εντέρων επηρεάστηκαν από το επίπεδο προσθήκης του προβιοτικού.
The aim of this experiment was to investigate the effect of the inclusion level of a probiotic on broiler growth performance and on the composition and metabolic activity of cecal microflora. Four hundred and forty-eight, 1-day-old, Cobb broilers consisting of equal numbers of male (♂) and female (♂) broilers received a maize-soybean meal basal diet (BD) and depending on the type of addition in the BD were allocated in the following 4 experimental treatments with four replicates each ( 2 replicates ♂ and two replicates ♀ per treatment): a) BD no-additions (C), b) 108 CFU probiotic /kg BD (PL), c) 109 CFU probiotic /kg BD (PH) and d) 2,5 mg avilamycin/kg BD (A). The duration of the experiment was 6 weeks. Treatment effects on body weight gain (BWG), feed intake (FI) and feed conversion ratio (FCR) were determined for the whole experiment. The cecal microflora of 42-d old broilers was determined via fluorescence in situ hybridization (FISH) and culture methods. In addition, the concentration and molar ratios of cecal volatile fatty acids (VFA) were determined. BWG and FI were higher (P=0,003 and P=0,007) in probiotic and antibiotic treatments, than C. Regardless of treatment, male broilers had higher BWG and FI (P<0,001 and P<0,001) and improved FCR (P=0,003) compared with female broilers. In mixed broilers (♂ and♀), as well as in male broilers a linear increase (P=0,001 and P=0,001, respectively) was shown for the concentration of Bifidobacterium with increasing probiotic level. Concentration of Clostridium of male broilers was higher (P≤0, 05) in treatment C as determined by the culture method. The increase of the inclusion level of the probiotic in feed led to linear increase (P=0,036) of total VFA and linear decrease (P=0,004) of propionic acid. Linear and quadratic effects of probiotic inclusion were observed on molar ration of butyric acid (P≤0,001 and P=0.011) and acetic acid (P=0,009 and P=0,037). In conclusion, the inclusion level of the probiotic affected broiler performance of as well as the composition and the metabolic activity of cecal microflora.