HEAL DSpace

Μελέτη της επίδρασης της λίπανσης καλίου στα φαινολικά συστατικά των ραγών της ποικιλίας Αγιωργίτικο

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Κοτσερίδης, Γιώργος el
dc.contributor.author Κομματά, Αικατερίνη el
dc.date.issued 2015-03-02
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/5870
dc.description.abstract Στην παρούσα εργασία διερευνήθηκε η επίδραση της λίπανσης καλίου στα φαινολικά συστατικά της ποικιλίας Vitis vinifera Αγιωργίτικο. Η περιοχή μελέτης βρίσκεται στην περιοχή «Ασπρόκαμπος» της Νεμέας. Οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν σε ράγες που προήλθαν από τον τρύγο της χρόνιας 2011, καθώς και σε εκχυλίσματα φλοιών και γιγάρτων των ραγών. Οι επεμβάσεις της λίπανσης ανέρχονται σε έξι (διαφοροποιούμενες τόσο ως προς το είδος της λίπανσης αλλά και ως προς την ποσότητα) και μαζί με τον μάρτυρα οδηγούν σε 7 συνολικά επεμβάσεις: Α (μάρτυρας), Β ( χλωριούχο κάλιο σε μικρή συγκέντρωση), Γ (χλωριούχο κάλιο σε μεγάλη συγκέντρωση), Δ (θειικό κάλιο σε μικρή συγκέντρωση), Ε (θειικό κάλιο σε μεγάλη συγκέντρωση), Ζ (λίπανση καλίου με υψηλή περιεκτικότητα Mg), Η (λίπανση με πολύ υψηλό ποσοστό καλίου και Mg). Για την εξασφάλιση της ακρίβειας των μετρήσεων εφαρμόσθηκε τριπλή επανάληψη. Πραγματοποιήθηκαν αναλύσεις προσδιορισμού του φαινολικού δυναμικού των ραγών, προσδιορισμού της συγκέντρωσης των ανθοκυανών και της αντιοξειδωτικής ικανότητάς τους, καθώς και εκτίμηση του Δείκτη Μέσου Βαθμού Πολυμερισμού. Επίσης εφαρμόσθηκε ανάλυση HPLC για τον προσδιορισμό των επιμέρους ανθοκυανών σε φλοιούς των ραγών και σε εκχυλίσματα φλοιών και γιγάρτων για τον προσδιορισμό των φαινολικών συστατικών. Τα αποτελέσματα της μελέτης ανέδειξαν συγκεκριμένες επεμβάσεις οι οποίες υπερείχαν σε ένα σύνολο χαρακτηριστικών, όπως συγκέντρωση σε ανθοκυάνες, φαινολικό δυναμικό, αντιοξειδωτική ικανότητα, βαθμός πολυμερισμού, τα οποία είναι καθοριστικής σημασίας για τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των και την ποιότητα των παραγόμενων οίνων. Συγκεκριμένα οι επεμβάσεις Ε, Ζ και ο μάρτυρας (Α), φαίνεται να υπερέχουν συγκριτικά με τις υπόλοιπες επεμβάσεις. Συγκεκριμένα η επέμβαση Ε φαίνεται να υπερέχει στην εκχυλισματικότητα των ανθοκυανών, το μέγεθος της ράγας, ενώ οδηγεί σε ωριμότερες ράγες με υψηλή συγκέντρωση ταννινών γιγάρτων. Η επέμβαση Ζ φαίνεται να υπερέχει στο σύνολο των φαινολικών ανά g ράγας, τον αριθμό των γιγάρτων και τις ταννίνες του φλοιού. Τέλος φαίνεται ότι η λίπανση με κάλιο δεν επηρεάζει την περιεκτικότητα σε ανθοκυάνες των ραγών, αλλά και το σύνολο των φαινολικών ανά ράγα, καθώς ο μάρτυρας (Α), παρουσιάζει τις μεγαλύτερες τιμές σε αυτά τα χαρακτηριστικά. el
dc.description.abstract In the current study it was investigated the possible effect of potassium fertilization to the phenolic composition of Vitis vinifera var. “Agiorgitiko”. The experimental vineyard is located in the region of “Asprokampos” in Nemea. Seven different fertilization treatments were applied, differing to the level of fertilization and the type of the fertilizer: A (control), B (46 g KCL / vine), Γ (92 g KCL / vine), Δ (38 g K2SO4 /vine), Ε (76 g K2SO4 /vine), Ζ (76 g K: 76 g Mg /vine), Η (152 g K: 152 g Mg /vine). The different fertilization treatments were applied in triplicate. Anthocyanin extractability and seed maturity were determined in grapes of the 2011 vintage. In addition, various analytical methods (color parameters, anthocyanin and phenolic content, antioxidant activity, mean polymerization degree index, tannin concentration) were applied to skin and seed extracts. Individual anthocyanins and oligomeric phenolic compounds were determined by HPLC. The results of this study varied among the applications in terms of phenolic composition, antiradical activity and mean degree of polymerization which are crucial factors for the organoleptic characteristics and the overall quality of the producing wines. Nevertheless the applications that showed the greatest positive effect on the specific characteristics were the Ε, Ζ and A. The E application showed the greatest effect on anthocyanin extractability, berry size, grape maturity and seed tannin content whereas the Z application differed in skin tannin content, seed number/ berry and phenolic composition / g berry. Finally it seems that K fertilization doesn’t affect total anthocyanin content and total phenolic content per berry. en
dc.language.iso el el
dc.subject Ανθοκυάνες el
dc.subject Φαινολικά συστατικά el
dc.subject Ράγες el
dc.subject Φλοιοί el
dc.subject Γίγαρτα el
dc.subject Κάλιο el
dc.subject.lcsh Grapes--Varieties en
dc.subject.lcsh Grapes--Analysis en
dc.subject.lcsh Phenols en
dc.title Μελέτη της επίδρασης της λίπανσης καλίου στα φαινολικά συστατικά των ραγών της ποικιλίας Αγιωργίτικο el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων el
dc.description.degree Αμπελουργία – Οινολογία el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account