Η παρούσα διπλωματική διατριβή έχει ως αντικείμενο τη μελέτη της δικτύωσης των
μελών Οργανώσεων Παραγωγών μέσα από τις σχέσεις αλληλεπίδρασης που
αναπτύσσονται μεταξύ των παραγωγών που μετέχουν σε αυτές. Τα μέλη των
Οργανώσεων αναπτύσσουν κάποιο επίπεδο σχέσεων, που κατά βάση αφορούν στη
διαχείριση της παραγωγής τους, με πιθανές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της γνώσης
τους και στην καινοτομία.
Για τη διεξαγωγή της μελέτης πραγματοποιήθηκε εμπειρική έρευνα στις Οργανώσεις
Παραγωγών οπωροκηπευτικών «Α.Σ. Νότος» και «Α.Σ. Κάμιρος-Κρητικό Περιβόλι» που
εδρεύουν στο δημοτικό διαμέρισμα της Ιεράπετρας της Περιφερειακής Ενότητας
Λασιθίου Κρήτης, με προσωπικές συνεντεύξεις με τους παραγωγούς.
Μελετήθηκαν ζητήματα που αφορούσαν στις σχέσεις των μελών μέσα στις Οργανώσεις
Παραγωγών, τα πιθανά οφέλη της δικτύωσης στην ανάπτυξη της γνώσης και στη
διάχυση της καινοτομίας καθώς και η επίδοση της συλλογικής δράσης σε επίπεδο
Οργάνωσης. Η εργασία επικέντρωσε στη μελέτη της ροής της πληροφορίας μεταξύ των
παραγωγών-μελών της κάθε Οργάνωσης. Με τη μέθοδο της ανάλυσης κοινωνικών
δικτύων αναλύθηκαν τρείς τύποι δικτύων (υδροπονίας, καινοτομίας και νέας
πληροφορίας) σε κάθε Οργάνωση.
Από την έρευνα προέκυψε ότι στη μια Οργάνωση Παραγωγών η πλειοψηφία των μελών
της συμμετείχαν στα δίκτυα επικοινωνίας και οι ηγέτες της αναγνωρίστηκαν ως
καινοτόμοι αγρότες καθώς και ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ροή της
πληροφορίας. Στην άλλη Οργάνωση διαπιστώθηκε μειωμένη συμμετοχή των μελών στα
δίκτυα επικοινωνίας καθώς και απουσία του Προέδρου της από όλα τα ζητήματα που
εξετάστηκαν. Επιπλέον εμφανίζεται εξαρτημένη για κάποια θέματα από τους ηγέτες της
άλλης Οργάνωσης. Η συλλογική δράση θεωρήθηκε από τα μέλη και των δύο
Οργανώσεων αποτελεσματική.
Διαπιστώθηκε η χρησιμότητα της ανάλυσης δικτύων αφενός στην κατανόηση του
τρόπου λειτουργίας μιας Οργάνωσης Παραγωγών και αφετέρου στον εντοπισμό
φαινομένων «αποστασιοποίησης» μελών των Οργανώσεων.
This dissertation introduces an explicit study on the networking approaches of the
members of Producers' Organisations via their interactive relationships. Members of
those Organisations do rather develop a level of interaction mainly relating to the
management of their production which precipitates the development of their knowledge
and innovation.
In conducting the study, there was an experiential research on Fruit and Vegetable
Producers' Organisations, namely "A.S. Notos" and "A.S Kamiros - Cretan Orchard"
situated in the municipal district of Ierapetra in the regional section of Lasithi, Crete, and
involved face-to-face interviews with the producers.
Issues regarding the members' interrelations in the Producers' Organisations were
studied as well as the potential benefits of developing networks, the diffusion of
innovation, and, the performance of collective action on Organizational level. The study
focused on the flow of information between the producers-members of each
Organization. Using the social network analysis method, three types of networks
(hydroponics, innovation and new information) were analyzed for each Organization.
The investigation revealed that in a specific Producers’ Organisation, the majority of its
members participated in communication networks and its leaders were recognized as
innovative farmers as they played an important role in the flow of information. In
another, a reduced members' participation in communication networks was noted with
emphasis in the absence of its President in all the examined issues; the Organisation
was also dependent on some issues on the leaders of another Organizations. Collective
action was considered by members of both Organizations as effective means of
working.
The functionality of network analysis was established in both understanding how a
Producers’ Organizations operates and identifying phenomena of “estrangement” by
members of the Organization.