Στην παρούσα εργασία έγινε προσπάθεια να μελετηθεί η επίδραση της
άρδευσης και του ξεφυλλίσματος στην φαινολική σύσταση των ραγών και των
παραγόμενων οίνων της ποικιλίας της αμπέλου Vitis vinifera L Αγιωργίτικο.
Εφαρμόστηκε συνδυασμός επεμβάσεων άρδευσης και ξεφυλλίσματος της
αμπέλου ώστε να έχουμε τέσσερις διαφορετικές επεμβάσεις: μόνο
πότισμα (Π10), μόνο ξεφύλλισμα (Ξ10), πότισμα και ξεφύλλισμα (Π/Ξ10),
τίποτα από τα δυο (Μ10). Στις επεμβάσεις που εφαρμόστηκε ξεφύλλισμα αυτό
ήταν καθολικό στην ζώνη των βοτρύων ενώ το πότισμα εφαρμόστηκε βάση
της εξατμισοδιαπνοής.
Για τον προσδιορισμό των πολυφαινολών εφαρμόστηκαν διάφορες
αναλυτικές μέθοδοι. Αρχίζοντας από τα σταφύλια, η εφαρμογή ποτίσματος
και ξεφύλλισμα είχε σαν αποτέλεσμα την καλύτερη εκχυλισματικότητας
ανθκυανών, ενώ η εφαρμογή μόνο ξεφυλλίσματος μας έδωσε ράγες με τις
περισσότερες εν δυνάμει ανθοκυάνες. Η ίδια επέμβαση είχε σαν αποτέλεσμα
και την υψηλότερη συγκέντρωση τανινών που προέρχονται από τους
φλοιούς.
Πραγματοποιήθηκαν οινοποιήσεις σύμφωνα με την κλασική μέθοδο
ερυθρής οινοποίησης. Οι οίνοι στους οποίους εφαρμόστηκε μόνο ξεφύλλισμα
είχαν μεγαλύτερη ένταση χρώματος περισσότερες τανίνες και καλύτερη
αντιοξειδωτική ικανότητα. Οι οίνοι στους οποίους εφαρμόστηκε ξεφύλλισμα
πιθανον να έχουν δυνατότητα για μεγαλύτερη παλαίωση. Η εφαρμογή και
των δύο επεμβάσεων, ποτίσματος και ξεφυλλίσματος έδωσε οίνους με την
υψηλότερη συγκέντρωση του μονογλυκοζίτη της μαλβιδίνης.
In the present study was investigated the effect of irrigation and leaf
removal οn the phenolic composition of cv Agiorgitiko grapes as also to the
produced wines. Combination of irrigation and leaf removal vine was applied
so that we have four different conditions: irrigation, leaf removal, irrigation
plus leaf removal, and control. For the determination of polyphenols various
analytic methods were applied. The irrigation in combination with the leaf
removal resulted to best anthocyanin extractability from the berries, while the
application of just leaf removal resulted to higher total anthocyanins. The
same application resulted to the higher skin tannins concentrations.
Wine making was carried out according to the classical red vinification
method. The wines produced using the grapes under leaf removal condition
presented higher colour intensity and tannins and as also better antioxidant
capacity. The leaf removal samples presented higher ageing ability.
Application of both, irrigation and leaf removal conditions, resulted to wines
with higher malvidin concentration.