Για τη διεξαγωγή του πειράματος χρησιμοποιήθηκαν 12 γαλακτοπαραγωγές αίγες εγχώριας φυλής × φυλή Alpine, με σκοπό να μελετηθεί η επίδραση του διαφορετικού λόγου NDF:άμυλο του σιτηρεσίου στον χρόνο πήξης του γάλακτος (RCT, min), στη συνεκτικότητα του πήγματος (Α30), στα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του γάλακτος (pH, πρωτεΐνη, λίπος, λακτόζη) και στην ποιοτική και ποσοτική κατατομή των καζεϊνικών κλασμάτων του γάλακτος. Το γάλα συλλέχθηκε κατά τις ημέρες 1, 7 14, 22, 29, 35 και 42 του πειράματος και προήλθε από την πρωινή άμελξη των αιγών, στη συνέχεια έγιναν οι αναλύσεις της φυσικοχημικής σύστασης και των ρεολογικών του ιδιοτήτων, όπως και η χρωματογραφική ανάλυση για τον ποιοτικό και ποσοτικό προσδιορισμό των καζεϊνικών κλασμάτων του γάλακτος. Ο λόγος NDF:άμυλο στο σιτηρέσιο της ομάδας του μάρτυρα (Α) ήταν 0,82, ενώ της ομάδας της διατροφικής επέμβασης (Β) ήταν 3,38. Η πρωτεΐνη ήταν αυξημένη (3,47%) στην ομάδα Α σε σύγκριση με την ομάδα Β (2,97%). Δεν παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά στο λίπος, και τη λακτόζη του γάλακτος των δύο ομάδων. Ο χρόνος πήξης με πυτιά (RCT) ήταν αυξημένος (12,77 min) για την ομάδα Α σε σύγκριση με την ομάδα Β (10,60 min), όπως και για την συνεκτικότητα του πήγματος. Τα καζεϊνικά κλάσματα επηρεάστηκαν από τη διατροφική επέμβαση ως εξής: η κ-καζεΐνη και η αs2-καζεΐνη δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ των δύο ομάδων, ενώ η αs1- καζεΐνη εμφάνισε υψηλότερο ποσοστό (15,34%) στην ομάδα Α σε σύγκριση με την ομάδα Β (11,11%). Το αντίθετο παρατηρήθηκε για την β-καζεΐνη η οποία μειώθηκε στην ομάδα Α (55,86%) και αυξήθηκε στην ομάδα Β (59,24%). Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης έδειξαν ότι η διαφοροποίηση του λόγου NDF:άμυλο στο σιτηρέσιο επηρέασε ορισμένα χαρακτηριστικά του πρωτεϊνικού κλάσματος, όπως την συνολική πρωτεϊνοπεριεκτικότητα και την αναλογία των αs1- και β-καζεϊνών στο καζεϊνικό κλάσμα. Ωστόσο, από την καταγραφή των καζεϊνικών κατατομών φάνηκε ότι ένα μέρος των διαφορών μπορεί να αποδοθεί στο γενετικό δυναμικό των ζώων καθώς υπήρχε έντονη διακύμανση ως προς το επίπεδο σύνθεσης της αs1-καζεΐνης και υπήρξε θετική συσχέτιση της περιεκτικότητας σε συνολική πρωτεΐνη και στο περιεχόμενο του γάλακτος σε αs1-καζεΐνη, ενώ συνέβαινε το αντίθετο με τη β- καζεΐνη.
Twelve dairy goats (Indigenous Greek × Alpine breed) were used in order to investigate the effect of the ratio of NDF:starch in diet on the rennet coagulation time (RCT) and curd firmeness (A30), the gross milk composition (pH, protein, fat, lactose) and the qualitative and quantitative profile of caseins. Milks samples were from the morning milking at 1, 7, 14, 22, 29, 35 and 42 experimental day. The ratio of NDF:starch in the diet of control group (A) was 0.82, while in group of the dietary intervention (B) was 3.38. The protein was higher (3.47%) in group A than in group B (2.97%). There was no significant difference in fat and lactose contents between the two groups. The rennet coagulation time (RCT) was significantly higher (12.77 min) in group A than in group B (10.60 min); the same was noticed for the curd firmness (A30). The caseins were affected from the dietary intervention as follows: κ-CN and αs2-CN didn’t differ between the two groups, while αs1-CN was higher (15.43%) in group A compared to group B (11.11%), the opposite was noticed for the β-CN which was lower in group A (55.85%) than in group B (59.24%). To sum up, the results of this experiment showed that the different ratio of NDF:starch influenced some characteristics of milk like its protein content, its proportion of αs1-CN and β-CN. However, the profile of caseins showed that a part of the difference could be attributed to the genotype of goats, as the level of αs1-CN composition within each group was highly variable. Furthermore, there was a positive relation between the total protein content and the content of αs1-CN, while the opposite was observed for the β-CN.