Στην παρούσα μελέτη εξετάστηκε το κόστος παραγωγής του ελαιολάδου για τους τρεις εφαρμοζόμενους τύπους καλλιέργειας συμβατική λοκληρωμένη διαχείριση και βιολογική γεωργία.Σκοπός της μελέτης ήταν να διαπιστωθεί το κόστος ανά τύπο καλλιέργειας, το που οφείλεται η διακύμανση του κόστους στους διάφορους τύπους καλλιέργειας και πως μπορούμε να επέμβουμε ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής, ώστε να καταστήσουμε το ελληνικό ελαιόλαδο ανταγωνιστικό.Από την άλλη πλευρά η αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών γεωργίας που προσδίδουν πιστοποίηση στο προιόνσε συνυασμό με τη μείωση του κόστους παραγωγής θα μπορούσαν να δώσουν μια νέα ώθηση στο ελληνικό ελαιόλδο, ώστε να καταλάβει τη θέση που του ανήκειστο χώρο του τυποποιημένου ελαιολάδου απολαμβάνοντας την προστιθέμενη αξία. Στην παρούσα μελέτη εξετάστηκε επίσης και ο δείκτης περιβαλλοντικού κόστους EIQ (Environmental Impact Quotient)για κάθα παραγωγό και τύπο καλλιέργειας.
The olive oil is one of the most important and dynamic agricultural products of the
Greek rural economy.
The new financial environment, in which the Greek olive oil is called to play a role,
in the upcoming decades, will be mainly characterized by strong competition, since
the globalization and liberalization of trade and finance activity, is a priority within
E.U`s boundaries.
To ensure the prospects and the future of the Greek olive oil, will be judged
accordingly by the effectiveness of actions and interventions to be made and the
actions to be taken to enhance competitiveness and support benefits such as,
quality and high nutritional value.
In this study we examined the production cost concerning three types of farming
practiced in Greece, in the olive oil sector, the conventional agriculture, the
integrated crop management and the organic agriculture, in 30 growers by crop
type.
The aim was to determine both the cost per crop type, due to the variation in the
cost to the different types and how we intervene in order to reduce production costs
and make the Greek olive oil competitive.
On the other hand, the exploitation of alternative agricultural methods, that impart
certification to the product, combined with the reduction in production costs, could
give a new boost to the Greek olive oil, to conquer the place it deserves in the field
of certificated olive oil and gain its the added value.
The application of alternative agricultural methods aiming at the environmental
protection is also worth mentioning. For that purpose, we examined the
environmental index EIQ (Environmental Impact Quotient).
This index was created and used in 1992 by the university of Cornell, in USA, aiming
at giving information on how the pesticides affect the environment.
In the present study it was examined for each producer and type of crop, the
environmental impact of the applicable plant protection program as well as the
environmental cost index for each type of farming, as a whole.