Στην παρούσα εργασία παρουσιάζεται η ανάπτυξη και προκαταρκτική αξιολόγηση σε υπάρχοντα επιδημιολογικά δεδομένα ενός δείκτη ενυδάτωσης, ενός βραχέος ερωτηματολογίου που θα υπολογίζει το ισοζύγιο ύδατος.
Η απουσία ενός τέτοιου εργαλείου αποτέλεσε το έναυσμα για την κατασκευή του από την ομάδα μας. Η ανάγκη προσδιορισμού του ισοζυγίου ύδατος γίνεται όλο και πιο έκδηλη από τη συσσώρευση επιδημιολογικών δεδομένων που συσχετίζουν την ήπια αφυδάτωση με αρκετές χρόνιες ασθένειες. Επιπλέον η ανακοίνωση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) συστάσεων για την κατανάλωση νερού παρέχει τον οδικό χάρτη για την δημιουργία τέτοιου εργαλείου.
Το εργαστήριό μας στο παρελθόν κατασκεύασε ένα εκτενές ερευνητικό εργαλείο με τη μορφή ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων για τον υπολογισμό του ισοζυγίου ύδατος. Έχοντας στη διάθεσή μας μια βάση δεδομένων για την πρόσληψη και αποβολή νερού από το σώμα μπορέσαμε να προτείνουμε και να αξιολογήσουμε ένα βραχύ ερωτηματολόγιο 12 πεδίων που βαθμολογεί ποιοτικά την ισορροπία ύδατος λαμβάνοντας υπ' όψιν τις κύριες πηγές πρόσληψης και αποβολής νερού από το σώμα.
Ο δείκτης αναφέρεται ως Δείκτης Ισορροπίας Ύδατος (στο κείμενο WBI ακρωνύμιο του Water Balance Index). Αποτελείται από τέσσερις δημογραφικές μεταβλητές και από 12 μεταβλητές συχνότητας κατανάλωσης (θετικής ή αρνητικής στη περίπτωση απώλειας). Το εύρος τιμών του δείκτη είναι 60 μονάδες. Η μέση τιμή του είναι 26 μονάδες με τυπική απόκλιση 3.23 μονάδες.
Ο προτεινόμενος δείκτης ενυδάτωσης μπορεί να αποτελέσει ένα εύχρηστο εργαλείο για τον προσδιορισμό του ισοζυγίου ύδατος. Ένα τέτοιο εργαλείο είναι χρήσιμο και για ατομικές καταγραφές άλλα και για πληθυσμιακές καταγραφές ώστε να παρακολουθείται ένας πληθυσμός και να ανιχνεύονται μεταβολές στην κατανάλωση ύδατος αλλά και στα επίπεδα ενυδάτωσης του πληθυσμού.
In this dissertation we present the development and exploratory evaluation, based on epidemiological data, of a hydration index, a short form of questionnaire that calculates water balance.
The absence of such an instrument triggered its development in our laboratory. The need to determine water balance figures becomes more and more pressing since epidemiological data suggesting a relation of between mild dehydration and a number of health issues accumulate. In addition the release by EFSA of recommendations on water consumption provides the blueprint for the construction of such an instrument.
Our lab has developed in the past a extensive Food Frequency Questionnaire, the Water Balance Questionnaire (WBQ), that thoroughly captures the water balance by gauging the water intake and loss from the body. Having on hand a database we were in position to investigate the significant water sources, positive and negative, to propose a short version of WBQ and eventually to evaluate it based on its psychometric properties.
The index is referred to as Water Balance Index and comprises 4 preamble demographic fields as well as 12 consumption frequency variables. Its range is 60 units and its average value for the population of Athens, based on existing epidemiological data, is 26 units with 3.23 units of standard deviation.
The herein proposed water balance index may be useful in both atomic and community monitoring in order to detect water consumption and potential changes in hydration levels and consumption patterns.