Για τη διερεύνηση της επίδρασης του μαγνητικού πεδίου στα φυτά εγκαταστάθηκαν
πειραματικοί αγροί τεσσάρων διαφορετικών φυτών. Χρησιμοποιήθηκαν δύο
μονοκότυλα φυτά (σιτάρι, αραβόσιτο) και δύο δικότυλα φυτά (κουκιά, ηλίανθος)
ώστε να εξαχθούν όσο το δυνατόν πιο ασφαλή συμπεράσματα. Η επιλογή των
χρόνων έκθεσης στο μαγνητικό πεδίο (0, 15, 30 και 45 λεπτά) έγινε μετά από
προκαταρκτικά πειράματα. Τα πειράματα εγκαταστάθηκαν στον Βοτανικό, στον αγρό
του εργαστηρίου Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τρεις
καλλιεργητικές περιόδους (2009/10 έως 2011/12) για το σιτάρι και δυο
καλλιεργητικές περιόδους για τα κουκιά, τον ηλίανθο και τον αραβόσιτο (2010/11 και
2011/12).
Τα φυτικά χαρακτηριστικά που μελετήθηκαν ήταν το φύτρωμα, το αδέλφωμα (μόνο
στο σιτάρι), η δραστικότητα της α-αμυλάσης (μόνο στο σιτάρι), το νωπό και το ξηρό
βάρος, η φυλλική επιφάνεια, η συγκέντρωση χλωροφύλλης, ο ρυθμός διαπνοής, ο
ρυθμός φωτοσύνθεσης, η αγωγιμότητα στοματίων και η τελική απόδοση σε καρπό.
Σε όλα τα φυτά που χρησιμοποιήθηκαν τα αποτελέσματα έδειξαν στατιστικά
σημαντικά αυξημένη βλαστική ικανότητα στις επεμβάσεις του μαγνητικού πεδίου σε
σύγκριση με τον μάρτυρα. Στις μετρήσεις των αγρονομικών και φυσιολογικών
χαρακτηριστικών σημειώθηκαν επίσης υψηλότερες τιμές.
Στα πειράματα μαλακού και σκληρού σιταριού, οι υψηλότερες αποδόσεις με
στατιστικά σημαντικές διαφορές σημειώθηκαν στις επεμβάσεις του μαγνητικού
πεδίου. Επιπλέον παρατηρήθηκε αυξημένη δραστικότητα της α-αμυλάσης στις
επεμβάσεις του μαγνητικού πεδίου την τέταρτη ημέρα μετά τη σπορά. Στα πειράματα
οδοντωτού και γλυκού καλαμποκιού οι υψηλότερες τιμές στις μετρήσεις
σημειώθηκαν στις επεμβάσεις των 30 και των 45 λεπτών έκθεσης. Στα πειράματα των
κουκιών οι υψηλότερες τιμές σημειώθηκαν στην επέμβαση των 15 λεπτών έκθεσης
στο μαγνητικό πεδίο. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως παρά το υψηλότερο ξηρό
βάρος στις επεμβάσεις του μαγνητικού πεδίου, οι τελικές αποδόσεις σε σπόρο δεν
έδωσαν σημαντικές διαφορές. Στα πειράματα του ηλίανθου οι υψηλότερες τιμές
σημειώθηκαν στην επέμβαση των 15 λεπτών έκθεσης στο μαγνητικό πεδίο. Σε
μερικές μετρήσεις η επέμβαση των 45 λεπτών έδωσε αρνητικά αποτελέσματα, ενώ τα
15 και 30 λεπτά έκθεσης έδωσαν τελικά αυξημένες αποδόσεις.
An investigation of magnetic field influence on plant growth has been conducted in
field experiments of four different plant species. Two monocot plants (wheat and
maize) and two dicot plants (brad beans and sunflower) were used in the experiment,
in order to obtain secure results. The selection of the exposure times in the magnetic
field (0, 15 ,30 and 45 minutes) has come after several preliminary experiments. The
experiments have been conducted in Votanikos, in the field of Agricultural University
of Athens for three years for the wheat cultivation and for two years for the maize,
broad beans and the sunflower cultivation.
Plant characteristics such as germination, tillering (only in wheat), α-amylase activity
(only in wheat), fresh and dry weight, leaf area, chlorophyll content, transpiration
rate, photosynthetic rate, stomatal conductance and yields were measured. In all the
experiments, the results showed statistically significant higher germination in
comparison to the control. In agronomical and physiology measurements the higher
values were also found in magnetic field treatments. In soft and durum wheat, the
highest yields were found in magnetic field treatments. Furthermore, it has been
recorded statistically significant increases in α-amylase activity in the fourth day after
sowing. In the experiments of common and sweet corn hybrids, the highest values
were found in the magnetic field treatments of 30 and 45 minutes. In broad beans, the
highest values were found in the treatments of 15 minutes of exposure. Although dry
weight was higher in magnetic field treatments, yields in seed, were not statistically
significant among all four treatments. In sunflower cultivation, the highest values
were found in the 15 minutes treatment, while 45 minutes of exposure had negative
effect in many measurements.