Η ελιά αποτελούσε για τους Έλληνες σύμβολο δύναμης, ομορφιάς, πλούτου και γνώσης. Υπήρξε για αυτούς δώρο Θεού, οδηγός εξύψωσης της ψυχής και του πνεύματος, και μέσο της επικυριαρχίας τους σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Σήμερα η ελιά για την Ελλάδα παραμένει ένας ανεκμετάλλευτος εθνικός πλούτος. Γιατί μπορεί η χώρα μας να είναι μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες δυνάμεις στην παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς, εντούτοις το μεγαλύτερο μέρος των εκτάσεων δεν καλλιεργείται καταλλήλως ή και καθόλου, καθώς δεν υπάρχουν οι βιοτεχνίες και οι βιομηχανίες εκείνες που θα μεταποιήσουν και θα τυποποιήσουν το προϊόν, με στόχο την πώληση του στην εγχώρια και την αγορά του εξωτερικού. Η παρούσα μελέτη σκοπεύει να πείσει για την αναγκαιότητα που υπάρχει στην περιφέρεια Ηπείρου, να δημιουργηθεί μια βιοτεχνία/ βιομηχανία μεταποίησης και τυποποίησης ελιάς, καθώς οι συνθήκες φαντάζουν ιδανικές. Προϊόν με ένδειξη Γεωγραφικής Προστασίας από το 1994 («Κονσερβολιά Άρτας»), ικανός πληθυσμός που έχει σαν κύρια ασχολία την ελαιοκομία, περιβάλλον κατάλληλο για την ελαιοκαλλιέργεια και τέλος το ένστικτο της επιβίωσης. Η μελέτη χωρίζεται σε 3 βασικά μέρη. Στο πρώτο, μετά από ανασκόπηση της βιβλιογραφίας αναλύονται τα κύρια μέρη του ελαιοκάρπου, οι βασικότερες ποικιλίες και οι μέθοδοι επεξεργασίας της επιτραπέζιας ελιάς. Στο δεύτερο μέρος, κατόπιν προσωπικής έρευνας και ανάλυση δεδομένων, παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά της αγοράς της επιτραπέζιας ελιάς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, μαζί με τα βασικότερα στοιχεία της περιφέρειας Ηπείρου, του Νομού Άρτας και της ελαιοκομίας. Ενώ τέλος, μετά από πολύ προσωπικό κόπο, και συμβουλές από επιχειρηματίες, συλλέχτηκαν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να γίνει ολοκληρωμένη ανάλυση των τεχνοοικονομικών στοιχείων δημιουργίας μονάδας μεταποίησης και τυποποίησης επιτραπέζιας ελιάς στην Περιφέρεια Ηπείρου, που θα αξιολογηθεί με τέσσερις διαφορετικές μεθόδους.
The Greek olive was considered for the ancient Greeks as a symbol of power, beauty, wealth and knowledge. There was a godsend for them, guide exaltation of soul and spirit, and road of domination all over the known world. Today, the olive in Greece remains an unexploited national wealth. Despite the fact that our country is one of the greatest world powers in the production of table olives, the most of the land is not cultivated properly or at all, as there are not many manufacturers and industries that will transform and standardize the product in order to sale it in the domestic market and abroad. This study intends to convince of the need that exists in the Epirus region to create a factory / industrial processing and standardization of olive, as conditions seem ideal. Product with Geographical indication protection since 1994 ("Konservolia Arta"), capable population that has as main activity the olive cultivation , suitable environmental conditions for olive cultivation and finally the instinct of survival. The study is divided into three main sections. At first, following a review of the literature analyzes the main parts of the olives, the main varieties and processing methods of table olives. In the second part, after personal research and analysis presents the data of table olive market at national and international level, together with the main elements of the Epirus region, Arta and olive cultivation. And finally after much personal trouble, and advice from entrepreneurs, collected all the necessary elements to make a complete analysis of technical and financial data processing unit creation and standardization of table olives in Epirus, and evaluated by four different methods.