HEAL DSpace

Συμβολή των υγρών στην πρόσληψη ενέργειας σε γενικό πληθυσμό και σε εγκύους στην Ελλάδα

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Καψοκεφάλου, Μαρία el
dc.contributor.author Νύκταρη, Αναστασία el
dc.date.issued 2013-06-03
dc.date.submitted 2012
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/5735
dc.description Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
dc.description.abstract Τα υγρά τρόφιμα και το πόσιμο νερό συνεισφέρουν περίπου το 80% της ημερήσιας πρόσληψης νερού. Πιστεύεται ότι η ποικιλία στις επιλογές υγρών μπορεί να ενθαρρύνει την πρόσληψη νερού όμως υπάρχει προβληματισμός για τη συνεισφορά των υγρών στην πρόσληψη ενέργειας. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να διερευνηθεί η συνεισφορά των υγρών στην πρόσληψη ενέργειας και η δοκιμή της εξισορρόπησης ενεργειακής πρόσληψης με τη σωματική δραστηριότητα σε έγκυες και μη έγκυες γυναίκες από το γενικό πληθυσμό. Μεθοδολογία: Αναπτύχθηκε ερωτηματολόγιο το οποίο καταγράφει πρόσληψη και απώλεια νερού και ενέργειας. Το ερωτηματολόγιο επικυρώθηκε με ημερολόγιο καταγραφής πρόσληψης και απώλειας τριών ημερών το οποίο συμπλήρωσαν 40 έγκυες γυναίκες και 25 μη έγκυες γυναίκες. Στη συνέχεια το ερωτηματολόγιο δόθηκε σε 300 έγκυες ηλικίας 19 – 46 χρόνων, 100 από κάθε τρίμηνο, και 100 γυναίκες του γενικού πληθυσμού ηλικίας από 19 - 46 χρονών. Τα αποτελέσματα αναλύθηκαν με τη βοήθεια των tests One Way Anova, Kruskal Wallis H-Test, Man-Wittney U-test, independed sample t- test, tau Kendall. Αποτελέσματα: Η συνολική πρόσληψη νερού για τις μη έγκυες γυναίκες ήταν 2638 ml/ημέρα (2168, 3483), ενώ για τις έγκυες γυναίκες ήταν 2917 ml/ημέρα (2187,3544). Η πρόσληψη ενέργειας για τις μη έγκυες γυναίκες ήταν 1974 ± 659 kcal/ ημέρα, ενώ για τις έγκυες ήταν 2017 ± 624 kcal/ ημέρα. Όσον αναφορά την εκτίμηση πρόσληψης ενέργειας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, η συνολική πρόσληψη της ενέργειας για τις εγκύους δεν ήταν διαφορετική μεταξύ των τριμήνων. Όμως η πρόσληψη της ενέργειας από υγρά ήταν διαφορετική μεταξύ των τριμήνων, συγκεκριμένα ήταν χαμηλότερη στο τρίτο τρίμηνο. Συγκρίνοντας την πρόσληψη ενέργειας ανάμεσα σε έγκυες και μη έγκυες δεν υπήρχε διαφορά, όμως υπήρχε διαφορά στην απώλεια ενέργεια μεταξύ των εγκύων και μη εγκύων και μεταξύ των τριών τριμήνων εγκυμοσύνης. Οι έγκυες γυναίκες είχαν υψηλότερες απώλειες ενέργειας από τις μη έγκυες εξαιτίας υψηλότερης φυσικής δραστηριότητας, κυρίως περπάτημα. Όσον αναφορά την εκτίμηση πρόσληψης νερού κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μεταξύ των τριμήνων δεν ήταν διαφορετική. Όμως η πρόσληψη του νερού από υγρά ήταν διαφορετική μεταξύ των τριμήνων. Συγκρίνοντας την πρόσληψη νερού ανάμεσα σε έγκυες και μη έγκυες δεν υπήρχε καμία διαφορά. Η απώλεια του ύδατος δεν ήταν διαφορετική ανάμεσα στα τρίμηνα της εγκυμοσύνης ούτε στις μη έγκυες υπήρξε διαφορά. Η πρόσληψη υγρών (δηλαδή αναψυκτικά, αναψυκτικά χαμηλών θερμίδων, χυμοί, καφές, τσάι ισοτονικά και ενεργειακά ποτά, γρανίτες, μιλκ σέικ) συνεισφέρει 23,4% της πρόσληψης ενέργειας και 25,4% της πρόσληψης ύδατος στις μη έγκυες και 22,6% της πρόσληψης ενέργειας και 23,2% της πρόσληψης ύδατος στις έγκυες. Δεν υπήρχαν διαφορές στην πρόσληψη ενέργειας από υγρά μεταξύ εγκύων και μη εγκύων και ανάμεσα στα τρία τρίμηνα της εγκυμοσύνης. Τέλος, όσον αφορά στην εκτίμηση της πρόσληψη ενέργειας αναλυτικά από τις πηγές υγρών. Συγκεκριμένα, για τις έγκυες το 31% της πρόσληψης ενέργειας από τα υγρά ήταν από γάλα/ σοκολατούχο γάλα, το 30% της πρόσληψης από καφέ, το 17% από ποτά στα οποία είχε προστεθεί ζάχαρη (αναψυκτικά, νέκταρ χυμών και ενεργειακά και ισοτονικά ποτά), το 11% από χυμούς, το 9% από τσάι και άλλα αφεψήματα, το 2% από μιλκσέικ και γρανίτες και το 0% από light αναψυκτικά και αλκοολούχα ποτά. Για τις έγκυες το 30% της πρόσληψης ενέργειας από τα υγρά ήταν από γάλα/ σοκολατούχο γάλα, το 32% της πρόσληψης από καφέ, το 15% από ποτά στα οποία είχε προστεθεί ζάχαρη (αναψυκτικά, νέκταρ χυμών και ενεργειακά και ισοτονικά ποτά), το 10% από χυμούς, το 9% από τσάι και άλλα αφεψήματα, το 3% από μιλκσέικ και γρανίτες και το 0% από light αναψυκτικά και 1% από αλκοολούχα ποτά. Συμπέρασμα: Η έρευνα παρέδωσε δεδομένα για το ενεργειακό και υδατικό ισοζύγιο των εγκύων και μη εγκύων γυναικών με λεπτομέρειες για τις διαφορετικές πηγές πρόσληψης. el
