Η παρούσα μελέτη αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης έρευνας που διεξάγεται στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ). Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η αξιολόγηση της βιοδραστικότητας διαφόρων αρωματικών (ρίγανη, θυμάρι, θρούμπι) σε φυτά-βιοδείκτες. Συγκεκριμένα, σε πειράματα που έγιναν στο Εργαστήριο Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κατά τα έτη 2010-2011 επιχειρήθηκε η αξιολόγηση των επιδράσεων των υδρολυμάτων και των γαλακτωμάτων των παραπάνω αρωματικών φυτών στη βλαστικότητα των σπόρων και στην επιμήκυνση του ριζιδίου διαφόρων βιοδεικτών. Στα πειράματα αυτά χρησιμοποιήθηκε η βρώμη (Avena sativa) και δυο είδη ζιζανίων, η μουχρίτσα (Echinochloa crus-galli) και το βλήτο (Amaranthus retroflexus). Tα αποτελέσματα έδειξαν σημαντικές επιδράσεις και αλληλεπιδράσεις των διαφόρων παραγόντων (είδος αρωματικού φυτού, είδος βιοδείκτη και συγκέντρωση), με το υδρόλυμα του θυμαριού να έχει την εντονότερη παρεμποδιστική δράση (ακόμη και σε χαμηλές συγκεντρώσεις). Σημαντικές διαφορές ανιχνεύτηκαν και σε επίπεδα γαλακτωμάτων. Επιπλέον, από την ποιοτική ανάλυση των αιθέριων ελαίων που έγινε στο εργαστήριο Χημείας του ΓΠΑ προέκυψε ότι η καρβακρόλη, το καρυοφυλλένιο, το γ-πινένιο και το π-κυμένιο ήταν ανάμεσα στα κύρια συστατικά και πιθανότατα σχετίζονται με τη βιοδραστικότητα. Αξίζει να σημειωθεί η υψηλή περιεκτικότητα του αιθέριου ελαίου όλων των αρωματικών φυτών σε καρβακρόλη (69-90%, καθώς και υψηλή συγκέντρωση σε σαμπινένιο(6%) στο θρούμπι. Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης έδειξαν ότι ακόμη και χαμηλές συγκεντρώσεις των υδρολυμάτων και γαλακτωμάτων των αιθέριων ελαίων των αρωματικών φυτών τύπου καρβακρόλης έχουν μια σημαντική ζιζανιοκτόνα δράση η οποία και θα μπορούσε περαιτέρω να διερευνηθεί και αξιοποιηθεί.
This study is a part of a broader research which conducted at the Agricultural University of Athens (AUA). The purpose of this study is to evaluate the bioactivity of various aromatic plants sush as oregano, thyme and savory on the biomarkers of Avena sativa, Echinochloa crus-galli and Amaranthus retroflexus. Specifically, the experiments conducted at the Laboratory of Agriculture in the years 2010-2011 where attempted to assess the effect of hydrolyzate and emulsion of the above herbs on the seed germination and root elongation of different biomarkers. The results showed significant effects and interactions of various factors (type of herb, biomarker type and concentration). The hydrolyzate of thyme has the strongest impact (even at low concentrations). Significant differences were detected at levels emulsions. In addition, the qualitative analysis of essential oils conducted in the laboratory of Chemistry of AUA showing that carvacrol, caryofyllen, c-pinene and p-cymene were among the main ingredients and probably related to the bioactivity. It is worth noting the high content of essential oil of all herbs in carvacrol (69-90%, and a high concentration sabinene (6%) to savory.The results of this study showed that even low concentrations of hydrolyzates and emulsions of essential oils of aromatic plants could be used as natural herbicides, but it has to investigate further.