Η παρούσα εργασία αποσκοπεί στο να εξετάσει και να αναλύσει τις επιλογές προσανατολισμού της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα. Η εργασία διαρθρώνεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος γίνεται παρουσίαση της ελληνικής γεωργίας και του πλαισίου μέσα στο οποίο αυτή εξελίσσεται. Επίσης, γίνεται καταγραφή της ιστορικής εξέλιξης της εγχώριας παραγωγής και κατανάλωσης των κυριοτέρων αγροτικών προϊόντων καθώς και του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου. Στο δεύτερο μέρος εξετάζεται το σύγχρονο αγροδιατροφικό σύστημα και οι επιδράσεις του στις αγορές βασικών, ομοιογενών, εμπορεύσιμων αγροτικών προϊόντων (commodities). Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας αγοράς αναλύεται ο γαλακτοκομικός τομέας. Σε σύγκριση, γίνεται αναφορά σε ένα καινοτόμο τρόπο προώθησης αγροτικών προϊόντων, τα τοπικά συστήματα τροφίμων, ο οποίος λειτουργεί έξω από το στενό πλαίσιο του παγκόσμιου αγροδιατροφικού συστήματος.
The aim of this study is to examine and analyze the orientation options of the Greek agricultural production. The study is divided into two parts. The first part presents Greek agriculture as well as the environment in which is being evolved. Additionally, an historical evolution of domestic production and consumption of the main agricultural products is recorded plus the agricultural trade balance. The second part deals with the world food and agriculture system and its impacts on the markets of agricultural commodities. As a typical example of such a market, the dairy product industry is being analyzed. In comparison, the local food systems are being suggested as an innovative way of promotion of agricultural products, which operates out of the narrow frame of the world food and agriculture system.