Η παρούσα πτυχιακή μελέτη περιγράφει την εταιρεία «Μέση Γή
Α.Β.Ε.Ε.», η οποία αποτελεί μια πρότυπη μονάδα Ολοκληρωμένης
Διαχείρισης για την παραγωγή συσκευασιών Φακής και Ρεβιθιού αμιγώς
ελληνικής προέλευσης και βιολογικής ταυτότητας. Η ελληνική αγροτική
παραγωγή υστερεί σημαντικά στον τομέα της τυποποίησης των
προϊόντων της. Η οργανωμένη και πιστοποιημένη τυποποίηση,
δημιουργεί σημαντική πρόσθετη Αξία, καθώς παράγει ένα τελικό προϊόν
το οποίο ο καταναλωτής εκτιμά, διότι αναγνωρίζει και εμπιστεύεται τη
σταθερή και αδιαμφισβήτητη ποιότητα και την υψηλή διατροφική αξία,
σε μια προσιτή τιμή.
Στις σελίδες που ακολουθούν, παρουσιάζεται η ελληνική
πραγματικότητα στον αγροτικό τομέα καθώς και ο ορισμός, οι βασικές
αρχές και οι προϋποθέσεις χαρακτηρισμού προϊόντων ως Βιολογικά.
Γίνεται αναλυτική αναφορά στη Φακή και στο Ρεβίθι, παρουσιάζονται η
καλλιεργητική τεχνική που απαιτείται, οι εχθροί και οι ασθένειες αυτών
καθώς και οι διαθέσιμες στον Έλληνα παραγωγό ποικιλίες.
Παρουσιάζεται η ανάλυση του Κλάδου, το προφίλ της εταιρείας, οι
διαδικασίες παραγωγής και τα κανάλια διανομής. Τέλος παρατίθεται
αναλυτική μελέτη του κοστολογίου παραγωγής Φακής και Ρεβιθιού για
τον Έλληνα παραγωγό, καθώς και η οικονομική μελέτη σύστασης της
εταιρείας, τόσο για την περίπτωση επεξεργασίας και τυποποίησης όσο
και για την περίπτωση Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Τα στοιχεία
κόστους που παρατίθενται, προέκυψαν μετά από εκτενείς συνομιλίες με
παραγωγούς και Γεωπόνους που δραστηριοποιούνται στην καρδιά της
ελληνικής αγροτικής παραγωγής, στους Νομούς Καρδίτσας και Λάρισας.
Ο προσδιορισμός του κόστους καλλιέργειας, του κόστους κατασκευής
και των τιμών στην πραγματική αγορά, είναι αδύνατο να αποτελέσουν
προϊόν βιβλιογραφίας και μόνο οι προσωπικές συνεντεύξεις και η έρευνα
«στο χωράφι» μπορούν να αποδώσουν αποτελέσματα τα οποία
ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Η σημερινή Ελληνική οικονομική κατάσταση, με το μειωμένο
εργατικό κόστος και την ανάγκη για υγιή ανάπτυξη, δημιουργεί ευνοϊκό
περιβάλλον για την πραγματοποίηση ανάλογων επενδύσεων στον
αγροτικό τομέα.
This dissertation study presents the "Mesi Gi SA" company, which
is an Integrated Management plant for producing and packaging standard
and organic Lentils and Chickpeas of Greek origin.
The Greek agricultural production lags significantly in the
standardization of various products. An organized and certified
standardization creates significant added value since it creates a final
product that the consumer is looking for, since he or she recognizes and
trusts the firm and does not settle for anything less than indisputable
quality and high nutritional value at an affordable price.
The pages that follow, present the Greek reality in the rural sector
and the definition of the basic principles and conditions that need to be
met for a product to qualify as Organic. The cultivation techniques
required, diseases and available varieties of Lentils and Chickpeas are
presented in detail, as is the analysis of the industry, the company profile,
production processes and distribution channels.
Finally a detailed study of Lentils and Chickpeas production cost
is presented, as is the company’s economic study and financial structure,
both for processing/packaging and Integrated Management. The cost list
emerged after extensive talks with producers and agronomists working in
the Prefectures of Karditsa and Larissa, two of the most significant
agricultural production areas in Greece.
The current Greek economic situation and the financial crisis, led
to reduced labor costs and created a favorable environment for making
similar investments in the agricultural sector, which is one of the most
important tools for healthy financial growth.