dc.contributor.advisor |
Σολδάτος, Πέτρος |
el |
dc.contributor.author |
Ρέππας, Κυριάκος Ε. |
el |
dc.date.issued |
2013-08-28 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/5760 |
|
dc.description.abstract |
Το ελληνικό ελαιόλαδο είναι το καλύτερο ποιοτικά σε όλον τον κόσμο, ενώ η Ελλάδα είναι η 3η μεγαλύτερη παραγωγός ελαιολάδου παγκοσμίως. Παρά ταύτα, το 75% του Ελληνικού ελαιολάδου εξάγεται με μορφή χύμα στο εξωτερικό, με στόχο τον εξευγενισμό κυρίως Ιταλικού ελαιολάδου, ώστε αυτό με τη σειρά του να κατακτήσει τις αγορές του εξωτερικού. Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί πλέον άυλη πολιτιστική κληρονομιά και βασικό στοιχείο της είναι η αποκλειστική χρήση ελαιολάδου. Πολλές μελέτες έχουν δείξει την ευνοϊκή συσχέτιση του ελαιολάδου με την προδιάθεση και την πορεία διάφορων ασθενειών, με κυρίαρχες τα καρδιαγγειακά και διάφορες μορφές καρκίνου. Επιπρόσθετα το ελαιόλαδο είναι ένα νόστιμο λάδι, που συντροφεύει άριστα σαλάτες και φαγητά άρρηκτα συνδεδεμένα με την μεσογειακή διατροφή. Η συγκεκριμένη μελέτη δεχόμενη τα παραπάνω ως επιχειρηματική ευκαιρία, προσδοκεί να συντάξει ένα καλά στημένο επιχειρηματικό σχέδιο - εργαλείο για όποιον επιχειρηματία θα ήθελε να ασχοληθεί με την εξαγωγή έξτρα παρθένου ελληνικού ελαιολάδου. Η σύσταση και η δραστηριότητα μιας μικρής τυποποιητικής μονάδας δυναμικότητας έως 400 τόνους/έτος είναι το αντικείμενο της μελέτης. Στόχος είναι η διεξοδική ανάλυση του κόστους και του προσδοκώμενου οφέλους του εγχειρήματος, καθώς και η στρατηγική της επιχείρησης και το σχέδιο μάρκετινγκ - προώθησης του ελαιολάδου. Συμπερασματικά φαίνεται πως μια τέτοια επιχείρηση, αν στηθεί σωστά, έχει όλα τα προσδοκώμενα χαρακτηριστικά, που αποδεικνύουν την επιτυχία του εγχειρήματος. |
el |
dc.description.abstract |
Greek olive oil is considered to have the best quality in the world, while Greece is the 3rd larger producer of olive oil in the world. Despite these facts, 75% of Greek olive oil is exploited as bulk abroad, in order to refine mostly Italian olive oil, so that this finally concur the world market. Mediterranean Diet is now considered as cultural heritage and olive oil’s exclusive use is one of its characteristics. Many studies have shown the beneficial association of olive oil with the predisposition and the process of many diseases, mostly for Cardiac Chronic disease and different types of cancer. Additionally olive oil is a tasty oil which accompanies perfectly salads and foods strongly associated with the Mediterranean Diet. This study after considering the above to be a business opportunity, is expecting to conduct a good business plan – tool for any entrepreneur who would like to deal with Greek extra virgin oil exportation. The establishment of such a normative unit, which can produce up to 400 tones of olive oil per year is the object of this study. The target is in depth analysis of the cost and the profits of this enterprise as well as the strategic and marketing planning for the propulsion of olive oil. In conclusion, if such an enterprise is set up properly, it seems to have all the expected characteristics that prove the success of this project. |
en |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject |
Ελαιόλαδο |
el |
dc.subject |
Εξαγωγές |
el |
dc.subject |
Ελλάδα |
el |
dc.subject |
Επιχειρηματικό σχέδιο |
el |
dc.subject |
Επιχείρηση τυποποίησης ελαιολάδου |
el |
dc.subject |
Προώθηση ελαιολάδου |
el |
dc.subject |
Χρηματοοικονομική ανάλυση |
el |
dc.subject |
Μάρκετινγκ εξαγωγών |
el |
dc.subject.lcsh |
Olive oil -- Greece |
en |
dc.subject.lcsh |
Olive oil industry -- Greece |
en |
dc.subject.lcsh |
Exports -- Greece |
en |
dc.subject.lcsh |
Export marketing -- Greece |
en |
dc.subject.lcsh |
Investment analysis |
en |
dc.subject.lcsh |
Business planning -- Case studies |
en |
dc.title |
Επιχειρηματικό σχέδιο για τη δημιουργία τυποποιητικής εξαγωγικής μονάδας ελαιολάδου. |
el |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης |
el |
dc.description.degree |
Οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων τροφίμων και γεωργίας |
el |