Σκοπός μελέτης:
Η ραγδαία εξέλιξη και το νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον που δημιουργείται
παγκοσμίως, αναγκάζει τις επιχειρήσεις να προσδιορίζουν συνεχώς νέες
ευκαιρίες ανάπτυξης πέρα από τις υφιστάμενες δραστηριότητες τους,
προκειμένου να επιβιώσουν. Η εταιρική επιχειρηματικότητα είναι ένας από
τους σημαντικούς παράγοντες που συμβάλουν θετικά σε αυτή την
κατεύθυνση και περιλαμβάνει όλες εκείνες τις τυπικές ή άτυπες
δραστηριότητες ενός οργανισμού οι οποίες κυρίως στοχεύουν στη δημιουργία
νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, μέσα στα πλαίσια υφιστάμενων
επιχειρήσεων, μέσω της δημιουργίας καινοτόμων προϊόντων και διαδικασιών ή
μέσω της ανάπτυξης νέων αγορών. Από την άλλη πλευρά, τα εργασιακά
συστήματα υψηλής απόδοσης (HPWS) μπορούν να ορισθούν ως ο
συνδυασμός των πρακτικών της Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων και των
επιμέρους διαδικασιών της εργασίας, ο οποίος μεγιστοποιεί τις γνώσεις, τις
δεξιότητες, τη δέσμευση και την ευελιξία των εργαζομένων και συμβάλλει
στην ικανοποίηση και τη δέσμευσή τους στην εργασία, ενώ ταυτόχρονα η
επιχείρηση αποκτά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Σκοπός της μεταπτυχιακής
αυτής εργασίας είναι να μελετήσει κατά πόσο τα συγκεκριμένα διοικητικά
συστήματα επιδρούν στο εσωτερικό των επιχειρήσεων & τις κάνουν να
αποδίδουν καλύτερα.
[6]
Μεθοδολογία
Αρχικά έλαβε μέρος μια εκτενής ανασκόπηση της σχετικής με το θέμα
βιβλιογραφίας και στην συνέχεια διαμορφώθηκαν οι υποθέσεις της έρευνας.
Τέλος, προκειμένου να επιβεβαιωθούν αυτές οι υποθέσεις, διεξήχθη έρευνα
στην οποία έλαβαν μέρος 106 ερωτηματολόγια και των δύο φύλων σε
πολυεθνική εταιρία τροφίμων. Το μέσον της έρευνας ήταν ένα διμερές
ερωτηματολόγιο το οποίο διανεμήθηκε ηλεκτρονικά και επισυνάπτεται στο
τέλος της διπλωματικής εργασίας.
Ευρήματα
Τα κύρια ευρήματα της έρευνας είναι η θετική συσχέτιση της κύριας
μεταβλητής, δηλαδή της εταιρικής επιχειρηματικότητας, με τις ανεξάρτητες
δηλαδή με τα συστήματα υψηλής απόδοσης, την οργανωσιακή δέσμευση και
την αρετή. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως οι οργανισμοί που σημειώνουν
υψηλότερα συστήματα υψηλής απόδοσης εργασίας, τείνουν να παρουσιάζουν
χαμηλότερα επίπεδα πρόθεσης παραίτησης των εργαζομένων.
Περιορισμοί έρευνας
Ο κύριος περιορισμός της έρευνας αυτής είναι, πως εστιάζει σε μία επιχείρηση
στον κλάδο τροφίμων την οποία και ερευνά, γεγονός το οποίο δεν επιτρέπει
μια περαιτέρω γενίκευση των υποθέσεων.
Πρωτοτυπία
Ο βαθμός πρωτοτυπίας της παρούσας της εν λόγω μελέτης είναι υψηλός,
λόγω του ότι δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες και δη κλαδικές, που μελετούν το
συγκεκριμένο θέμα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο διεθνή ακαδημαϊκό χώρο.
Purpose
The rapid evolution and the new competitive environment that is created
worldwide, force companies to find new growth opportunities beyond their
existing operations in order to survive. Corporate entrepreneurship is one of
the important factors that contribute positively in this direction and includes
all these formal or informal activities of an organization that primarily aims at
creating new business activities within existing businesses by creating
innovative products and process or by developing new markets. On the other
hand, high performance work systems (HPWS) can be defined as the
combination of the practices of Human Resource Management and the
individual work processes that maximize knowledge, skills, commitment and
flexibility of workers and contribute to satisfaction and commitment at work,
while the company obtains a competitive advantage. The purpose of this
thesis is to examine in which way these administrative systems influence
companies and make them perform better.
Methodology
Firstly took place an extensive review of the relevant literature and then our
hypotheses were created. Finally, in order to check these hypotheses, a
survey was conducted. In this survey participated 106 respondents of both
sexes in a multinational food company. The survey consisted of a two-section
questionnaire that was distributed electronically and is attached to the end of
the thesis.
[8]
Findings
The main findings of the research are the positive correlation of the main
variable, of corporate entrepreneurship, with the independent variables, more
specific with high performance systems, organizational commitment and
virtue. Also, another important finding is that organizations with higher
performance work systems have employees with lower levels of intention to
quit.
Research limitations
The only limitation of this research is that it examines one specific food
company, a fact that does not allow a further generalization of the
assumptions.
Originality
The level of the originality of this study is high, because there is not enough
research studying this issue neither in Greece nor in the international
academic area.