dc.description.abstract Background: Liquid food and drinking water contribute about 80% of daily water intake. The variety of choices may offer in water intake but there is concern for the contribution of beverages in energy intake. Aim: The objective of the study was to assess the contribution of beverages in total energy intake and water and energy balance in pregnant women in Greece. Methods: The questionnaire was administered in 300 healthy pregnant women aged 19-46, 100 from each trimester and in 100 women from general population aged also 19-46. Also a three day diaries was completed. All participants were informed on the purpose and protocol of the study and signed an informed consent. Statistical analysis became using One Way Anova, Kruskal Wallis H-Test, Man-Wittney U-test, independed sample t- test, tau Kendall. Results: Water intake for pregnant was 2917 (2187, 3544) ml/day and for non pregnant was 2638 (2168, 3483) ml/day. Energy intake for pregnant was 2017 ± 624 kcal/ day and for non pregnant was 1974 ± 659 kcal/day. For evaluation of energy intake during pregnancy, energy intake from all sources among pregnant women in three trimesters was not different. Energy intake from beverages in trimesters was different, at the third trimester was lower. There was no difference in energy intake among pregnant and non pregnant women, but there was difference in energy loss among pregnant and non pregnant women and among pregnant women in three trimesters. Energy loss was higher for pregnant women because of physical activity mainly walking. For evaluation of water intake during pregnancy, water intake from all sources among pregnant women in three trimesters was not different. Water intake from beverages in trimesters was different. There was no difference in water intake among pregnant and non pregnant women. There was no difference in water loss among pregnant and non pregnant women and among pregnant women in three trimesters Energy from beverages contributed approximately 23,4% of energy intake and 25,4 of water intake for pregnant women. Energy from beverages contributed approximately 22,6% of energy intake and 23,2% of water intake for non-pregnant women There is no difference of the intake between three trimesters of pregnancy or between pregnant and non-pregnant women. For evaluation of energy intake from all sources of beverages for pregnant women 31% was from milk/chocolate milk, 30% was from coffee, 17% was from sugar sweeten beverages (sodas, juices and energy drinks), 11% was from juices, 9% was from tea and other herbals, 2% was from milkshake and sherbets and 0% was from light sodas and alcohol drinks. For non pregnant women 30% was from milk/chocolate milk, 32% was from coffee, 15% was from sugar sweeten beverages (sodas, juices and energy drinks), 10% was from juices, 9% was from tea and other herbals, 3% was from milkshake and sherbets and 0% was from light sodas and 1% was from alcohol drinks. Conclusion: The study delivered data on energy and water balance in pregnancy with details referring to different sources of intake. en
dc.language.iso el el
dc.subject Διατροφή el
dc.subject Εγκυμοσύνη el
dc.subject Γυναίκες el
dc.subject Πρόσληψη υγρών el
dc.subject Νερό el
dc.subject Ενεργειακό ισοζύγιο el
dc.subject Ελλάδα el
dc.subject.lcsh Pregnancy -- Nutritional aspects -- Greece en
dc.subject.lcsh Women -- Nutrition -- Greece en
dc.title Συμβολή των υγρών στην πρόσληψη ενέργειας σε γενικό πληθυσμό και σε εγκύους στην Ελλάδα el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων el
dc.description.degree Επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων και διατροφή του ανθρώπου el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account