Στην παρούσα μεταπτυχιακή μελέτη ερευνήθηκε η αποτελεσματικότητα των
Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων σε επιχειρήσεις
φρούτων και λαχανικών που εδράζονται στον Ελλαδικό χώρο. Η πρωτοτυπία της
συγκεκριμένης έρευνας έγκειται στο γεγονός ότι η ανάπτυξη διαγνωστικών
εργαλείων για επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα σε φυτικά προϊόντα δεν έχει
μελετηθεί σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα της βιβλιογραφίας.
Σκοπός της μεταπτυχιακής εργασίας είναι η αξιολόγηση της
αποτελεσματικότητας των συστημάτων διαχείρισης που εφαρμόζονται σε
επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα μέχρι και την πρώτη μεταποίηση με τη χρήση
ενός ερωτηματολογίου το οποίο πρώτα είχε εφαρμοστεί πιλοτικά για να διερευνηθεί η
λειτουργικότητά του.
Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου έγινε με επισκέψεις στον χώρο που
βρίσκονται οι επιχειρήσεις και με την μορφή προσωπικών συνεντεύξεων με άτομα
υπεύθυνα για τα συστήματα διαχείρισης ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων, ώστε να
συλλεχθούν οι απαραίτητες πληροφορίες. Από την εφαρμογή του ερωτηματολογίου
παρατηρήθηκε ότι σε επιχειρήσεις με μικρό βεληνεκές, οι γνώσεις και η τήρηση των
αρχών των συστημάτων χρίζει άμεσης βελτίωσης.
Ως αποτέλεσμα της αξιολόγησης και της ανάλυσης των ερωτηματολογίων
αναμένεται η διοίκηση των επιχειρήσεων να γνωρίζει κατά πόσο η εφαρμογή αυτών
των συστημάτων λαμβάνει χώρα όπως θα έπρεπε, αλλά και στις περιπτώσεις όπου
αυτό δεν υφίσταται θα δύναται να έχει ένα διαγνωστικό εργαλείο για να παρεμβαίνει
για την τροποποίηση και βελτίωση του υφιστάμενου συστήματος.
Η επιστημονική περιοχή που κινείται η έρευνα και διαπραγματεύεται η
παρούσα μελέτη είναι ο τομέας των συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας και
Ασφάλειας των τροφίμων που εφαρμόζονται στις σημερινές επιχειρήσεις φρούτων
και λαχανικών και η ανάπτυξη ενός διαγνωστικού εργαλείου για τον έλεγχο της
αποτελεσματικότητας της εφαρμογής τους.
The purpose of the current graduate survey was to study the effectiveness of the
Quality Management and Food Safety systems that are applied by the fruit and
vegetables businesses all around Greece. The originality of the essay lies to the fact
that the development of diagnostic tools for the enterprises of the primary sector has
not yet been studied.
The goal of this paper is the evaluation of the effectiveness of the current
management systems that are espoused by the primary sector’s enterprises until the
first processing of the foods via a questionnaire that had been pilot tested before to
measure its functionality.
The filling of the questionnaire took place by visiting the location of each business
or by personal interview with people responsible for the management and quality
systems in order for the necessary information to be collected. It was observed, after
the application of this diagnostic tool in businesses with mediocre or low economic
activity, that the knowledge and the commitment of everyone involved with
management or quality systems needs to be rapidly improved.
As a result of the evaluation and the analysis of the questionnaires, it is expected
that the higher management of the enterprises will be able to recognize if the Food
Quality and Management systems are correctly applied. Furthermore, even when this
is not the case the upper management will still be able to possess a diagnostic tool and
will have the capability to intervene and modify what is necessary in order to improve
the currently applied systems.
The scientific area of the current study includes the management quality systems
that are applied in the modern enterprises of fruits and vegetables as well as the
development of a diagnostic tool that can be used to control the effectiveness of the
current application of those systems.